Користувач:An-tu/Сонячне затемнення

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фотографія повного сонячного затемнення 11 серпня 1999 року у Франції.

Сонячне затемнення — це астрономічне явище, яке відбувається, коли Місяць стає між Сонцем та Землею, при цьому поверхня Сонця частково або повністю загорожується супутником Землі. Це може трапитися лише під час новолуння, або безпосередньо після нього. Повні сонячні затемнення трапляються набагато рідше у будь-якій місцевості, оскільки смужка тіні від Місяця набагато вужча від зони півтіні.

Оскільки повне сонячне затемнення дуже рідкістне природнє явище, то багато людей відвідують місця, де його можна спостерігати. Затемнення 11 серпня 1999 року в Європі викликало великий інтерес до цього явища. У результаті, кількість подорожей для того щоб побачити кільцеподібне затемнення 2005 року та повне затемнення 2006 було дуже великим. За повним сонячним затемненням 1 серпня 2008 року спостерігала найбільша кількість людей.

Сонячні затемнення (так само як і місячні) розраховані на багато років вперед і прораховані на сотні років назад. Це допомагає історикам з точністю до дня встановлювати дати певних подій.

У стародавні часи соянчі затемнення вважалися надприродніми явищами. У деяких віросповіданнях сонячні затемнення були поганим знаком, і люди лякалися їх (особливо повних): під час цього явища Сонце раптово зникає, навкруги стає темно. Проте, таке трапляється і зараз, бо деякі не розуміють астрономічного походження явища.