Користувач:Drmamn/Вплив продуктів харчування на здоров'я людини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Харчування є одним із найбільш значущих чинників життя, які впливають на здоров'я людини. З їжею ми отримуємо енергію, воду, корисні речовини та мінерали, які після різних внутрішніх процесів в організмі надають позитивний вплив. Зростання, фізичний та розумовий розвиток, настрій та самопочуття – всі ці процеси відбуваються з великими витратами енергії, а заповнити її запаси можна лише за допомогою їжі.

Вплив продуктів харчування на здоров'я людини[ред. | ред. код]

Харчування є найважливішою фізіологічною потребою організму і має надзвичайно важливий вплив на життя та здоров'я людини, а саме:

  • забезпечує ріст та розвиток молодого організму;
  • формує високий рівень здоров'я, зменшує рівень захворюваності та тяжкості захворювань;
  • відновлює працездатність;
  • забезпечує нормальну репродуктивну функцію;
  • збільшує тривалість життя, у тому числі активного життя;
  • захищає від впливу несприятливих екологічних умов, шкідливих виробничих та побутових чинників;
  • є методом лікування та профілактики захворювання.

Згідно з оцінкою експертів ВООЗ, здоров'я громадян на 50% залежить від соціально-економічних умов і способу життя, найважливішою складовою якого є харчування. Достатнє харчування — це не зникнення відчуття голоду, а таке харчування, яке достатнє за складом і будовою харчових речовин. Щодоби людина повинна обов'язково отримувати близько 600 харчових речовин, серед яких 66 — абсолютно незамінних нутрієнтів та не менше 30 різноманітних страв щотижня

Продукти, які сприятливо впливають на організм людини[ред. | ред. код]

Риба[ред. | ред. код]

Морська риба містить рекордну кількість Омега-3, Омега-6 і заліза. Ці елементи допомагають нормалізувати холестерин, знизити ризик інфаркту, беруть участь у гемопоезі, покращують стан волосся, попереджають втрату пам'яті та навіть деякі види онкологічних захворювань. Риба так само як і м'ясо містить білки, жири та мінеральні речовини, але засвоюється організмом легше. Особливо корисним вважається лосось, у ньому міститься максимальна кількість корисних речовин. Далі за списком йдуть тунець, скумбрія та оселедець – понад 8% жиру. Їх варто вживати 1-2 рази на тиждень.

Бобові[ред. | ред. код]

У квасолі, гороху та сочевиці міститься велика кількість рослинного білка, тому вони увійшли до найкорисніших продуктів для здоров'я людини. Застосування бобів у їжу допомагає нормалізувати рівень холестерину та знизити кров'яний тиск. Страви із цього продукту підходять для профілактики хвороб серця, діабету, остеопорозу. Також вони ефективно очищають організм і стимулюють роботу кишечника, швидко вгамовують голод і надають енергії. Бобові культури багаті на вітаміни В і А, вуглеводи і білки, містять багато клітковини. Такий склад допомагає покращити стан кісткових тканин, покращує гормональний фон, уповільнює процеси старіння, сприяє покращенню мозкової активності.

Фрукти[ред. | ред. код]

Фрукти багаті на клітковину, мають низьку калорійність, допомагають зменшити вагу, знизити рівень холестерину, очистити кишечник від токсинів. Щоб бути енергійним та здоровим, обов'язково необхідно вживати яблука, хурму, апельсини, ківі, банани та гранати.

Молочні продукти[ред. | ред. код]

Молочна продукція містить потрібні організму людини компоненти — білки та амінокислоти. До складу також входить кальцій і фосфор, що допомагають відновити кісткову тканину і клітини крові. Організмом легко засвоюється молочний білок, який бере участь у синтезі гормонів та ферментів. Молоко зменшує вплив токсичних речовин на організм. Кефір бореться з проблемами нирок та печінки, добре підходить при гастриті. Склянка цього продукту на ніч допоможе подолати безсоння. Він приводить у норму кислотний баланс та мікрофлору кишечника, зміцнює імунітет. Сир багатий білками, вітамінами та фолієвою кислотою, кальцієм, залізом, цинком та іншими мінералами необхідними для безперебійної роботи організму. Це смачний продукт, який допомагає підтримувати рівень заліза, необхідний здоров'ю жінок. Допомагає виробленню тестостерону, гормону, необхідного чоловікам.

Горіхи[ред. | ред. код]

Горіхи покращують функції щитоподібної залози, сприяють засвоєнню заліза, знижують рівень стресу, використовуються для профілактики анемії. Мінерали та вітаміни, що входять до їх складу, зміцнюють кісткову тканину.

