Користувач:Bogdan Perepelitsa/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Теорія конституентів (послідовників) у політичному лідерстві

[ред. | ред. код]

Теорія конституентів лідерства – це уточнення та розвиток концепції ситуації лідерства. Ф. Стенфорд вважається одним із теоретиків-розробників цієї теорії. Висунута ним теорія послідовників якісно збагачує поняття лідерської ситуації та розглядає різні її аспекти з різких боків.

Теорія  розглядає лідера та його послідовників як єдину систему, елементи якої постають у вигляді ланцюжка ланок. Коло учасників сучасного менеджменту та політології досить широке, це не лише активні послідовники, а й прихильники, а також усі, хто може впливати на лідерів. Значення мислення виборців полягає в тому, що вивчення поведінки послідовника може передбачити поведінку лідера відповідно до його власних думок. У стосунках між лідерами та виборцями найактивнішими є послідовники, які можуть не лише оцінити лідера з точки зору особистих якостей та здібностей, а й впливати на його поведінку та залучати інших послідовників для підтримки, організуючи діяльність.

Переваги та недоліки теорії послідовників лідерства

[ред. | ред. код]

Основна перевага теорії полягає в її практичному застосуванні через аналіз. Через вплив послідовників поведінка лідера може суперечити його власним поглядам, посадовим інструкціям і звичкам. В організаціях з висококваліфікованими та самосвідомими працівниками вплив виборців на лідерів особливо значний. Через активістів послідовники висловлюють свої ціннісні орієнтації, організаційну культуру та власні очікування від лідера.

Однак, коли лідер дуже незалежний, теорія виборця фактично стає непридатною. Поведінка послідовників цього лідера мало впливає на їх поведінку. Навпаки, деякі керівники можуть залучати підлеглих до дій, які не відповідають їхнім інтересам і цінностям. Теоретично, частина цього впливу зумовлена ​​взаємністю відносин між лідером і його послідовниками.

Значення теорії конституентів на дослідження феномену лідерства

[ред. | ред. код]

Безліч різних теорій лідерства дозволяє проаналізувати різні аспекти цього феномену. Дослідниками було виявлено, що для комплексного аналізу феномену лідерства необхідно вивчити чотири його ключові аспекти:

  • Риси лідера;
  • Завдання лідера;
  • Послідовників лідера;
  • Механізм взаємодії між лідером та послідовниками.

У рамках теорії конституентів лідерства основна увага приділяється останнім двом із перелічених аспектів.