Користувач:Людмила Булітко/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Devohome ТМ (Девохоум) — український виробник текстилю для дому та одягу з конопель (технічних ненаркотичних конопляних волокон).

Винайшли та запатентували конопляне хутро — рослинний замінник звірячому та синтетичному хутру (патент 2019 р.)

Компанію започаткувала Оксана Петрівна Девó у 2013 р.[1] в м. Київ з колекції конопляних ковдр, наматрасників та подушок — безпечної продукції для немовлят та дорослих.

Екологічно чисті волокна технічних конопель вирощували в с. Лютеньки Полтавської області.

Вироби Devohome відрізняються лаконічним дизайном та універсальністю[2]. Філософією «Девохоум» є створення сталого продукту — натурального, біорозкладного та такого, що сприяє зменшенню консюмеризму завдяки його довговічності[3].

Про компанію

[ред. | ред. код]

Компанія Devohome з'явилася на ринку в 2013 році у формі ФОП з ідеї виготовлення текстилю для сну з наповнювачем з нетканого конопляного волокна.

Компанія являє собою приклад успішного мікробізнесу. Для виробництва конопляного текстилю та одягу використовується сировина, вирощена в Україні без застосування отрутохімікатів, задіяні майстрині на швацькому виробництві в Україні, що працює на експорт, для створення колекції одягу українські дизайнерки[3].

Діяльність компанії DevoHome відповідає цілям сталого розвитку, задекларованим ООН: компанія підтримує гендерну рівність та створює натуральну продукцію, що підпадає під критерії екологічних товарів.[4], [5]

Духу компанії близька філософія Zero Waste, продукція підходить для веганів[6]  та є етичною. Стиль одягу від «Девохоум»  відповідає концепції Slow fashion і протидіє так званій швидкій моді.[7], [8]

З 2013 по 2023 р. компанія пройшла шлях від прямих продажів домашнього текстилю на виставках та промислових ярмарках Києва до представлення бренду на ринку Нідерландів.

Назва компанії та власники

[ред. | ред. код]

Назва Devohome походить від прізвища власниці Оксани Дево та сфери застосування першої продукції  компанії — домашнього текстилю. Логотип являє собою стилізоване листя конопель фірмового оранжевого кольору.

Власницею компанії Devohome є Оксана Петрівна Дево, за фахом міжнародна журналістка, мати трьох доньок. Доньки активно допомагають в сімейному бізнесі, в тому числі є фотомоделями в рекламній продукції компанії.[9]

Історія

[ред. | ред. код]

Ідея бізнесу, за словами Оксани Дево, виникла випадково, коли її родичі купили пенькозавод на Полтавщині на початку 2000-х років. Цей сімейний бізнес полягав у вирощуванні технічних конопель на волокно та його переробці в натуральний наповнювач або конопляну тканину.[2]

Діяльність компанії DevoHome стартувала в 2013 році з власних інвестицій Оксани Дево в розмірі декількох тисяч доларів на закупівлю сировини та створення першої колекції текстильних виробів, виготовленої на аутсорсі.[1]

В 2013 р. з участі в еко-ярмарку «Три дні в саду» почалися перші активні продажі.

Становленням бренду DevoHome можна назвати участь у фестивалі Made in Ukraine восени 2014 р., який організувала Юлія Савостіна. На цьому заході попит на текстиль з конопляним наповнювачем від українського виробника перевищив пропозицію.[9]

Компанія відкрила шоу-рум для знайомства з продукцією, який зараз розташований за адресою: м. Київ, вул. Весняна, 34А.

В докарантинні роки вироби DevoHome були представлені в 15 спеціалізованих магазинах Києва, наприклад, в Natur Boutique, LINENS, «Купуй Своє», ЦУМ.[1], [9], [10]

Також активні продажі ведуться через офіційний сайт компанії https://devohome.com.ua/ та сторінки в соцмережах.

Асортименті компанії, крім текстилю для спальні, розширився виробами для кухні та колекціями одягу (автентична колекція «Опанча», від студії Vozianov, колекція теплого молодіжного одягу Schneider, шуби з конопель тощо). [11]

В 2018 р. Оксана Дево розробила та невдовзі запатентувала конопляне хутро[12], [13]  (посилання)— штучне хутро, що являє собою прочесані конопляні волокна, закріплені на бавовняній трикотажній основі. Це хутро за властивостями та зовнішнім виглядом нагадує овчинку.[14] З виробами з конопляного хутра компанія DevoHome взяла участь та досягла перемог у численних українських та міжнародних конкурсах[15]:

