Користувач:УкраїнецьПолякМолдаванин/Мерлайон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мерліон (/ ˈmɜːrˌlaɪən /) - національний символ міста-держави Сінгапур. Він зображений як міфічна істота з головою лева і тілом риби. Маючи символічний характер для Сінгапуру та сингапурців загалом, він широко використовується для представлення як країни, так і її жителів у спортивних командах, рекламі, брендингу, туризмі та як національна персоніфікація та патріотична емблема сингапурської нації. Meрлайон вперше був використаний у Сінгапурі як логотип туристичної ради. Його назва поєднує "мер", що означає море і "лев". Тіло риби представляє Сінгапур як рибальське селище, коли його називали Темасек, що на яванській мові означає "Морське місто". Голова лева представляє оригінальну назву Сінгапуру - Сингапура - що означає "Місто Лева".

 Символ був розроблений Алеком Фрейзером-Бруннером, для логотипу Сінгапурської ради з питань туризму (СТБ), який використовувався з 1964 по 1997 рік, і є торговою маркою  з 1966 р. Незважаючи на те, що з 1997 р. СТБ змінив свій логотип, Закон СТБ продовжує захищати символ.  Перш ніж використовувати його, слід отримати схвалення від СТБ.  Meрлайон часто з'являється на сувенірах, затверджених СТБ. 15 вересня 1972 р. Оригінальна статуя Мерлайона стояла в гирлі річки Сінгапур, в кінці колишнього парку Мерліон з мостом Андерсона.
 Він був розроблений тодішнім проректором Сінгапурського університету (нині відомого як Національний університет Сінгапуру) Кван Сай Кхенг.  Виготовлений у листопаді 1971 - серпні 1972 року покійним сінгапурським скульптором Лімом Нанг Сенгом (китайський: 林 浪 新; піньїнь: Lín Làngxīn) , він має висоту 8,6 метрів і важить 70 тонн .  Проект коштував близько 165 000 доларів. Завершення мосту Еспланада в 1997 році перекрило вид на Мерлайона з набережної Марина-Бей.  На той час оригінальне місце розташування Мерлайона також вже не було входом до річки Сінгапур.   Так, у 2002 році статуя та її копія були перенесені на 120 метрів до нинішнього парку Мерлайон, що виходить навпроти Марина-Бей, де він стоїть на нещодавно відремонтованому мисі перед готелем The Fullerton.
 Ще одне розглянуте рішення - підняти "Мерлайон" на п'єдестал у початковому місці - було визнано непридатним, оскільки огляд все одно буде заблокований мостом.  Іншими можливими місцями переселення були розглянуті , Парк Еспланада, Театри на затоці, мис у Маріна-Сентр (поблизу, де зараз знаходиться Singapore Flyer), мисний майданчик на Бейфронті (біля кінця комплексу Марина-Бей-Сандс  курорт) та парк Кім Сенг.  Однак усі вони були або непридатними, або технічно недоцільними. 
  переїзд розпочався 23 квітня 2002 року і закінчився 25 квітня.  Для ретельно спроектованої подорожі потрібна була одна баржа, два крани DEMAG AC1600S вантажопідйомністю 5000 тонн, а також команда з 20 інженерів та робітників на місці.  Вся статуя була піднята на баржу, яка потім відплила до нового місця установки в нинішньому парку Мерліон, недалеко від гирла річки Сінгапур.  Під час плавання статую потрібно було підняти з баржі, через Еспланадський міст, а потім назад на баржу, оскільки вона була занадто висока, щоб пройти під нею.
 Рівно через 30 років після його офіційного запуску прем,єр міністр Лі Куан Ю приїхав 15 вересня 2002 року, щоб знову урочисто привітати Meрлайон  в його новому місці.  Тепер оглядовий майданчик розкинувся над річкою Сінгапур, що дозволяє відвідувачам позувати для фотографії з видом спереду або збоку на Мерлайон, включаючи нову фонову схему міста на знімку.  Скульптура була вирівняна на схід, напрямок, який рекомендується бути найбільш сприятливим .  Перемістившись, статуя знову випустила воду з рота, зупинившись на старому місці з 1998 року через несправність водяного насоса.  Тепер Meрлайон має нову двокомпонентну систему водяного насоса, де агрегати працюють змінно, тому партнер завжди знаходиться в режимі очікування.  Переміщення та нова ділянка (у чотири рази більші за початкову) коштували 7,5 млн. Доларів.  У суботу, 28 лютого 2009 року, близько 16:26, в Мерлайона у парку Merlion вдарила блискавка.  В останній новині місцевого радіо було показано зображення із фрагментами голови Merlion на землі.
 Дослідження пошкоджень було проведено швидко за допомогою дерев’яних риштувань, встановлених у неділю, 1 березня 2009 р., Щоб робітники пильніше розглянули отвір.  Інцидент стався внаслідок відсутності громовідводу.