Користувач:Молодіжна платформа "Альтанка" м. Лиман

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Молодіжна платформа "Альтанка"

[ред. | ред. код]

Молодіжна платформа "Альтанка" - це вільний та соціальний простір для молоді міста Лиман, Донецька область. Саме поняття Альтанка - походить від слова Бесідка та на Донбасі вже давно так заведено, що молоді люди збираються в «бесідках», які є майже у кожному дворі. Адже, молодь завжди тягнеться до вільного простору, де можна просто відпочити, зайнятися саморозвитком, опанувати нове хобі та зустріти людей з схожими думками.

Історія виникнення

[ред. | ред. код]

Наприкінці травня 2018 року в місті Лиман відкрився Молодіжний центр, вже 83-й на Донеччині.
Проект було здійснено на умовах співфінансування: частину коштів виділено з місцевого бюджету, а частина надійшла з області на реалізацію соціальної програми “Молодь і сім’я Донеччини” в межах обласної програми “Гідна країна для гідних людей”.
У 2017 році обласний бюджет виділив 500 тис. грн, а місцевий - 842 тис. грн, за ці кошти був проведений капітальний ремонт адміністративної будівлі. Цього року з місцевого бюджету громади було виділено понад 1 млн. грн та зроблено внутрішній капітальний ремонт інноваційного центру. Ще 56 тис. грн з місцевого бюджету були направлені на благоустрій прилеглої території.
Головною метою проекту є надання дієвих інструментів роботи з молоддю за темами «Громадянська освіта» та «Навички soft skills».
Проект реалізується КПНЗ «Донецький обласний дитячо-молодіжний центр» спільно з управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації, ГО «Молодіжний центр «Територія ініціатив», ГО "Лабораторія Ініціативної Молоді", ВГО «Волонтер» та за щирої фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.
Нині в молодіжному центрі є власна музична зала для концертів та репетицій, зала для вивчення іноземних мов і проведення майстер-класів, кабінети для розвитку соціального підприємництва та конференц-зала.
олова громади Петро Цимідан зазначив: “Створення молодіжного центру — це інвестиція в майбутнє країни, адже молодь — це потужна, творча сила з активною позицією в житті суспільства”.
Основну презентацію відкритого об’єкту проводила голова ГО “Альтанка” Ольга Поплавська, яка створила найактивнішу молодіжну організацію Лиманщини. Хлопці та дівчата працюють за різноманітними напрямками: проводять майстер-класи з декоративного-прикладного мистецтва, організовують фестивалі, заохочують до неформальної освіти та здорового способу життя, влаштовують семінари та займаються волонтерством. Команда “Альтанки” не збирається зупинятися на цьому та хоче впроваджувати проекти, які дадуть можливість організації самостійно заробляти гроші для подальшого розвитку.

Заходи молодіжного центру

[ред. | ред. код]
Файл:Організатори Альтанка.jpg

Поруч із «Альтанкою» розташована міська Лиманська бібліотека. Її повністю реконструювали за рахунок програми уряду Японії. Тепер тут є коворкінг і конференц-зал, де постійно вирує життя. Але змінити бібліотеку вдалось не лише завдяки фінансовій підтримці донорів, а й зусиллями волонтерів, серед яких багато учасників «Альтанки». Молодь постійно збирається в бібліотеці: «Альтанка» часто проводить свої заходи у конференц-залі. Молодь цікавиться літературним гуртком. Це сусідство з «Альтанкою» допомагає порозумітись із молоддю.
В альтанці також проводять заняття англійської мови для початківців різних вікових категорії. Наприклад, заняття з англійської мови там відвідують лиманці віком від 5 до 55 років.
Ближче до вечора на шкільне подвір’я з’їжджається молодь на велосипедах та скейтах. Тут встановили рампи для екстремального катання.
Молодіжна організація проводить дуже багато цікавих майстер класів та постійно долучається до волонтерства.
Коли надворі уже сутеніє, а денна спека нарешті спадає, з «Альтанки» на двір виносять м’які пуфи і фірмовий банер — на нього проектуватимуть кіно. До друзів та знайомих «Альтанки» приєднуються і мешканці навколишніх будинків.

Галерея

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. 1. Публікація
  2. 2. Донецька обл. адміністрація
  3. 3. Інстаграм сторінка
  4. 4. Фейсбук сторінка