Користувач:Євгеній1112/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

МОВА ГІПЕРТЕКСТОВОЇ РОЗМІТКИ HTML[ред. | ред. код]

[1]

Мова гіпертекстової розмітки HTML є одним з компонентів технології ведення гіпертекстових розподілених БД World Wide Web. Всесвітня павутина (World Wide Web - WWW) є одним із сервісів, що працюють в Інтернет, глобальної мережі комп'ютерних мереж, яка існує в тій чи іншій формі з 1961 р Мова гіпертекстової розмітки HTML (HyperText Markup Language) був запропонований Тімом Бернерс-Лі в 1989 р в якості одного з компонентів технології розробки розподіленої гіпертекстової системи.[2]

Розробники HTML намагалися вирішити два завдання:

  • дати дизайнерам гіпертекстових БД простий засіб створення документів;
  • зробити це засіб досить потужним, щоб відобразити наявні на той момент подання про інтерфейс користувача гіпертекстових БД.

World Wide Web використовує три нові технології:

  • HTML (HyperText Markup Language, мова розмітки гіпертексту) - для створення веб-сторінок;)
  • HTTP (HyperText Transfer Protocol, мережевий протокол передачі даних) -для передачі і прийому веб-сторінок; програму-клієнт
  • Web-browser (браузер, програма перегляду) - для прийому інформації, її інтерпретації та виведення на екран комп'ютера.[3]

Всесвітня павутина зіткана з веб-сторінок, а ці сторінки створюються за допомогою мови розмітки гіпертексту HTML. Хоча багато хто, особливо новачки, кажуть сьогодні про "Програмування (саме з великої літери) на HTML", HTML зовсім не є мовою програмування - це мова розмітки. HTML використовується для розмітки текстового документа точно так же, як це робить редактор "паперового" видавництва за допомогою жирного червоного олівця. Ці мітки служать для визначення формату (або стилю), який буде використаний при виведенні тексту на екран монітора.

HTML є стандартною мовою, призначеним для створення гіпертекстових документів в середовищі WEB. HTML-документи можуть проглядатися різними типами веб-браузерів. Коли документ створений з використанням HTML-розмітки, веб-бра- Узер може інтерпретувати HTML-розмітку для виділення різних елементів документа та первинної їх обробки. Використання HTML-розмітки дозволяє форматувати документи для їх подання з використанням шрифтів, ліній та інших графічних елементів на будь-якій системі, їх переглядає.

Основне перевагу HTML полягає в тому, що документ може бути переглянутий на веб-браузерах різних типів і різних платформах і зовнішній вигляд не дуже сильно змінюється.

Порядок створення Web-документа:[ред. | ред. код]

  • У головному меню WINDOWS вибрати пункт Пуск-Программы-Стандартные -Блокнот.
  • Ввести структуру документа.
  • Зберегти створений документ, обов`язково надавши йому розширення .htm
  • Перевірити вигляд створеної гіпертекстової сторінки. Для перевірки одержаної сторінки завантажити Internet Explorer, відкрити меню File, вибрати команду Open file, завантажити створений файл.
  • Для внесення змін повернутись до програми Блокнот, внести зміни, зберегти файл.
  • Активізувати Internet  Explorer, натиснути кнопку Обновить.

Структурні теги HTML-документа визначають початок і закінчення різних частин документа. Хоча багато браузерів правильно інтерпретують документ і без них, правила вимагають, щоб структурні теги були включені до документа. На початковому етапі вивчення мови HTML ці теги обов’язково повинні включатись до кожного із створюваних документів [4].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Гаврилов, Євген (25.09.19). html - Пошук Google. www.google.com (Українською) . Процитовано 25 вересня 2019.
  2. МОВА ГІПЕРТЕКСТОВОЇ РОЗМІТКИ HTML. Stud. Процитовано 25 вересня 2019.
  3. МОВА ГІПЕРТЕКСТОВОЇ РОЗМІТКИ HTML. Stud. Процитовано 25 вересня 2019.
  4. Лекція 3. Основні поняття мови HTML та структура документів - Вивчаємо WEB-дизайн дистанційно. sites.google.com. Процитовано 25 вересня 2019.