Користувач:Грабовська Алла/Кременчуцький дошкільний навчальний заклад №2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №2 Кременчуцької міської ради Полтавської області

знаходиться у м. Кременчук, проспект Свободи, 29; 39601.

     Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №2 підпорядкований департаменту освіти виконавчого комітету Кременчуцької міської ради Полтавської області з матеріальною базою, методичним і інформаційним забезпеченням, які відповідають сучасним вимогам розвитку, навчання і виховання дітей раннього та дошкільного віку.
    Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №2 - одна з перших дошкільних установ міста Кременчука. Відразу після звільнення Кременчука від німецько-фашистських загарбників місто почало свою відбудову і у 1944 році одним із перших було відкрито  дитячий ясла – сад №2 

Саме в цей час «Ластівка» відчинила двері першим вихованцям . У період з 1944 р. по 1970 р. це була одноповерхова будівля, пристосована під дитячий ясла – сад.

         6 березня 1970р. у мікрорайоні по вул.60-річчя Жовтня (нині проспект Свободи), б.29, гостинно відчинило свої двері для малечі нове типове приміщення дошкільного закладу№2. Розрахований він був на 240 місць.   На час відкриття його відвідували 480 дітей. Відкривала його завідуюча - Куца Лідія Андріївна. Разом з нею працювали вихователь-методист Дубянська (Рікман) Ерна Олександрівна, старші медсестри – Пінчук Ніна Миколаївна та Туманова Любов Петрівна.
         З перших років існування довгий час працювали в дошкільному закладі вихователі: Сердюк Алла Антонівна, Титаренко Олена Олександрівна, Щербак Варвара Григорівна, Скок Віра Федорівна, Черкашина Людмила Яківна, Петрова Олена Порфирівна, Ладатко Ніна Іванівна, музичний керівник - Бондарєва Євгенія Василівна. 
         З 1976 р. по серпень 2004 р. завідуючою дошкільним закладом була Похил Галина Сергіїївна, яка доклала чимало зусиль для розвитку закладу. У дошкільному закладі було створене належне розвивально-ігрове середовище, приділялась увага роботі з педагогічними кадрами (додаток 2).
       У 1988р. на базі закладу створено першу у місті спеціальну групу для дітей з вадами зору, облаштовано спеціальним обладнанням лікувальний кабінет для занять з зороводепривованими дітьми. А у 1989   відкрито ще одну групу для дітей з вадами зору.

З 1994р. - відкрита група для дітей з вадами мовлення. Пізніше кількість груп спеціального призначення поступово збільшувалась. У дошкільному закладі є ветерани праці, які працюють з вихованцями і донині:

          Одношевна Марія Анатоліївна, прийшла у дошкільний заклад працювати вихователем у 1972р. відразу після закінчення педагогічного училища,в 1990р. закінчила Глухівський державний педагогічний інститут, протягом 25 років працювала на посаді вихователя-методиста, у 1991р. нагороджена почесним званням «Відмінник народної освіти України», має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», звання «старший вихователь», продовжує свою педагогічну діяльність на посаді вчителя – дефектолога, у 2016 році присвоєно звання «старший учитель» ;
        Чемерис Любов Юхимівна, прийшла у дошкільний заклад у 1972р. відразу після закінчення педагогічного училища на посаду вихователя, має звання «вихователь-методист», зараз працює діловодом;
         Клімух Лідія Іванівна була прийнята у дошкільний заклад у 1976 р. на посаду няні, зараз працює машиністом з прання та ремонту спецодягу (білизни);
        Нажа Катерина Ісааківна, прийшла у ДНЗ у 1976 р., працювала тривалий час завідуючою господарством ,зараз працює кастелянкою.
        У восьмидесятих роках колектив поповнився молодими енергійними педагогами, які продовжують працювати у ДНЗ і донині: Тимченко Тамара Миколаївна (1988р.), Волочай Людмила Олександрівна (1989р.), Витопоренко Людмила Іванівна (1985р.), Кузьменко Антоніна Миколаївна (1985р).

У дев’яностих роках до складу колективу увійшли молоді талановиті педагоги, які працюють і по цей час: Мудра Ірина Іванівна(1990р.), Малюк Ганна Миколаївна ( 1990р.), Ніжинська Ольга Віорелівна (1995р.), Анохіна Наталя Борисівна ( 1995р.), Гладун Тетяна Анатоліївна (1998р.).

