Користувач:Галіб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Футбол

матеріал з вікіпедії –вільної енциклопедії.

футбо'л — командний вид спорту.

Зміст

Загальні відомості

У мистецтві

примітки

Джерела та література

історія

Спорт

Посилання

Футбол

Загальні відомості

Футбол є одним із найпопулярніших видів спорту у світі. У футбол грають м'ячем на прямокутному трав'яному полі (іноді траву замінюють штучним покриттям) з воротами на двох протилежних сторонах поля. Метою гри є забити якомога більше голів; тобто, завести м'яч у ворота супротивника якомога більше разів. Головною особливістю футболу є те, що гравці (за винятком воротарів) не можуть в межах ігрового поля торкатися м'яча руками. Переможцем гри є команда, що забила за час матчу (два тайми по 45 хвилин) більше голів, ніж супротивник.

Найкращі футболісти світу.

  1. Пеле - відомий футболіст. Справжнє ім'я Пеле - Едсон Арантіс ду Насименту, або як його назвали в родині Дико.

Пеле народився в родині футболіста. Його батько професійно займався футболом, правда незабаром після народження сина на одному з тренувань серйозно пошкодив колінний суглоб, в результаті чого був змушений піти зі спорту. Після відходу з професійного спорту, батько Пеле влаштувався на низькооплачувану роботу в місцеву клініку в якості санітара і надалі кілька разів виходив на поле за місцеву команду містечка.

У Бразилії практично кожна дитина з дитинства захоплюється футболом і як наслідок рівень гравців юнацької збірної дуже високий. Пеле, як і його однолітки з раннього дитинства захопився грою в футбол, проте вільного часу у нього практично не залишалася, так як зарплати батька ледве вистачало і після занять в школі, він підробляв як чистильника взуття, на що йшло майже весь вільний час.

Починаючи грати в юному віці, Пеле швидко став подавати надії і відрізнятися результатами серед однолітків, тим більше з огляду на той факт, що на відміну від багатьох йому не вдавалося приділяти футболі досить багато часу. До закінчення школи, Пеле вже починає грати в підліткової команді рідного містечка, і навіть йому вдається зіграти в матчі в якому вони змогли вийти в переможці досить серйозного кубка Авалон, який проходив в Бразилії.

Завдяки хорошій грі в матчах кубка, Пеле приймають до складу юнацької команди більшого міста Бауру, в який в цей час переїжджає його родина. Команду тренував ВолдемардуБріту, що є досить відомим тренером і відомих за межами країни в футбольному співтоваристві. Граючи в клубі, який отримав однойменну назву від свого міста Бауру, Пеле отримує власне дане прізвисько, яке можна перевести як мазило, звичайно це було іронією і Пеле вже на той час був одним з фаворитів команда і з часом стає її головним нападником.

Зігравши кілька великих гра в складі нової команди, Пеле настільки відрізняється від своїх однолітків технікою і результативністю, що його швидко зауважує тренер команди Сантос. Керівництво підписує з Пеле самостійний контракт, і він перебирається в інше місто, покинувши рідну домівку і почавши вперше жити самостійно. У шістнадцятирічному віці, це дозволяє йому стати головним годувальником у сім'ї і почати заробляти вже значно більше своїх батьків, допомагаючи їм. Пеле відправляє додому велику частину свого заробітку.

Перший же великий матч, на якому Пеле виходить в якості нападника, команда Сантос грає з дуже сильною командою з Аргентини. Це стало серйозним подією і перевіркою на міцність для молодого гравця. Пеле забиває два переможні голи і призводить Сантос до перемоги що стало практично неймовірною подією для вболівальників. Сантос отримує кубок світу і це стає в повній мірі заслуги чудової гри Пеле.

Ця перемога стає першою з серії трьох наступних перемог, які здобула збірна Бразилії в 1958, потім через чотири роки в 1962 і ще через вісім років в 1970 роках. У всіх матчах перемога так само була практично повністю заслугою Пеле. На чемпіонаті 1970-го, Пеле забиває свій тисячний гол в кар'єрі нападника, що робить його найрезультативнішим гравцем в історії футболу. Цей рік був найбільш вдалим для нього, ставши другим знаменитим сезоном, після ігор в 1958 році, на яких Пеле забиває протягом одного сезону п'ятдесят і три голи беручи участь в іграх збірної і свого клубу.

