Користувач:Chornobyl guides school/Чернетка/стаття

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Чорнобильська школа гідів

Єдина освітня платформа для навчання та сертифікації професійних гідів Зони відчуження Чорнобильська школа гідів (Chornobyl guide’s school) розпочала роботу у лютому 2020 року.

Контент

Це інноваційна онлайн-школа, де зібрано всю необхідну для навчання інформацію: про причини аварії, життя в Зоні відчуження до та після евакуації, про ЧАЕС, туристичні маршрути Чорнобильської зони, окремі локації, особливості багатоденних турів, радіаційну безпеку. На порталі викладено курс надання першої невідкладної допомоги, майстер-клас проведення турів, та багато-багато іншого. Однак розробники вже працюють над створенням додаткового контенту. Це, зокрема і відео з відвідуванням самоселів Чорнобильської зони, лекції про поводження з радіоактивними відходами, сюжети про лабораторію ДСП “Екоцентр”, про ЧАЕС, 4-й енергоблок, розвіювання міфів про Чорнобиль, рокриття теми поліської народної спадщини, та ін.

Лектори

Загалом на платформі представлено понад 24 години лекцій та майстер-класів відомих науковців, ліквідаторів та експертів, робота яких безпосередньо пов’язана з Чорнобильською зоною. Дехто з них досі працює в Зоні відчуження, дехто займається політичною та науковою діяльністю, проте всі вони – фахівці високого рівня.

Наприклад, лекція "Остання кнопка. Хронологія подій на ЧАЕС. Причини аварії" від Олексія Бреуса – ліквідатора, журналіста, художника. Олексій – оператор 4 блоку, який 26 квітня, прийшов на свою зміну і останнім натиснув кнопку на пульті управління 4 блоку.

Лекція "Чорнобильський біосферний заповідник. Флора і фауна ЧЗВ" від Дениса Вишневського – зоолога, радіоеколога, завідувача наукового відділу Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, працює в Зоні відчуження з 2000 року.

Лекція "Іонізуюче випромінювання. Радіаційна безпека та принципи радіаційного захисту" від Олександра Новікова – заступника технічного директора ЧАЕС з ядерної і радіаційної безпеки.

Лекція "Життя після Чорнобильської катастрофи" від Сергія Парашина – українського політичного діяча, заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, колишнього генерального директора Чорнобильської АЕС.

Лекція "Зона відчуження – територія змін" від Віталія Петрука – екс-голови Державного агентства з управління зоною відчуження, почесного лектора Chornobyl guide’s scool.

Майстер-клас надання першої невідкладної допомоги від Всеукраїнської спілки парамедиків.

Майстер клас проведення одноденного туру Чорнобильською зоною від Олександра Домашенко – професійного супроводжуючого відвідувачів Зони відчудження, працює у Чорнобильській зоні з 2017 року

Навчання

Пройшовши навчання в Chornobyl guide’s school та склавши іспит, студент отримує сертифікат про проходження курсу та допуск до практичного іспиту. Після успішної здачі іспиту студент стає повністю підготовленим та сертифікованим супроводжуючим Зони відчуження.

Чому це важливо?

Торік Чорнобильську зону відчуження відвідали понад 124 000 туристів. Люди з усіх куточків світу приїздять, щоб побачити найвідомішу дестинацію України. Жоден з цих візитів не обходиться без гідів, за офіційною термінологією – супроводжуючих Зони відчуження. І саме від кваліфікації цих супроводжуючих залежить, яку інформацію про зону відчуження, станцію, місто Прип’ять, або ж про причини аварії на ЧАЕС почують туристи, та які саме враження вони матимуть по поверненню. А від цього, великою мірою, залежить і імідж нашої країни за кордоном, та її сприйняття світом.

Автори ідеї

Над створенням порталу понад півроку працювала команда ГО “Chornobyl NOW” на чолі з Оленою Фоміною. Олена Фоміна має 9 років досвіду у сфері відвідування Чорнобильської зони і зібрала справжню команду професіоналів, які з повагою ставляться до території, що дає зрозуміти ціну людської помилки, та змушує переосмислити і почати цінувати своє життя!

Чорнобильський туризм – освітній туризм!