Користувач:Коченгін Олександр/Кісельова Ганна Аркадіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кісельова Ганна Аркадіївна
Народилася 1 липня 1971(1971-07-01) (52 роки)
Ярославль
Місце проживання Харків
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
Галузь Організаційна комунікація, психологія поведінки споживачів, комерційна, рекламна та медіа-комунікація, проектування комунікації, що впливає.
Посада Заступник директору Інституту Прикладної Психології, м. Харків, Україна
Науковий ступінь Кандидат філологічних наук
Членство IAAP, SIOP, EAWOP, BEEPG

Кісельова Ганна Аркадіївна (народилася 1 липня 1971 року) — психолінгвіст, консультант, кандидат філологічних наук, обіймає посаду заступника директора Інституту Прикладної Психології (м. Харків), керівник бюро психолігвістики. Діючий член професійних психологічних асоціацій (IAAP, SIOP, EAWOP, BEEPG).

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася 1 липня 1971 року.

У 1993 році закінчила Санкт-Петербурзький Державний Університет зі спеціальності «структурна, прикладна та математична лінгвістика». Одразу після закінчення, витримавши конкурс, вступила до очної аспірантури і в 1998 році захистила дисертацію на тему «Структура взаємодії людина-текст з погляду перлокутивного ефекту», науковий керівник — професор, доктор філологічних наук А. С. Герд, спеціальність «структурна, прикладна та математична лінгвістика».

Наукові досягнення[ред. | ред. код]

В результаті досліджень структури розуміння тексту та смисловиробництва були виявлені ієрархічні рівні взаємодії з текстовою інформацією та індивідуальні стратегії зниження невизначеності тексту, виявлено закономірність відповідності ієрархій рівня текстової інформації та рівня смисловиробницства, ефект реальної референції в дійсності та персоніфікуючий ефект, які є обов'язковими умовами розуміння тексту та смисловиробництва. Виявлено особливості тексту, що задають певний рівень смисловиробництва.

На основі цих даних було розроблено методику створення ефективних рекламних текстів (Психологія в рекламі), а також обґрунтовано принципи для створення спеціально орієнтованих текстів — інструкцій для операторів АЕС

Емпіричні результати були впроваджені у роботу відділу реклами страхових та інвестиційних компаній, а також у роботу відділів технічних описів на підприємствах середнього та електромашинобудування

У 1995 році було проведено психолінгвістичне дослідження очікувань населення від групи підприємців, були виявлені семантичні шкали, що лежать в основі розпізнавання та оцінки соціальної групи підприємців, як критерії економічної поведінки, що схвалюється. В результаті дослідження було розроблено метод Реконструкції смислу, що дозволяє виявляти базові критерії, які лежать в основі взаємодії з об'єктом (людиною, соціальною групою, соціальним інститутом) на рівні аксіології (цінності, інтенції), праксеології (шляхів взаємодії), морфології (елементів) та гносеології критеріїв розпізнавання об'єкта.

Метод реконструкції смислу, як метод системного аналізу вербального образу з метою поведінкової прогностики, дозволяє прогнозувати взаємодію з об'єктом, у якого немає реальних референтів в дійсності, а також поведінки людини у разі, коли реальна взаємодія з об'єктом неможлива через руйнівні наслідки.

Метод при аналізі поведінки споживачів відносно споживачів, дослідженні організаційної культури, проектуванні організаційних змін, проектуванні рекламних та компаній з просування, аналізі масових явищ та проектуванні медіа та політичної комунікації.

Досвід роботи[ред. | ред. код]

З 1991 року працювала у Харкові як консультант з текстової реклами, співпрацюючи з фінансовими (інвестиційними, страховими компаніями та банками), будівельними, електротехнічними компаніями, де займалася аналізом поведінки споживачів, розробкою медіа та рекламних компаній з метою створення образу продукту та образу компанії, а також розробки текстів із прогнозованим ефектом впливу.

З 1995 року очолила роботу бюро психолінгвістики в «Гуманітарному центрі», зараз Інституті Прикладної Психології (Харків), де проводилися дослідження поведінки споживачів, розроблялися організаційні заходи з підвищення продуктивності комерційних служб, проектувалися рекламні компанії з просування продукції важкого та середнього машинобудування, продуктів будівельних, автомобільних, медичних компаній, друкарень, підприємств, які працюють на ринку одягу, меблів, косметики, канцелярських товарів.