          З вересня 2004 року по червень 2015 року на чолі дошкільного закладу працювала Непийвода Людмила Павлівна - досвідчений педагог і керівник, талановитий організатор, нагороджена знаком «Відмінник дошкільної освіти» (1989р.), яка своєю любов'ю до роботи ще більше згуртувала колектив дитячого садка. Свій досвід керівництва вона спрямувала на оновлення змісту навчально-виховної та адміністративно-господарчої роботи дошкільного закладу. Саме завдяки їй заклад запрацював у сучасному руслі: групи з кожним роком ставали комфортніші, збагачувалася матеріальна база.
         Рішенням сесії Кременчуцької міської ради V скликання від 28 листопада 2006р. дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №2 «Ластівка»  Автозаводської районної ради міста Кременчука Полтавської області було перейменовано на Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №2 Кременчуцької міської ради Полтавської області.
          У 2010 році було поповнено обладнання лікувального кабінету новими апаратами для корекції та лікування порушень зору у дітей. 
          З 26 червня 2015 року дошкільний навчальний заклад (ясла – садок) комбінованого типу №2 очолює Мудра Ірина Іванівна, яка розпочала свою педагогічну діяльність у цьому закладі вихователем (1990р.), з 2009 року працювала на посаді вихователя – методиста. Маючи вищу педагогічну освіту (спеціальність «Дошкільне виховання») та 25-річний педагогічний досвід роботи, керівник вносить хвилю сучасності в життя дошкільного закладу. Девізом її роботи є сучасність і комфорт, доступна та якісна дошкільна освіта, результативна корекційно – відновлювальна робота з дітьми з вадами зору та естетичне розвивальне предметно-ігрове середовище.
          На посаді вихователя-методиста з 2015 року працює Бордюг Юлія Василівна - досвідчений педагог, має кваліфікаційну категорію «спеціаліст вищої категорії», яка організовує методичну роботу з педагогічними кадрами.
          
          На сьогоднішній день (2016 р.) у дошкільному закладі (ясла-садок) комбінованого типу№2 працює 10 вікових груп, з них 7 спеціальних – для дітей з вадами зору, 3 – загального розвитку.
          Штат педагогічних працівників налічує 29 осіб, з них 16 осіб мають повну вищу освіту, 13 – базову вищу. 
          Склад педагогічних працівників за кваліфікаційними категоріями: «спеціаліст вищої категорії» - 9 осіб, «спеціаліст першої категорії» - 2 особи, «спеціаліст другої категорії» - 2 особи, «спеціаліст» - 16 осіб, звання «вихователь –методист» - 1, звання «старший вчитель» - 1.
        
У закладі функціонує лікувальний кабінет. До послуг дітей з вадами зору апарати-тренажери для корекції зору, роботу з дітьми на яких проводить сестра медична лікувального кабінету Спільник Тетяна Анатоліївна. З дітьми працюють кваліфіковані спеціалісти – вчителі-дефектологи (додаток 4).
Наш випускник Душа Станіслав Леонідович народився 19 грудня 1983 року у м. Кременчук Полтавської області. Закінчив Кременчуцьку гімназію №5 ім. Т.Г.Шевченка, Севастопольський військово-морський інститут ім. П.С.Нахімова. У 2004 - 2008 роках служив у військово-морському флоті України, у містах Севастополь та Феодосія. Після повернення до рідного Кременчука займався будівельним бізнесом. Мобілізований до лав Української армії 4 травня 2015 року. Учасник антитерористичної операції на сході України. Командир взводу 34-го мотопіхотного батальйону, старший лейтенант. Загинув 26 липня 2015 року біля селища Зайцеве Донецької області. Товариші по службі запам'ятали Станіслава як доброго командира та веселу людину (додаток 5). Указом Президента України № 553/2015 від 22 вересня 2015 року, «за мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно). Рішенням Полтавської обласної ради від 21 жовтня 2015р. нагороджений відзнакою «За вірність народу України» І ступеня (посмертно). 
У дошкільному закладі є і свої педагогічні династії: це і вихователь Васильєва Віра Федорівна (нині на пенсії) та її донька Дроздова Надія Вікторівна, яка теж працює вихователем спеціальної групи; вихователь спеціальної групи Смоленська Олена Миколаївна та її донька Смоленська Валерія Валеріївна – працює теж вихователем спеціальної групи; музичний керівник Сідєльнікова Олена Борисівна та її донька Торяник Ілона Геннадіївна - працює вчителем – дефектологом.
У ДНЗ №2 працює колектив педагогів-професіоналів талановитих, досвідчених фахівців, майстрів своєї справи. Колектив поповнюється молодими кадрами, які пов’язують своє майбутнє з новими досягненнями, творчими здобутками. Ми впевнені, що ще багато років у дошкільному закладі лунатиме дзвінкоголосий щасливий сміх дітвори.