Користувачка:Strylchik/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пропорційно-рейтингова система голосування

Пропорційно-рейтингова система голосування (абревіатура – «ПРЕС») є преференційною системою голосування з відкритими партійними списками та можливістю прямого дострокового відкликання депутата (президента, мера) безпосередньо виборцями.

Головною особливістю системи «ПРЕС» є використання замість ПІБ кандидата, його індивідуального цифрового коду, в якості якого використовується номер кандидата з відкритого передвиборчого партійного списку.

На відміну від систем голосування в яких виборець під час голосування ставить просту відмітку (хрестик, галочку) поряд з обраним ним об'єктом виборів (партія, депутат, президент, мер) в системі «ПРЕС» виборець вписує в бюллетень для голосування номер обраного ним об'єкту, віддавая на парламентських виборах свій голос не лише за загальний партійний список,  а і за конкретного представника цієї партії.

Переможцем виборів стає той кандидат, за якого віддано найбільше голосів, не зважаючи на  його початковий передвиборчий номер у передвиборчому партійному списку.

Таким чином виборці безпосередньо впливають як на партійний рейтинг кандидата, так і на його остаточний номер у списку партії.

Партії переможці визначаються за найбільшим сумарним числом голосів виборців відданих за їх списки.

Кількість депутатських місць отриманних партією на парламентських виборах визначається поділом загального числа відданих за партію голосів на квоту за одне парламентське місце.

Квота за одне парламентське місце визначається поділом загального числа виборців прийнявших участь у виборах на загальну кількість місць у парламенті.

Можливі декілька варіантів бюлетеню для парламентських виборів, але для зручності виборців та для мінімізації кількості помилок під час голосування, найбільш прийнятною формою є варіант з надрукованими назвами партій поряд з якими розташовані графи в які виборець вписує номер обраного ним кандидата.

Найбільш компактний варіант бюлетеню містить всього один рядок в дві графи якого виборець вписує два номери: номер партії та номер кандидата від цієї партії.

Завдяки використанню цифрового коду суттєво зменшується розмір виборчого бюлетеню, що значно здешевлює вибори.

Принциповою відмінністю системи «ПРЕС» є можливість реалізації не лише голосування за відкритими списками з преференціями, але й можливість прямого відкликання свого голоса самим виборцем в разі незадовільного виконання своїх обов'язків обраним депутатом (президентом, мером).

Для реалізації процедури відкликання голоса виборця, виборчий бюллетень містить додаткову середню частину, яка відокремлюється при отриманні бюлетеню, а після голосування залишається в розпорядженні виборця до наступних виборів.

Отримання необхідної для відкликання голосу виборця інформації здійснюється за допомогою системи міток наявних на бюлетені, які обробляються за допомогою спеціальної технології після проведення виборів.

Повноваження депутата (президента, мера) вважаються припиненими достроково в разі відкликання 50% голосів отриманих ним на виборах.

Ще однією з переваг системи «ПРЕС» є усунення, завдяки використанню цифрового кодування кандидатів, такого недоліка існуючих систем голосування, як  кандидати-двійники.

Крім того використання ситеми «ПРЕС» дозволяє усунути можливість торгівлі місцями у передвиборчому партійному списку.

Автором ідеї , терміна «пропорційно-рейтингова система» та головним розробником специфікації системи «ПРЕС» є Гурчик Ігор Миколайович, Україна, м.Київ.

Вперше специфікація системи «ПРЕС» була опублікована публічно 10 березня 2006 р., на умовах копілефту.

В 2020 році Верховна рада України прийняла «Виборчий кодекс» в якому частково використана система «ПРЕС».