Користувач:Alla Klumenko

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

<div style='text-align: театр "Чорний квадрат"

Информація щодо появи нової школи акторської майстерності на базі київського театра-студії «Чорний квадрат, існувала давно. Сьогодні прийшов час систематизувати багатолітній досвід і напрацювання цього театру, завдяки яким ось вже 12 років кожен тиждень на його виставах повні аншлаги. Ні один театр у світі не може пишатися таким якісно-кількісним поєднанням постановок. За 10 років свого існування у театра-студії були і злети, і падіння, і успіхи і провали. Але все одно не було єдиного – порожнього залу і відсутності глядачів. І це за умов практично відсутньої реклами і згадок про театр у пресі та на телебаченні.

Одна з козирних карт «Чорного квадрату» – репертуар. Жоден театр в Україні не може захопити глядача якимось ноу-хау, яке дозволить підкреслити новаторство данного театру, його унікальність. Театр «Чорний квадрат» в цьому плані більш виграшний, оскільки, коли актори не проговорюють завчений текст, а імпровізують по тексту, елемент так званого «реал-шоу» дарує глядачу можливість енергетичного обміну. І на спектаклях театру забуваєш, що дивишся виставу. Тобто злито воєдино «принцип підглядання в замочну щілину» (настільки реалістична гра акторів!), наближення матеріалу до проблем сучасної людини і драматургія серіалів, які останнім часом суперпопулярні у глядачів – усе це дозволяе з упевненістю стверджувати: успіх театру «Чорний квадрат» не лише творчий – він ще й комерційний.

Одне з головних досягнень театру-студії «Чорний квадрат» – це, перш за все, швидкість його реакції, як структури. Структура ця досить гнучка: робити шоу-програми, виступати у нічних клубах, ставити класичні спектаклі з вивченим текстом, причому за достатньо короткий час – актори дуже швидко вчать текст, швидко відбувається постановка мізансцен. І, звісно, легкість, мобільність у виступах на фестивалях, не залежно від простору, дуже швидка адаптація до середовища.

Є ще декілька вагомих переваг «квадрату». Це закалка акторів, що дозволяє їм у найкоротший термін напрацьовувати ролі, сценічний досвід, "овнутрювати" матеріал, тобто робити достовірною і відвертою будь-яку роль, чи то Іван Грозний, чи то перехожий з натовпу. А найголовніше, що окрім вистав і етюдів у театру є унікальні «фішки»: імпровізаційні вправи «плоти», «чистий раунд» і «гра від глядача» перетворилися у повноцінні спектаклі чи, скоріше, вистави. Котрі мають просто-таки скажений успіх усюди, де б лише не виступав «Чорний квадрат».

Загалом, "Чорний квадрат" - це більше, ніж театр, більше, ніж метод. Це мистецтво імпровізації, яке допомагає людині вирішувати головне завдання нашого щоденного Театру Життя - обрання оптимальної поведінки в ситуації кризових дюдських взаємовідносин. Жодне інше мистецтво не дає настільки ефективних і дієвих рішень».

Використані джерела:http://artkvadrat.com/index.php?option=com_content&task=view&id=93&Itemid=123