Користувач:Тоня Григорашук/Стародавній Рим (живопис)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Roma Antica
Творець: Джованні Паоло Паніні
Час створення: 1754–1757
Музей: Державна галерея, Штутгарт

Стародавній Рим — це назва, дана кожній із трьох майже ідентичних картин італійського художника Джованні Паоло Паніні, створених для його покровителя, графа де Стенвіля, у 1750-х роках.

На картинах зображено багато значущих архітектурних об’єктів і скульптур Стародавнього Риму, таких як Колізей, Пантеон, Лаокоон і його сини, Геркулес Фарнезе, Бельведерський Аполлон і Гладіатор Боргезе. І Паніні, і Стейнвілл представлені: Стейнвілл стоїть, тримаючи путівник, а Паніні з'являється за кріслом Стейнвілла.


Три версії Стародавнього Риму, в порядку створення, розташовані в Державній галереї Штутгарта, Метрополітен-музеї в Нью-Йорку та Луврі в Парижі. У Музеї мистецтв Метрополітен і Луврі є версія супутнього твору Паніні, Сучасний Рим; а третя версія знаходиться в Музеї образотворчого мистецтва в Бостоні.

Історія[ред. | ред. код]

В 1749 році Джованні Панніні написав Галерею кардинала Сільвіо Валенті-Гонзаги, картину, яка зображує Сільвіо Валенті-Гонзагу у величезній галереї, стіни якої вкриті репродукціями картин, якими він володіє.

Між 1753 і 1757 роками граф Етьєн Франсуа де Шуазель, посол Людовіка XV в Римі в 1740-х роках, замовив Панніні чотири картини: «Галереї краєвидів Стародавнього Риму та Сучасного Риму», вид на площу Сен-Петра та інтер’єр собору св. Собор Петра. Ці картини були створені між 1754 і 1757 роками. У 1757 році граф де Шуазель замовив у нього друге виконання цих чотирьох картин.

У 1758-1759 рр. Панніні створив ще одну версію двох Галерей від імені Клода-Франсуа де Монбуасьє де Канільяка де Бофора, абата Канільяка і тимчасового повіреного у справах французького посольства в Римі. Ці версії відрізняються від попередніх: картини та скульптури зображені невисячими в тих самих місцях, деякі зовсім відсутні між двома версіями, а деякі фігури знаходяться в різних позиціях.