У Бюро прикладної психолінгвістики було обґрунтовано та розроблено: методику застосування дискурс-аналізу для дослідження аналізу організаційної культури та проектування організаційних змін; методика аналізу та проектування комерційних переговорів, методика оцінки ефективності рекламних продуктів, принципи проектування та оцінки візуальних та вербальних образів реклами (торгівельних марок, логотипів, назв)

З 1996 року стала членом асоціації психологів Західної Європи та Великобританії (BEEPG). На даний момент є членом профільних асоціацій IAAP, EAWOP, УАОПП.

У 2000 році в Інституті Прикладної Психології організувала та очолила роботу тренінгового центру, об'єднавши роботу понад 40 тренерів, спеціалістів у напрямі комунікативних, когнітивних, терапевтичних тренінгових програм. Як тренер розробила тренінгові програми «Проблемної комунікації», «Управління конфліктами», «Активного просування», «Управління цінностей».

З 2002 року викладала на спецфакультеті перепідготовки фахівців з вищою освітою «Організаційна психологія» в Інституті прикладної психології (Харків), були розроблені авторські курси «Комунікація та взаєморозуміння», «Психологія комерційної та рекламної діяльності», «Методи аналізу», «Проблемна комунікація». Провела понад 300 тренінгових груп для виробничих та комерційних компаній

Взяла участь у Міжнародних Психологічних Конгресах з Психології в Афінах (2006, IAAP), Празі (2007, ECP), Осло (ECP, 2009), Парижу (2014, IAAP), Осло (2015, EAWOP), Мілані (2015)), Йокогамі (2016, ICP), Дубліні (2017, EAWOP), Амстердамі (2017, ECP), Туріні (2019, EAWOP).

Спільно з колегами УАОПП стала організатором конференцій Харківського підрозділу УАОПП у липні 2019, грудні 2022, грудні 2021 р.

З 2006 року організувала систему поширення наукових книг Видавництва «Гуманітарний Центр» в Україні та за її межами, брала участь у книжкових виставках, Міжнародному книжковому ярмарку «Buchmesse» у Франкфурті з метою розвитку відносин співпраці з провідними науковими видавництвами Springer, Cambridge, Kohlhammer, Peter Lang, Routledge, APA, Sage, Transcript та ін.

Сфера наукових інтересів: організаційна комунікація, організаційна культура, комерційна, рекламна та медіа-комунікація, економічна психологія, психологія поведінки споживачів, медіа, реклами.

Спеціалізується в галузі психологічного забезпечення просування продукту на ринок, шляхів стимулювання продажів, формування та змін організаційної культури, має велику консультаційну практику управлінського консультування, є ведучою тренінгових груп «Проблемна комунікація», «Управління за цінностями», «Управління конфліктами», «Активне просування».

Основні наукові роботи[ред. | ред. код]

1. Киселева А. А. Коммуникация в организациях / Организационная психология // под ред. П. К. Власова, С. А. Маничева, Г. В. Суходольского. Изд-во Гуманитарный Центр, 2008. — 480 с.

2. Власов. П. К., Киселева А. А., Замысел и организационная реальность. –Харьков, Изд-во Гуманитарный Центр, 2012. -310

3. Киселева А. А. Продуктивная коммуникация — Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2016. — 204 с.

4. Власов К. П., Власов П. К., Киселева А. А., Осичев А. В. Методы исследований и организация экспериментов — Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2013. — 412 с.

5. Киселева А. А. Исследования в рекламе / Психология в рекламе // под ред. К. П. Власова, Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2017

6. Киселева А. А. Рекламный план. Интенсивность рекламного влияния / Психология в рекламе // под ред. К. П. Власова, Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2017

7. Киселева А. А. Рекламная стратегия / Психология в рекламе // под ред. К. П. Власова, Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2017

8. Киселева А. А. Рекламная концепция. Психологические особенности формирования образа продукта и организации у клиента / Психология в рекламе // под ред. К. П. Власова, Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2017. — 376 с.

9. Киселева А. А. Проблемная коммуникация — Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2017. — 144 с.

10. Киселева А. А. Управление конфликтами — Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2016. — 172 с.

11. Киселева А. А. Управление по ценностям — Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2017. — 176 с.

12. Киселева А. А. Активное продвижение — Харьков. Изд-во Гуманитарный Центр, 2020. — 176 с.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]