Користувач:Ігуменюк/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

У своїй книзі «Мистецтво любові» Фромм описує декілька проблем сучасного суспільства. Це й про те як плекати правильні відносини, кохання та цінності. Особливу увагу він звертає на тему відчуження особистості

Найбільша проблема сучасної людини – втекти від в’язниці самотності. Наркотики й алкоголь - це форми втечі від самотності. Самотність породжує тривогу. Заради втечі людина готова на все, навіть підкорятися.

У сучасному капіталістичному світі значення «рівності» розуміють як однаковість автоматів. Суспільство сповідує рівність без індивідуальності. Другий варіант втечі від самотності – це творчість. У всіх видах творчості митець і об’єкт стають одним цілим. Але не працівник конвеєра, такий працівник є додатком до машини.

«Того хто сидить тихо, споглядаючи світ без особливої мети та цілі, і дослухається до себе – вважають пасивним, бо він нічого не робить. Насправді такий стан – є найвищим проявом діяльності. Тут діє душа і це можливо лише за умови внутрішньої свободи».

Жага до пізнання себе й інших розкривається в дельфійському твердженні «пізнай себе». Це рушійна сила всієї психології. У сучасному суспільстві стався розлад спілкування й любові. Сучасна людина відчужена від самої себе, друзів і природи. Вона перетворюється на товар. Стосунки між людьми зараз виглядають на стосунки між автоматами, що почуваються в безпеці бо не відрізняються з натовпу. Щастя сучасної людини у розвагах.

«Егоїсти не здатні любити інших, але не здатні любити й себе».

Лікування від самотності й відчуження Фромм бачить в любові. На його думку, любов можлива тільки тоді, коли двоє людей спілкуються один з одним на найглибшому рівні. Тоді обоє пізнають себе з глибин свого існування.

Наша культура спонукає нас до розсіяного способу життя, якому бракує зосередженості. На думку Фромма сучасна людина має плекати в собі такі якості:

1 Дисципліна.

2 Зосередженість.

3 Терплячість.

4 Максимальна зацікавленість.

Здатність бути наодинці з собою є умовою здатності любити. Здатність зосереджуватись це здатність відчувати самого себе, уміння вести з собою діалог. Як наслідок зосередженість – це життя тут і тепер, формування здорової та повноцінної особистості, яка об’єктивно сприймає світ. Ще одним важливим фактором є уміння слухати. Розвинути в собі здатність до об’єктивності й здорового глузду – означає здолати половину шляху до мистецтва любові.