Користувач:Тестовий акаунт666/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Міська бібліотека №5 була відкрита в грудні 1961 року в мальовничому тихому куточку міста Олександрії на майдані імені Кірова в будинку №41-б згідно рішення №884 виконкому Міської Ради депутатів трудящих від 5 жовтня 1961 року.

Завідуючою бібліотеки призначена Торговіцька Юлія Йосипівна, бібліотекар – Ярова Алла Антонівна, завідуюча читальним залом – Шабарова Жанна Юріївна, всі працівники випускники Харківського бібліотечного інституту.

Книжковий фонд на час відкриття складав близько 10 тисяч примірників. Площа бібліотеки  - 74 м2 – абонемент, читальний зал і книгосховище.


За перший рік свого існування бібліотека обслужила до 2000 читачів різних категорій.

З 1965 року колектив бібліотеки працює в складі:

  • - завідуюча бібліотекою – Святець Світлана Іванівна
  • - завідуюча читальним залом – Шабарова Жанна Юріївна
  • - бібліотекар – Моцна Раїса Іванівна.

Яскравою сторінкою історії є вихід бібліотеки в 1997 році в телеефір.

7 років Святець Світлана Іванівна вела програми «Преса за інтересами» та "Віршотерапія" на місцевому телеканалі КТМ.

Обласна державна адміністрація та обласне управління культури відзначають роботу бібліотеки до Всеукраїнського Дня бібліотек 1998 року, який відзначається вперше.

Склад бібліотечних працівників на 2000 рік:

  • Святець С.І – завідуюча бібліотекою
  • Ковальчук К.В. – бібліотекар відділу абонементу
  • Чоп Т.Є. – бібліотекар читального залу
  • Коваленко С.М. – бібліотекар читального залу

В серпні 2013 року від  міської ради було подаровано один комп’ютер, а в листопаді цього ж року від програми «Бібліоміст» бібліотека отримала ще 5 комплектів.

Починаючи з 2014 року, у приміщенні, окрім бібліотеки-філії № 5, знаходиться бібліотека-філія № 3 по обслуговуванню дітей, котра є  сімейним простором для позитивного та корисного дозвілля батьків та дітей.

З  жовтня 2014 року на базі бібліотеки працює Вища Народна Школа, де проходять навчання на комп’ютерах люди різних вікових категорій.

З 2017 року  бібліотеку очолює Дерун Марина Вікторівна. З 2019 року завідувачкою бібліотеки філії є Теличко Лариса Олександрівна.

При бібліотеці працюють курси комп’ютерної грамотності. З метою покращення цифрової грамотності громадян бібліотека з 2020 року долучилася до національної кампанії за проектом «Дія.Цифрова освіта» і  являється хабом з навчання користувачів.

Упродовж  років робота колективу бібліотеки–філії № 5 була спрямована на збереження і збагачення фонду бібліотеки, впровадження інформаційних технологій, створення комфортного, інформаційного середовища для задоволення зростаючих потреб користувачів. Основні завдання бібліотеки вирішувалися шляхом поєднання традиційних та інноваційних форм роботи.


http://biblioteka-ol-f5.blogspot.com/p/blog-page_15.html[1]

http://www.library.alexandriya.com/index.php/pro-biblioteky-tsbs/istoriia-bibliotek-systemy?showall=&start=5[2]

  1. Олександрійська міська бібліотека-філія №5: Історія бібліотеки. Олександрійська міська бібліотека-філія №5. Процитовано 8 травня 2022.
  2. Олександрійська міськацентралізована бібліотечна система — Історія бібліотек системи. www.library.alexandriya.com. Процитовано 8 травня 2022.