  • 2018 - Всеукраїнський конкурс кращих бізнес-рішень "Стало". Компанія DevoHome - переможець серед 10 номінантів в категории "Одяг, взуття, аксесуари".
  • ELLE Decoration International Design Awards 2019, Ukraine. Отримали міжнародну нагороду як дизайнер року в номінації "Хутро та шкіра" за дизайн інтер'єрів.
  • Dutch Design Week 2019 в Ейндховені в складі колективного українського стенду. Привернули увагу міжнародної преси: про вироби ТМ DevoHome вийшла стаття в газеті FRANKFURTER ALLGEMEINE.[16]
  • 2020 - участь в Ukrainian Fashion Week, який пройшов під егідою Сталого розвитку. Одяг від ТМ DevoHome став головним на показі і був відмічений як натуральний, екологічний та етичний.
  • У прямому ефірі ТБ каналу 1+1 DevoHome нагородили кубком "Cruelty-free Fashion 2020" від провідної зоозахисної організації України UANIMALS.
  • Material District 2020 — міжнародна виставка у Роттердамі та Утрехті: українську розробку (конопляне хутро) занесено до всесвітньої бібліотеки інноваційних матеріалів Material ConneXion.
  • Участь у Milan Fashion Week 2020, White Milano.
  • Paris Fashion Week 2020, Sustainability stand.
  • Український павільйон на Dutch Design Week 2022, Нідерланди. Від DevoHome була представлена гуня з конопляного волокна, традиційний одяг вівчарів в Карпатах, як символ переосмислення потреби в захисті та безпеці для мільйонів українців, що покинули рідні домівки через війну.
  • Green Product Award 2023, Берлін. Переможець конкурсу сталих інноваційних продуктів в категорії Fashion[17], [18], [19], [15]

DevoHome — одна з перших українських компаній, яка підписала міжнародний договір з Fur free retailers, світовою організацією, яка регламентує використання шкіри та звірячого хутра у Фешн-індустрії.

PETA, найвідоміша в світі організація захисту прав тварин, визнала конопляне хутро  DevoHome веганським і відмітила внесок української компанії у світовий рух по відмові використання тваринного хутра у Фешн-індустрії.

В 2020 р. команда «Девохоум» була запрошена як учасник, що має практичний досвід використання продуктів коноплярства, на  Міжнародну науково-практичну конференцію з проблем коноплярства “ІННОВАЦІЇ У КОНОПЛЯРСТВІ”, організовану Інститутом луб’яних культур НААН, м. Глухів .

Після нападу Росії на Україну 24 лютого 2022 року власниця компанії DevoHome створила також юридичну особу в Нідерландах, відкрила в цій країні склад, шоу-рум, компанія зайшла в декілька офлайн-магазинів та бере участь у відкритих Маркетах.

Патенти

[ред. | ред. код]

В 2021 році власниця DevoHome Оксана Дево отримала патент на конопляне хутро: "Рослинне хутро з волокон конопель на трикотажній основі та спосіб його одержання" (149676 24.11.2021)

Посилання

[ред. | ред. код]

Офіційний вебсайт компанії

Інтернет-магазин англійською мовою

Сторінка бренду на Фейсбуці

Сторінка бренду в Інстаграм українською мовою

Міжнародна сторінка бренду в Інстаграм (англійською мовою)

  1. а б в DevoHome: из конопли делают не только гипоаллергенные пледы, но и меховые шубы (російська) .
  2. а б В гостях у конопляного бренду Devo Home. Процитовано 31.10.2020.
  3. а б Оксана Дево, засновниця DevoHome: Ми першими в світі розробили інноваційне хутро з конопляного волокна. Процитовано 28.09.2020.
  4. DevoHome – четвертая история проекта Ukrainian Fashion Week Action: Sustainable Fashion (російська) . Процитовано 20.07.2020.
  5. С тканями из конопли. Ukrainian Fashion Week рассказал историю бренда DevoHome в рамках проекта Action: Sustainable Fashion (російська) . Процитовано 05.08.2020.
  6. Український бренд Devohome переміг на Green Product Award – 2023.
  7. Матеріали за темою «DevoHome».
  8. Frankfurter Allgemeine №46, 17 листопада 2019 року, автор Barbara Russ Dem Pelz geht’s an den Kragen (німецька) . Процитовано 22.11.2019.
  9. а б в Конопляный бизнес (російська) . Процитовано 18.12.2014.
  10. Основатель компании DevoHome: «Мы уверенно заняли и держим свою нишу в экотекстиле» (російська) . Процитовано 09.06.2016.
  11. Спориш, Катерина. Forbes Ukraine! Листопад 2020, рубрика "Похвали малого".
  12. Засновниця DevoHome — про те, як побудувати в Україні бізнес на коноплі.
  13. С тканями из конопли. Ukrainian Fashion Week рассказал историю бренда DevoHome в рамках проекта Action: Sustainable Fashion (рос.) .
  14. Екосвідомі бренди: історія першого у світі бренда, який розробляє конопляне хутро – DevoHome.
  15. а б Украинские шубы из конопли произвели фурор на престижном международном конкурсе.
  16. Russ, Barbara (17 листопада 2019). Dem Pelz geht’s an den Kragen. Frankfurter Allgemeine №46 (німецька) .
  17. Українці DevoHome стали переможцями Green Product Award 2023.
  18. ВПЕРШЕ УКРАЇНСЬКА ШУБА З КОНОПЕЛЬ DEVOHOME СТАЛА ПЕРЕМОЖЦЕМ ПРЕСТИЖНОЇ МІЖНАРОДНОЇ НАГОРОДИ GREEN PRODUCT AWARD 2023.
  19. Українські шуби з конопель вибороли головну нагороду на престижному міжнародному конкурсі.