Користувач:Bluskavka/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рух опору Чернігівщини
Рух опору Чернігівщини

Рух опору Чернігівщини[1][1]

Рух опору на Чернігівщині, [2] виник у відповідь на окупацію території російськими військами та її захоплення окупаційним режимом. Цей рух, об'єднав велику кількість жителів Чернігівщини, в тому числі Київської та Сумської областей.

Таким чином утворилось формування, яке виключно складалось з цивільного населення, а саме: фермерів, підприємців, мисливців, вчителів, вихователів, молоді, пенсіонерів.

Населення об'єдналось в одну групу спротиву та працювали з військовими (ЗСУ) та службами України СБУ, ГУР), спільно для мети, як умога більше знищити техніки окупаційних військ російської федерації, не давши можливості просунутись далі на територію України.

Завданням групи було: збір інформації про окупаційні війська, особливо інформація, пов'язана щодо переміщення, місця зупинки техніки, проведення диверсійної діяльності, зустріч груп розвідки ЗСУ для подальшого їх супроводу в тил ворога та по лінії фронту, а також залучалися до спільних операцій на виконання конкретних завдань, спрямованих на ефективну боротьбу з існуючою загрозою.

З 24 лютого 2022 року по 2 квітня 2022 року, було передано групою опору Чернігівщини понад пів тисячі координат. За підрахунками було вражено до 200 одиниць важкої та колісної техніки в тому числі склади з боєприпасами, пантонні переправи, тощо. Під час бойових дій було знищено значну кількісь особового складу окупаційних військ.

Після відступу окупаційних військ рух опору Чернігівщини продовжує свою діяльність, зміцнюючи мережу координаторів, створенням диверсійних груп та забезпечуючи допомогою населення на звільнених територіях Чернігівщини.

Учасники руху опору, проводять свою діяльність виключно на громадських засадах. Організація та функціонування відповідних груп, проводиться виключно за особисті ресурси самого населення.

За зроблений внесок над спільною бородьбою з окупаційними військами, членів групи представлено до відзнак "Оперативне командування «Північ», іншими військовими частинами України. Також, нагороджено відзнаками та орденом Юрія переможця православною церквою України в особі Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, на території Кафедрального собору святої великомучениці Катерини (Чернігів).

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Zagin Bluskavka, Zagin Bluskavka (24.02.2022). Рух опору Чернінівщини. www.facebook.com (укр.). Процитовано 31 березня 2024.
  2. Суспільне. Суспільне Рух опору Чернігівщині. https://suspilne.media/chernihiv/738295-rosiani-zatrimali-jogo-pid-cas-vidstezenna-ihnih-pozicij-istoria-ucasnika-ruhu-oporu-na-cernigivsini/.

Рух опору

Битва за Чернігів (2022) [1]

Чернігівщина

Чернігівська область

Київська область

Сумська область

Збройні сили України

Оперативне командування «Північ»

Православна церква України

Орден Святого Юрія Переможця

Орден «За заслуги» (Україна)

Категорія:Кавалери ордена «За заслуги» III ступеня

Правове релюгування[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Битва за Чернігів (2022). Вікіпедія (укр.). 30 квітня 2024. Процитовано 30 квітня 2024.