Користувач:Микола Карпенков

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

МУСТЬЄРСЬКА КУЛЬТУРА[ред. | ред. код]

археологічна культура часів палеоліту. Поширена в Європі, Азії та Африці. Виділена в 60-х pp. 19 ст. Назва походить від печерної стоянки Ле-Мустьє в Пд.-Зх. Франції. Розглядається тепер як заключна пора (епоха) раннього палеоліту. Інколи виділяється в окрему епоху — середній палеоліт. Для Мустьєрської культури характерні кам’яні  знаряддя (гостроконечники і скребла). Носії цієї культури жили в умовах первіснообщинного ладу, полювали на мамонтів, носорогів, печерних ведмедів, зубрів та інших тварин і займалися збиральництвом. Жили в природних печерах, споруджували заслони і примітивні житла в річкових долинах. За часів Мустьєрської культури було винайдено спосіб добування вогню. Оволодіння способами штучного добування вогню було важливим кроком у розвитку культури людства. В мустьєрську епоху з'являються перші поховання.  Деякі дослідники вважають, що вже за мустьєрської епохи зароджувалися ранні форми образотворчого мистецтва.

Носіями Мустьєрської культури вважають т. з. палеоантропів. Дослідження останніх років, проте, свідчать, що тоді вже існували й люди сучасасного фізичного типу. Пам'ятки Мустьєрської культури  є на території колишньої СРСР — у Середній Азії (Тешик-Таш) і на Кавказі (Ільська і Ахштирська стоянки), на Волзі (Волгоградська стоянка).

Мустьєрська культура датується часом близько 100 (150)—40 (35) тисяч років тому. Мустьєрська культура в Україні представлена в Криму (печери Кіїк-Коба, Старосілля). Зараз в Україні винайдено 50 мустьєрських стоянок, у тому числі Антонівка в Донбасі, Молодовські стоянки (див. Молодове) та інші.