Футбол займає все життя Пеле і на відміну від багатьох гравців того часу, він дуже дисципліновано і відповідально ставиться до тренувань і в цілому до ігрової дисципліни, що дозволяє йому провести одну з найдовших ігрових кар'єр серед футболістів. Граючи аж до середини сімдесятих років з часом він починає робити перерви і навіть кілька разів офіційно заявляє про відхід з професійного футболу, проте його остання гра в якості нападника збірної Бразилії відбулася лише в 1974 році.

Після свого відходу з професійного футболу і виступів за збірну Бразилії на кубках світу, Пеле підписує контракт з футбольним клубом Нью-Йорка Космос, що робить його одним з найбільш високооплачуваних гравців в історії. У 1977 році Пеле призводить команду до виграшу в північноамериканської футбольної лізі, що виявляється для нього не найважчим справою незважаючи на його вік, так як в Америки традиційно не люблять футбол і їх команди дуже слабкі на світовій арені. Після цього, починається його контракт з корпорацією Пепсі, в ході якого він починає займатися з підлітками і намагається популяризувати футбол в штатах.

У тому ж віці, Пеле заявляє про своє рішення про повний відхід їх спорту і 1977 щорічно стає останнім, в якому його фанати і любителя футболу можуть побачити його на полі.

Досить важке дитинство, а також догляд в професійний футбол в ранньому віці, призводить до того, що у Пеле немає закінченої освіти, якому він і приділяє час після йдучи з футболу. Пеле надходить в середню школу і після отримання диплома про повну загальну середню освіту вступає до університету на факультет економіки, який так само закінчує отримай диплом економіста.

Час, що залишився, Пеле займається громадською роботою. Він входить до складу місії доброї волі ООН, а також займається популяризацією футболу в Штатах в якості керівника молодіжних шкіл футболу і ставить своїм завданням зробити футбол видом спорту заради самого спорту, а не заради бізнесу, як це особливо виражено в США. Пеле завдяки своєму таланту і працьовитості, стає одним з найвідоміших діячів громадськості з вищою економічною освітою, вибравшись з самих низів і вийшовши їх бідної сім'ї маленького містечка.

Велику частину часу і роботи Пеле проводить в Америці, проте уряд його рідній Бразилії пропонує йому посаду міністра спорту, який він відразу ж приймає і повертається на батьківщину, при цьому навіть беручи участь в тренуванням збірної країни з футболу.

Визначні дати в житті Пеле:

Цікаве з життя Пеле:

• Пеле не тільки великий футболіст, але і досить хороший актор, у вісімдесятих роках, він знімається в кількох фільмах. Картини Стрибок до перемоги, Фатальний постріл і Головне диво стають досить успішними і збирають армії його шанувальників в кінотеатрах.

• Крім зйомок у кіно, Пеле так само є актором кількох композицій, написаних ним в дусі традиційної бразильської самби. Так само в 1988 році виходить у світ написана Пеле книга Божевілля на Кубку світу, яка расходітсямноготисячнимтіражом.

• Відома марка кави Пеле, не просто співзвучна з ім'ям гравця, але і є дійсно брендом його імені, а сам Пеле є обличчям компанії і бренду.

