Користувач:Олег Грушко/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Срібна скронева сережка з міста Коростень - сережка знайдена під час археологічних розкопок в місті Коростень.

Історія знахіднки

[ред. | ред. код]
Схема розміщення розкопу 2001 року, в якому було знайдено срібну скроневу сережку

Під час проведення археологічних розкопок в 2001 році, які проводилися Інститутом археології НАН України під керівництвом Богдана Звіздецького, на Городищі ІІІ літописного Іскоростеня, при розчистці південної частини котлована будівлі було знайдено унікальну знахідку - срібну п'ятипроменеву скроневу сережку.

Прямих аналогій даній скроневій сережці невідомо. Найближчі за формою сережки знаходилися у землі радимичів, але вони, як правило, семипроменеві, і верхня основа напівовалу прикрашена рядком гострокутних зубців виступів. Іскоростенська сережка поки що унікальна в своєму роді. Питання про її місцеве чи імпортне походження залишається відкритим.

Щодо датування, то можна допустити, що верхня дата її побутування обмежується 946 роком. Датування прикраси можна обмежити в рамках другої половини IX - рубіж IX - X століття.

Реконструкція вигляду скроневої сережки

Сережка виготовлена в техніці лиття по восковій моделі з подальшою доробкою основних деталей у техніці глибокого гравірування. Збереженість дуже добра, за винятком втрати частини дужки для кріплення. Сережка має напівовальну основу, від якої відходять п'ять гострокутних променів із каплеподібним закінченням. Напівовал основи і краї променів прикрашені невисоким рубчастим бордюро, що вочевидь, імітує зернь. Зверху над променями розміщене зображення хижого птаха у профіль. двома кігтистими лапами він спирається півовал основи. Хвіст птаха розпущений, око широко відкрите, дзьоб гачкоподібно загнутий. Пишне оперіння хвоста і тулова підкреслене глибокими лініями гравіровки. Ймовірно, у цьому хижому птаху слід вбачати зображення сокола, або ж орла.

Відображення у культурі

[ред. | ред. код]

Срібна скронева сережка, як один із символів міста, була зображена на реверсі ювілейної монети 1300 років м. Коростень (монета), яка була введена в обіг Національним банком України 19 серпня 2005 року. Та належить до серії "Стародавні міста України".

Реверс ювілейної монети "1300 років місту Коростень" із зображенням срібної скроневої сережки

Посилання

[ред. | ред. код]

Нові дослідження стародавнього Іскоростеня Звіздецький Б.А., Петраускас А.В., Польгуй В.І.[1]

  1. Звіздецький Б.А., Петраускас А.В., Польгуй В.І. Стародавній Іскоростень і слов'янські гради (PDF). shron2.chtyvo.org.ua (українська) .