Користувач:188.163.53.75/Походження прізвища Целицкий (Cielicki)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
     Походження прізвища Ціліцький, Целецький, Цилицький, Целіцький, Cielecki від назви села  - Cielcza
           Celecki herbu Zaremba

Воєводство: Великопольське

Województwo: wielkopolske

Повіт: Ярочінський. Powiat: jarociński

    Історія:
            Cielcza то старе село, яке існувало що найменше від ХІІІ ст.  В стародавніх записах, назву села  знаходимо як – Cielcza, Cielcze, Czelcze або Cilcz (нім). Перше згадування походить з документа ks. Bolesława Pobożnego 1257p. Перші власники були названі Zaremba, які прибули до цих міст ще до Bolesława ІІІ (близько 1100 р. н.е.). Пізніше вони прийняли цю назву як  родовід герба Заремба. Вважається, що родина Zaremowie і герб  Zaremba мають іноземне походження. 

Джерело інформації herb Zaremba

            Герб з'явився на теренах Речі Посполитої за часів династії П'ястів. Дослідники припускають, що він прийшов з Чехії або Німеччини (тогочасних теренів Священної Римської імперії. 
  «Paprocki i Długosz стверджують, що Заремби походять з Німеччини. Окольський впевнено стверджує, що вони походять з Богемії, де ще за його життя були родини, які використовували цей герб. Окольський зазначає, що серед легіонів Pompejusza (Помпея) один легіон мав на своїх знаменах лева, що стрибає зі стіни.

Після поразки Pompejusza (Помпея) від Цезаря і розчленування його армії, частина одного легіону повинна була сховатися в землі Богемії (сучасна Чехія), звідки Заремби повинні були прийти в Лехію (сучасна Польща), використовуючи в якості своєї емблеми лева, що вистрибує зі стіни. Niesiecki спирається на Окольського. У своїй хроніці Długosz пише, що Заремби прибули за часів правління Болеслава ІІІ. Близько 1100 року, але Окольський цитує Гедеона Зарембу, єпископа Кракова ще 1008 року, і Янека Зарембу, який очолював військо Болеслава Хроброго, і, нарешті, каже, що в доісторичні часи одним з дванадцяти воєвод Лехії був Заремба. У будь-якому випадку, Заремби прибули до Лехії задовго до Болеслава III, безсумнівно, в язичницьку епоху, і можуть бути зараховані до стародавніх родів Великопольщі».

         «Zaremowie i herb Zaremba mają być pochodzenia obcego. Paprocki i Długosz mówią, że Zarembowie przybyli z Niemiec. Okolski stanowczo twierdzi, żę z Czech, gdzie za jego życia były rodziny tego herbu używające. Okolski zaznacza jakoby wśród legjonów Pompejusza jeden legjon miał na swych sztandarach lwa wyskakującego z muru.

Po pokonaniu Pompejusza przez Cezara i rozbiciu jego wojsk, część jednego legjonu miała się skryć w krainie Markomanów t. j. Czech, skąd mieli przybyć Zarembowie do Lechji, używając za swe godło lwa wyskakującego z muru. Niesiecki opiera się na Okolskim. Długosz w swej kronice pisze jakoby Zarembowie przybyli za Bolesława III. Około r. 1100, ale Okolski cytuje Gedeona Zarembę biskupa krakowskiego jeszcze w r. 1008 oraz Janka Zarembę, który przewodził wojskami Bolesława Chrobrego, wreszcie mówi, że za czasów przedhistorycznych jeden z dwunastu wojewodów rządzących Lechją, miał być Zaremba. W każdym razie Zarembowie przybyli do Lechji znacznie przed Bolesławem III, niewątpliwie w epoce jeszcze pogańskiej i mogą się zaliczać do prastarych rodów Wielkopolskich na równi z Łodzicami, Nałęczami i Grzymalitami».

Джерело інформації Monografja rodziny Zarembów na Cielczy Cieleckich)

       Ян Длугош називає його серед 71 найстарших польських шляхетських гербів. Цей герб зображений серед інших шляхетських гербів Речі Посполитої в Гербовнику Золотого Руна. До герба Заремба належить багато родів з різними прізвищами.