Користувач:Andrievska8899/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Баранцова Тетяна Вікторівна

Баранцова Тетяна Вікторівна (народилась у 1973 році) - громадська активістка, співзасновниця ГО «АМІ-Схід» (Молодіжна громадська організація "Асоціація молодих інвалідів східного Донбасу – Схід", Луганська обласна громадська організація «Асоціація жінок, молоді, родин людей з інвалідністю Східного Донбасу - Східного»), з 18 травня 2020 року – Урядова  уповноважена з прав осіб з інвалідністю. Тетяна є членом Національної асамблеї людей з інвалідністю України

В 2014-му році Тетяна Баранцова сприяла тому, щоби під час конференції «Право на життя» було створено Всеукраїнську Раду людей з інвалідністю та їх родин - вимушених переселенців зі сходу України.

За свою діяльність і активну позицію у захисті прав внутрішньо переміщених осіб та людей з інвалідністю була нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.


Освіта:

2002 рік – закінчила Київський національний університет культури і мистецтв, отримала кваліфікацію бакалавра культурології;

2018 рік – закінчила Державний вищий навчальний заклад “Університет менеджменту освіти”, отримала кваліфікацію – педагогіка вищої школи.

2018 рік – аспірантура, 3 курс


Діяльність:

З червня 2000 року по листопад 2006 року працювала інструктором, соціальним педагогом, завідувачем відділення Центру соціальної допомоги Жовтневого району м. Луганська та Луганського міського центру з надання соціальних послуг. З квітня 2008 року по квітень 2020 року працювала директором комунальної установи “Луганський обласний центр соціокультурної адаптації молоді з обмеженими фізичними можливостями” Луганської обласної ради.

Життєпис:

Тетяна Вікторівна Баранцова - співзасновниця української громадської організації Луганської обласної молодіжної громадської організації "АМІ-Схід" (Молодіжна громадська організація "Асоціація молодих інвалідів східного Донбасу – Схід", з 2020 року внесені зміни Луганська обласна організація «Асоціація жінок, молоді, родин з інвалідністю Східного Донбасу - Схід») у Луганську у 2002 році, яка виступала за зміни та захист прав людей з інвалідністю. Сама Тетяна отримала інвалідність після спортивної травми у дитячому віці й залишила її не в змозі ходити. В силу архітектурної недоступності школи, її сім'я вирішила перевести на домашнє навчання. Тетяна не залишала свій дім до 17 років.

У 2014 році, коли в Донецькій та Луганській областях України розпочався збройний конфлікт, Тетяна була вимушена переселитись у Київ разом із чоловіком та їхньою дитиною. Вона та її команда швидко переорієнтували діяльність її громадської організації на допомогу людям, змушеним покинути свої домівки. Люди з обмеженими можливостями особливо вразливі до кризи переміщення через стан свого здоров'я, особливі потреби у транспортуванні, необхідні технічні вимоги до притулку та доступу до соціальних та медичних послуг. Сьогодні Тетяна живе між двома містами Києвом та Сєвєродонецьком (Луганська область). Вона виконує свої «польові» роботи як у Києві, так і в Луганській області й виступає адвокатом на національному рівні у Києві.

У час розвитку конфлікту організація динамічно адаптувалась та вирішує нові виклики, коли вони виникають, зосереджуючи свою діяльність на просуванні прав ВПО та переміщених дітей та молоді з інвалідністю. Організація займається інноваційними способами з питань, що стосуються цькування (булінгу) в школах та підтримки через онлайн-навчання дітей, допомоги у пошуку роботи, юридичної підтримки тощо для молодих дорослих інвалідів та сімей з дитиною, що має інвалідність.

“Амі-Схід” щороку допомагає тисячам людей у ​​їх різноманітних видах діяльності, таких як програма Інтернет-школи “Бригантина”, допомагаючи приблизно 1000 дітям з інвалідністю, які стикаються з труднощами в інтеграції свого нового місця проживання, щоб покращити свої шкільні результати.

ГО “Амі-Схід” надає людям з інвалідністю та їхнім сім’ям правову, психологічну, професійну, медичну та освітню підтримку, а також сприяє соціальній та фізичній реабілітації. Зокрема, робота організації орієнтована на молодь, жінок та дітей. Нижче наведено декілька прикладів роботи організації:

·      У 2014 році для допомоги громаді було створено номер «гарячої лінії»  спільно з Національною асамблеєю людей з інвалідністю України. Тетяна присвятила свій час і особисто відповідала на дзвінки, будь то вдень чи вночі, та організації заходів, щоб допомогти людям отримати доступ до фінансової підтримки й транспорту, а також надати їм правову, соціальну та психологічну допомогу. Всього завдяки «гарячій лінії» допомогу отримали 5000 людей.

