Користувач:FronkoPMI-12/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Обливаний понеділок - другий день Великодніх свят, понеділок після Великодня, називається ще «обливаним понеділком», бо в цей день, за стародавнім звичаєм, хлопці обливають дівчат водою — «очищаються». Другого дня (по Великодні), ще на світанку, ходять парубки — обливальники по тих хатах, де є дорослі дівчата. Хлопці обливають дівчат водою, а ті за це дарують їм писанки. У сучасності несе відмінний від культурного значення характер.

Обливаний понеділок у Львові до 2014 року[ред. | ред. код]

До 2014 року традиція обливання у Львові рідко відбувалася без ексцесів. Групи хуліганів часто дуже грубо обливали дівчат у різних куточках міста, а якщо хтось із чоловіків заступався за них, то нерідко цих чоловіків могли жорстоко побити. Такі дії можна класифікувати як хуліганство, яке карається штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років. Часто в результаті таких дій страждала електронна техніка (телефони, ноутбуки, годинники), яка була з собою у перехожих, які стали жертвами обливання. Через такі події дуже багато жінок навіть боялися вийти зі своїх домівок на вулицю.

Обливаний понеділок 2014[ред. | ред. код]

Через те, що в зв'язку зі святкуванням поливаного понеділка ситуація в місті ставала доволі напруженою, влада міста Львова почала шукати шляхи вирішення даної проблеми. Збільшення кількості міліціонерів на вулицях та звернення до громадян святкувати цей день «розумно» звісно покращили ситуацію, але вирішити проблему повністю не змогли. І ось у 2014 році львівська мерія сама організовує масові обливання просто на центральній площі міста, а саме на Площі Ринок.