Користувач:Павленко Аліна Геннадіївна/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Статичні переваги спеціальних економічних зон у Панамі

[ред. | ред. код]

Економіка Панами орієнтована переважно на міжнародний транзит.

 Спеціа́льна економі́чна зо́на(СЕЗ) — територія, в межах якої відповідним законом країни встановлюється і діє спеціальний правовий режим господарської діяльності та спеціальний порядок застосування і дії законодавства держави.
Panama's Economic Activity

Особливі економічні зони (ОЕЗ) грають важливу роль в успішній історії Панами протягом останнього десятиріччя. ОЕЗ привертають місцеві та іноземні інвестиції, користуючи сприятливу для бізнесу середу з низькими транзакціонними витратами й створюючи багато стабільних, а також гарно оплачуваних робочих місць для панамців. Крім того, ОЕЗ оцінюєтся як політика, яка основана на місці, шляхом нарощування структурних перетворень, а саме залучення нових навичок і більш складних ноу-хау, яких не можна знайти у вітчизняній економіці.

Прямі іноземні інвестиції

[ред. | ред. код]

Для того, щоб належним чином оцінити вплив спеціальних економічних зон (СЕЗ), потрібні дійсні контрафакти.

Треба розглянути кілька показників прямих іноземних інвестицій, які протиставили тенденції прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в регіоні в Панамі та оцінювалися проекти ПІІ "greenfield". Висновки дозволяють припустити, що навіть за умови успішного залучення іноземного капіталу,СЕЗ не були робочими за масове надходження прямих іноземних інвестицій, зареєстрованих протягом останніх десяти років в Панамі.

З початку 2000-х років Панама зазнала значного збільшення прямих іноземних інвестицій. У той час як у 2000 році ПІІ збільшення коштів складало 830 млн. доларів, до 2015 року ПІІ становили 5,8 млрд. доларів

Успішне залучення іноземних інвесторів з різних причин:

[ред. | ред. код]

• політична та економічна стабільність;

• безпека;

• лібералізація торгівлі;

• створення сприятливого для бізнесу середовища з низькими податками;

• привілейоване географічне розташування.

До 2013 року поточний запас ПІІ на душу населення в Панамі був 8000 доларів США, що вдвічі перевищує суму Коста-Рики[1] (сусідня країна з другим за величиною фондом прямих іноземних інвестицій на жителя).

Прямий імпульс у Панамі в 2004 році відбувся за три роки до початку ПП і протягом року, в якому СЕЗ залучив до ПІІ менше 500 млн. доларів США[2] що СЕЗ не були основним рушієм припливу капіталу.

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Коста-Рика. Вікіпедія (укр.). 10 травня 2018. Процитовано 5 липня 2018.
  2. Сполучені Штати Америки. Вікіпедія (укр.). 4 липня 2018. Процитовано 5 липня 2018.