Користувач:Kosar

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зелінський Василь[ред. | ред. код]

монах костелу Братів Менших Капуцинів у Кракові. Біографія.

Народився прибл. в 1795 р. в м. Львові. Помер прибл. в 1860 р. в м. Кракові. Син львівського заможного обивателя (obywatela). Батько його Зелінський Ян (Jan Zieliński) (пр. 1760–1830) був власником будинків, городів і ставів у Львові при вул. Широкій, на Вульці і ін. Був римокатоликом . Їх родина належала до парохії костела святої Марії Магдалини у Львові. Належали до братства, його доньки носили образи у цім костелі, що само по собі означало приналежність до привілейованих верств міщан. Вступив до Краківського монастиря . Був монахом костелу Братів Менших Капуцинів у Кракові. і художником .

Картини.

Відомі його картини 1\ Тріуф (тріюмф) Риму , 2\Вигнання з Раю , 3\Перший усміх дитини , 4\Взяття св. Ілії до неба , 5\ Мати Божа з Ісусом Христом , 6\ Мати Божа з Ісусом Христом, а побіч св. Іван Хреститель , 7\ Портрет Андрея Мальця.

Образ Матері Божої, «Триюмф Риму» і «Прогнання з раю» були в пароха села Ратищі Зборівського р-ну Косара Григорія (1867–1918), кревного Василя Зелінського і зберігалися в церкві Успіння Пресвятої Богородиці села Ратищі. В часи першої світової війни були втрачені з поля зору родини Косарів.

Посилання[ред. | ред. код]