2. Ліонель Мессі — один з найобдарованіших і найталановитіших атакувальних півзахисників сучасності Футболіст Ліонель Андрес Мессі з’явився на світ 24 червня 1984 року в Аргентині, Росаріо. У сім’ї простого робітника фабрики Хорхе Мессі і прибиральниці Силії Мессі крім Ліонеля росли ще два старших сина — Родріго і Матіас, і дочка Марія Соль. Тобто його батьки заробляли на хліб важкою працею. Його батько займався тренуванням аматорської футбольної команди «Грандоліні». Саме з цього почалося його дитяче захоплення футболом.Для лікування Ліонеля були потрібні дорогі лікарські препарати, на придбання яких у сім’ї Мессі не було коштів. Історія життя Лео могла б скластися зовсім інакше, якби батько, Хорхе Мессі, не знайшов вихід із ситуації. Щоб знайти кошти він приймає рішення відправити сина на перегляд в Барселону, де, за його планом, підлітка повинні були б прийняти в команду і оплатити ліки. І розрахунки Хорхе Мессі виявився вірним. Ліонель Андрес Мессі у 2000 році 30 жовтня увійшов до складу команди Барселони, тренери якої взяли на себе витрати на лікування. Вони також вірно розрахували потенціал молодого гравця: Лео в першій же грі в юнацькій команді забив п’ять голів. Історія «послужного» списку футболіста Ліонеля Мессі внесла приголомшливий факт цього сезону: на рахунку Лео було 37 голів, які він зумів забити в 30 матчах! Дебют Ліонеля Мессі Андрес в основному складі проти Порту відбувся 17 листопада 2003 року. Всі газети із захопленням писали про майбутню зірку — футболіст став кумиром величезного числа шанувальників. В офіційному матчі проти команди Еспаньола, який відбувся 16 жовтня 2004 року, Ліонель Мессі дебютував як атакуючий нападник. Гра закінчилася з рахунком 1: 0 на користь «Барселони». 1 травня 2005 року Лео зумів забити у ворота супротивників «Альбасете» перший гол, завдяки чому історія каталонського клубу відобразила його на своїх сторінках як наймолодшого гравця, який відзначився в чемпіонатской грі Іспанії. Футболіст Ліонель Мессі тоді ще не досяг повноліття. Вихованець футбольної академії «Барселони», в складі першої команди виступає з 17 років. З теx пір разом з клубом він виграв вісім титулів чемпіона Іспанії, чотири Ліги чемпіонів УЄФА, п’ять Кубків Іспанії, сім суперкубків Іспанії, три Суперкубка Європи і три чемпіонати світу серед клубів. П’ять разів ставав кращим бомбардиром Ліги чемпіонів і чотири рази — чемпіонату Іспанії. НАГОРОДИ 4 рази він був чемпіоном Іспанії. Це відбувалося в 2005, 2006, 2009, 2010 роках. 2006 і 2009 роки зробили його переможцем Ліги Чемпіонів. У 2005 і 2007-2013, 2015-2016 роках був визнаний кращим гравцем року в Аргентині, вісім последніx нагород вручалися аргентинцеві за кордоном. У 2007, 2009, 2010 і 2011 роках був визнаний кращим гравцем чемпіонату Іспанії. У 2009 році був визнаний кращим футболістом року в клубному європейському футболі за версією УЄФА і найкращим нападником Ліги чемпіонів. У тому ж році отримав «Золотий м’яч» як кращий футболіст Європи і «Діамантовий м’яч» як кращий футболіст світу за версією ФІФА. Кращий футболіст світу 2010 року (став першим володарем «Золотого м’яча ФІФА», об’єднаного призу від «France Football» та ФІФА). У 2011 році Мессі став найкращим гравцем Європи (перший володар призу найкращому футболістові року в Європі) і володарем «Золотого м’яча ФІФА». У 2012 році став першим гравцем, який отримав «Золотий м’яч ФІФА» три рази. Чотириразовий володар «Золотої бутси» (2010, 2012, 2013 2017). У березні 2012 року встановив рекорд результативності в усіх офіційних матчах за «Барселону» — 234 забитих м’ячі. Також в сезоні 2011/12 встановив рекорд результативності для чемпіонату Іспанії — 50 голів за сезон. У березні 2014 року побив 87-річний рекорд за кількістю забитих голів в історії «Барселони», довівши свій бомбардирський рахунок до 371 гола. 22 листопада 2014 року побив рекорд за кількістю голів в чемпіонаті Іспанії — 251 забитий м’яч, який тримався 59 років. 25 листопада 2014 року побив рекорд результативності в Лізі чемпіонів — 71 забитий м’яч. У квітні 2017 року віці 29 років забив 500-й гол за «Барселону» в офіційних матчах і став єдиним гравцем в історії іспанського футболу, який подолав цю позначку за один клуб. Кращий бомбардир в історії «Ель Класіко» і «каталонського дербі».

Джерело: https://dovidka.biz.ua/lionel-messi-biografiya-ukrayinskoyu/ Довідник цікавих фактів та корисних знань.