·      У 2014 році разом із чоловіком, який також пересувається у інвалідному відку, вони допомагали людям з обмеженими можливостями та їхнім сім’ям, впорядковано євакуюватися на безпечну територію. Пізніше, з осені 2014 року до осені 2016 року, вона особисто допомагала у забезпеченні засобів до існування тих сімей, які розмістилися по всій Україні.

·      У період з 2014 по 2018 рік Тетяна та її організація підтримали сотні сімей, особливо сімей з дітьми, які зазнають труднощів ув інтеграції на нових місцях проживання. Наприклад, оскільки багато дітей мали труднощі з навчанням у своїх нових школах, Тетяна та її команда організували онлайнову школу «Бригантина»,  допомагаючи таким чином приблизно 1000 дітей з обмеженими можливостями поліпшити своє навчання, психологічну, творчу підтримку та результати.

·      У період з 2016 по 2019 рік Тетяна та її організація створили та провели онлайн-курс із вивчення англійської мови, розроблений для того, щоб відкрити нові можливості працевлаштування для молодих людей з обмеженими можливостями, включаючи тих, хто страждає від проблем зі слухом, які бажали отримати доступ до освіти та працевлаштування в ІТ-сектор. У курсі взяли участь близько 1000 осіб з числа молоді з Луганської та Донецької області.

·      За підтримки УВКБ ООН Тетяна розробила тренінгові програми «Гармонія в різноманітті»,  для школярів трьох вікових груп метою чого є сприяння в адаптації дітей  з інвалідністю, ВПО, в середу ровесників, їх залученню до інклюзивних програм. Дані програми охопили близько 600 дітей.

·      За результатами раунду адвокаційних заходів та зустрічей з місцевими адміністраціями та представниками державних служб, команді Тетяни вдалося підняти питання створення мобільної бригади з лікарями для кращої допомоги громаді.

·      У 2018-2019 рр. організація провела низку тренінгів із вдосконалення доступу до правосуддя та участі в місцевому врядуванні за підтримки ООН, GIZ та посольств Данії, Швеції та Швейцарії.

·      У 2018 році ГО «Амі-Схід» співпрацювала із Агентством ООН у справах біженців (УВКБ ООН), беручи участь у регіональному заході «Лицарі та дами 2018», що відбувався в інтернаті для дітей з обмеженими можливостями у м.Кремінній, Луганська область. Організатором заходу виступив Луганський регіональний центр соціально-культурної адаптації для молоді з інвалідністю. У заході взяли участь близько 70 дітей з інвалідністю з різних куточків Луганської області, у тому числі з населених пунктів вздовж лінії розмежування.

·      Тетяна також є однією із засновниць руху жінок з інвалідністю в Україні,організатор Міжнародного та всеукраїнських форумів «Жінка з інвалідінстю міфи та реальність», організатор Жиночого клубу «БЕРЕГІНЯ», який об’єднав ; жінок переселенців, з інвалідністю з різних куточків України, працює з дітьми-інвалідами, які проживають в інтернатах Луганської області.

·       ГО «АМІ-Схід» є неприбутковою організацію та існує за рахунок невеликих грантових та донорських коштів для покриття адміністративних витрат організації, але не зарплат.


ПОСИЛАННЯ НА МАТЕРІАЛИ У ЗМІ

·       www.ami-cxid.org – сайт організації

·       Фестиваль  для дітей та молоді https://ami-cxid.org/about-one-hundred-children-with-disabilities-participated-in-the-regional-festival-of-creativity-east-west-2020/

·       Ділова англійська для молоді ВПО https://ami-cxid.org/dilova-anglijska-on-lajn-dlja-molodi-vimushenih-pereselenciv-zi-shodu-ukraini/

·       Інвалідність – не хрест на житті https://ukurier.gov.ua/uk/news/invalidnist-ne-hrest-na-zhitti/ 

·       Татьяна Баранцова: «Начинаем все заново» Для детей-инвалидов Луганщины будет создан учебно-реабилитационный лагерь http://www.golos.com.ua/rus/article/255819 

·       В Луганске говорили о правах инвалидов с умственной отсталостью http://paralel-media.com.ua/p58883.html  

·       Тетяна Баранцова в ефірі «Донбас lite» на Суспільному від 28.11.18 https://www.youtube.com/watch?v=8KrlNaf86sM  

·       https://suspilne.media/8338-povir-u-sebe-u-popasnij-proveli-festival-dla-ludej-z-invalidnistu/ Фестиваль Попасна

·       Жінка з інвалідінстю – міфи та реальність https://naiu.org.ua/zhinka-z-invalidnistyu-mify-ta-realnist/

·       Жиночий клуб БЕРЕГИНЯ https://ami-cxid.org/representatives-of-the-union-of-samaritans-of-ukraine-kyiv-department/