Користувач:Георгій Ложенко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Георгій Олександрович Ложенко (нар. 12 листопада 1951, Київ, Українська РСР) – український підприємець та філантроп. Засновник та президент українського оператора державних лотерей «М.С.Л».

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народився 12 листопада 1951 року в Києві в сім’ї службовців.

Закінчив київську загальноосвітню середню школу № 77 (нині – Кловський ліцей). Після закінчення середньої школи вступив до денного відділення Київського технологічного інституту легкої промисловості.

Через сімейні обставини в 1972 році перейшов до вечірнього відділення інституту. В листопаді того ж року був призваний до армії. Службу проходив в Прибалтійському військовому окрузі на посаді старшини роти військ ППО.

У 1975 після проходження військової служби поступив на роботу до ВО «Комуніст» (нині – АТ «Київський завод «Радар». Наступного року поновився на вечірньому відділенні КТІЛП, який закінчив 1979 (спеціальність – інженер-механік).

У 1982 році перейшов на роботу до українського «Балету на льоду» на посаду головного інженера. З березня 1987 року – заступник директора Київського зонального підприємства лотерей. З грудня 1991 року – директор цього підприємства.

«М.С.Л»

[ред. | ред. код]

10 жовтня 1991 року Держкомспорт СРСР прийняв рішення: «У зв’язку з оголошенням республіками суверенітету та незалежності, Держкомспорт СРСР відмовляється від своїх прав засновника на користь колективів підприємств спортивних лотерей і не має до них претензій по основним та оборотним коштам…». Таким чином, на території України утворилося 11 підприємств, що мали можливість проводити лотереї.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 вересня 1991 р. за №227 «Про заходи по виконанню Закону України «Про підприємства, установи та організації союзного підпорядкування, які розташовані на території України», всі 11 підприємств були підпорядковані Фонду Державного майна, а потім перепідпорядкована Міністерству в справах молоді та спорту України.

Власне, наявність такої кількості розрізнених лотерейних підприємств могла спричинити хаос та появу шахраїв. Саме тому за ініціативою Ложенка з 26 по 29 лютого 1992 р. у Києві відбулася установча конференція представників 11 підприємств спортивних лотерей України по утворенню Державної корпорації спортивних лотерей «Молодьспортлото» («МСЛ»). Георгія Ложенка було обрано генеральним директором корпорації.

У 1993 році українська делегація під головуванням генерального директора ДК «Молодьспортлото» Георгія Ложенка прийняла участь у семінарі Європейскої асоціації державних лотерей (AELLE) для східноєвропейських країн у Кракові.

Одним з основних підсумків заходу стало прийняття ДК «Молодьспортлото» в асоційовані члени AELLE.

У 1994 році ДК «Молодьспортлото» першою (і на той момент – єдиною) з українських лотерейних компаній стає дійсним членом AELLE (нині – Європейська асоціація лотерей і ТОТО, EL).

У 1995 році ДК «Молодьспортлото» реорганізовано у державне підприємство «Молодьспортлото» з метою консолідації фінансових ресурсів. Ложенко знов очолив новостворене підприємство.

У 1999 році з метою збереження конкуренції на ринку лотерей утворюється ТОВ «М.С.Л.». Компанія укладає договір з Фондом державного майна на оренду цілісного майнового комплексу ДП «Молодьспортлото» (дію договору припинено в 2005 році). Ложенко стає президентом оператора державних лотерей «М.С.Л.».

Благодійна діяльність

[ред. | ред. код]

Оператор державних лотерей «М.С.Л.» під керівництвом Георгія Ложенка веде активну благодійну діяльність. Серед найбільш значущих проектів можна виділити:

  • Підтримка ВБО «Даун Синдром»
  • Підтримка КМКФ «Молодість»
  • Будівництво і підтримка льодової арени «Льодограй» (м. Богуслав, Київська обл.)
  • Реконструкція легкоатлетичного манежу «Динамо» (2011 рік, м. Луганськ)
  • Підтримка Асоціації ветеранів спорту.

Крім того, у 2014 року «М.С.Л.» спільно з Всеукраїнською організацією сприяння ЗСУ «Сагайдаки» було започатковано проект допомоги українським воякам.

Критика

[ред. | ред. код]

В інтерв’ю виданню «ЛІГА» позаштатний радник заступника керівника Офісу Президента України Борис Баум, коментуючи ситуацію навколо законопроекту про державне регулювання в сфері азартних ігор, зазначив:

«Есть еще президент МСЛ Георгий Ложенко, он работает со всеми, зарабатывает 5-10 млн грн в месяц и его все устраивает.»

Натомість, в своєму інтерв’ю для того ж видання Ложенко прокоментував вислів Баума:

«Откуда у Баума информация о том, что названные вами политики являются бенефициарами М.С.Л., мне не известно. Рискну предположить, что оттуда же, откуда и "информация" о моих личных доходах – это все "по его личным ощущениям", слухам.»

Громадянська позиція

[ред. | ред. код]

Георгій Ложенко послідовно виступає за жорсткий контроль з боку держави над галуззю грального бізнесу. Свою позицію Ложенко неодноразово висловлював в інтерв’ю та на своїй сторінці в Facebook.

Під час розгляду Верховною Радою України законопроекту про державне регулювання в сфері організації та проведення азартних ігор (т. зв. «закон про легалізацію грального бізнесу») неодноразово звертав увагу законодавців на необхідність створення ефективних механізмів контролю ринку.

Сім'я

[ред. | ред. код]

Одружений з Галиною Владиславівною Кухар (з 1999 року) - видатним українським тренером з фігурного катання, Чемпіонкою СРСР 1968 року, Заслуженою артисткою УРСР. До того був одружений двічі.

Має 3 дітей та 8 онуків.

Цікаві факти

[ред. | ред. код]

З 1994 по 1998 рік мав серйозні проблеми з хребтом (ледь не став прикутим до інвалідного візка), але вилікувався. Лікування тривало 5 років. Під час гострої стадії хвороби продовжував активно працювати (в т.ч. – на міжнародному рівні).

З 1999 року почав їздити верхи. У 62 роки опанував мотоцикл.

Хобі – подорожі. Загалом відвідав близько 64 країн.