Зелений чай[ред. | ред. код]

Зелений чай — лідер у топ найкорисніших продуктів харчування. Має високий вміст сильних природних антиоксидантів — поліфенолів. Особливим різновидом цієї речовини є катехіни, що входять до складу зеленого чаю. Вони виводять вільні радикали, що впливають на клітини, і є причиною хвороб та старіння організму. Також до складу корисного напою входять вітаміни А, С, В, К, Р, F та мікроелементи. Вони покращують здоров'я волосся, шкіри, роботу нервової системи, регулюють рівень цукру в крові та зміцнюють судини, допомагають функціонуванню нирок та обміну речовин. 20 видів амінокислот та глютамінова кислота стимулюють роботу мозку та відновлюють нервову систему. Кофеїн та L-теанін тонізують, а теобромін допомагає схуднути, маючи сечогінну дію.

Оливкова олія[ред. | ред. код]

Мононенасичені жири, які входять до складу оливкової олії, знижують запалення і застосовуються при профілактиці ракових захворювань. Олеокантал — ще один антиоксидант, яким насичена оливкова олія. Воно зменшує зменшує запалення, що може стати причиною розвитку артриту та діабету. Масло знижує ризик розвитку діабету, допомагає запобігти інсульту, допомагає схуднути і має властивість пригнічувати шкідливі бактерії, що спричиняють виразку шлунка.

Якщо правильно поєднувати всі перераховані вище продукти в щоденному раціоні, можна забезпечити свій організм необхідним йому набором корисних речовин. Це найкращий спосіб зміцнити здоров'я, зберегти молодість та красу.

Шкідливі продукти[ред. | ред. код]

Наведені нижче продукти шкідливо впливають на організм людини, тому їх варто викреслити з раціону:

Чипси[ред. | ред. код]

Чипси виготовляють із борошна та крохмалів з додаванням ароматизаторів та смакових підсилювачів. Така суміш сприяє не просто появі зайвої ваги, а й порушенню роботи печінки, інфарктам, утворенню атеросклеротичних бляшок. Мало того, компоненти, які містяться в цьому шкідливому продукті для організму, призводять до мутацій на рівні клітин і можуть стати причиною онкології.

Консерви та ковбаси[ред. | ред. код]

Ковбаси і консерви можна було б назвати корисними, якби вони включали лише натуральне м'ясо. Однак вони містять приховані жири, стабілізатори, емульгатори, барвники та інші добавки, що підвищують ймовірність розвитку діабету, серцевих та онкологічних захворювань. Багато виробників додають у них трансгенну сою, яка при вирощуванні має властивість накопичувати в собі гербіциди. Доведено, що небезпечні хімікати сприяють появі алергії та порушують роботу залоз внутрішньої секреції.

Кетчупи та майонези[ред. | ред. код]

Ці смачні соуси належать до списку шкідливих продуктів харчування далеко не випадково. Крім хімічних добавок, кетчуп містить багато цукру, що провокує цукровий діабет, карієс, захворювання ШКТ. Що стосується майонезу, то одним з його компонентів є трансжири, які можуть призвести до багатьох негативних наслідків:

  • підвищити рівень "шкідливого" холестерину;
  • знизити імунітет;
  • збільшити на 6-10% ймовірність появи ішемічної хвороби серця;
  • призвести до хвороби Альцгеймера, алергії, непсихогенних депресій.

Солодкі газовані напої[ред. | ред. код]

Газування небезпечні високим вмістом цукру, який негативно впливає на фігуру та роботу підшлункової залози. Існують напої, які замість цукру включають різні цукрозамінники, але і вони входять в ТОП 10 шкідливих продуктів, оскільки:

  • призводять до появи целюліту;
  • дратують слизову оболонку ротової порожнини і посилюють спрагу;
  • порушують обмін речовин та кислотно-лужну рівновагу організму.

Цукерки та шоколадні батончики[ред. | ред. код]

Поява зайвої ваги, діабет, алергічні реакції, погіршення стану зубів – лише частина тих проблем, які можна придбати при частому вживанні солодощів. Батончики та цукерки – рекордсмени за вмістом легкозасвоюваного цукру, який не має жодної харчової цінності. Також в них входять емульгатори, замінники цукру, барвники та інші добавки, що негативно впливають на організм.

Наслідки вживання шкідливих продуктів[ред. | ред. код]

Отже, наслідками нераціонального харчування у дорослого населення є захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, виразка шлунка та 12-палої кишки), хвороби печінки (гепатоз, цироз) та жовчовидільних шляхів, панкреатити, ожиріння, розвиток цукрового діабету, серцево-судинних інсульт та інфаркт. Для молодого організму це може призвести до гальмування фізичного та психічного розвитку, зниження імунітету і, як наслідок, збільшення кількості інфекційних та неінфекційних захворювань.

Використані джерела[ред. | ред. код]