Користувач:Arisha star

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

- Практична робота Створення таблиць студентки Старостенко Ірини Геннадіївни, групи Б-202

Назва вірусу Приклад вірусу Що робить цей вірус
Мережеві віруси LAN-віруси Насамперед, треба враховувати велику загрозу розповсюдження вірусів по мережах. Віруси розповсюджуються від користувача до користувача при обміні програмними продуктами. Локальні мережі (LAN) широко застосовуються для спільного використання програмних пакетів, обміну програмами та даними між користувачами.

Вірус найчастіше може потрапити на ПЕОМ, підключену до локальної мережі, коли користувач копіює собі файли з мережі або просто запускає програми із мережевих папок. Проте на практиці ситуація не настільки драматична, оскільки мережеві ОС надають штатні механізми захисту та розподілу користувачів. При грамотному використанні цих можливостей можна обмежити простір, в якому буде розповсюджуватись вірус, тільки робочою областю того користувача, який вніс його в систему.

Макровіруси WinWord-віруси Це досить нові віруси, які розповсюджуються з електронними документами. Перші такі віруси з’явились в 1995 р. Таке повідомлення нібито фантастичне, оскільки вірус повинен мити команди , що виконуються, а в документі міститься тільки текст та його шрифтове оформлення. Але разом з документом можуть зберігатися макрокоманди, які створюються з використанням спеціальної мови програмування WORD Basic. Ці макрокоманди фактично є програмами. Віруси, які використовують такі шляхи розповсюдження, принципово можуть бути не тільки в MS Word, а і в інших прикладаннях MS Office.

Найбільш доцільною протидією від таких нових версій макровірусів є постійне оновлення своїх антивірусних програм та уважне вивчення публікацій з антивірусної тематики.

Поліморфні віруси MtE-віруси Щоб утруднити виявлення, шифрують свій код. Кожен раз, коли вірус заражує нову програму, він зашифровує свій власний код, використовуючи новий ключ. У результаті два примірника таких вірусів можуть значно відрізнятись, навіть мати різну довжину. Якщо запускається заражена програма і вірус одержує управління, він починає розшифровувати свій код.

Процедура розшифрування не може бути зашифрована, інакше вона не працюватиме, Цим користуються антивірусні програми, що використовують, як сігнатуру, код процедури розшифрування. Але зараз віруси, що самошифруються, стали доповнюватися генераторами дешифровки. Вони створюють для кожної нової копії вірусу свій унікальний розшифровщик. Два екземпляри такого вірусу не будуть мати жодного збігу послідовності коду. CD-ROM-віруси. На цей час майже основним носієм інформації стають компакт-диски. На відміну від вінчестерів і дискет, через CD-ROM вірус розповсюджується лише тоді, коли файл було інфіковано і таким записано на компакт-диск. Якщо ви не довіряєте своєму компакт-диску, то можна скопіювати заражений файл на жорсткий диск і відразу вилікувати його за допомогою антивірусу.

Новий вірус Brain Створений пакистанським програмістом на прізвище Алві. Тільки у США цей вірус вразив понад 18 тис. комп'ютерів. На початку епохи комп'ютерних вірусів розробка вірусоподібних програм носила чисто дослідницький характер, поступово перетворюючись на відверто вороже протистояння користувачів та безвідповідальних, і навіть кримінальних "елементів". В ряді країн карне законодавство передбачає відповідальність за комп'ютерні злочини, в тому числі за створення та розповсюдження вірусів.

Оскільки комп’ютерні віруси є програмами, вони можуть виявитися лише при запуску на виконання. Поки вірус не запушений, він може досить довго знаходитись на диску в «дрімаючому» стані і не завдавати ніякої шкоди. Важливо знайти вірус ще до того, як він встигне виявити себе. Це принцип роботи всіх антивірусних програм, призначених для боротьби з ними.