Користувач:LaniakeaUS/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

SPS контролер 

[ред. | ред. код]

Автомобільний електронний пристрій,  розроблений для підвищення пасивної безпеки автомобіля під час руху. Інтегрується в ланцюг живлення  додаткового стоп сигналу.  Використання з основними стоп сигналами заборонено.

SPS (Safety Passive System) контролери прийшли на споживчий ринок із світу Формула  1, де вони широко застосовуються в автомобілях F1 для підвищення безпеки пілотів під час дощу та в складних погодних умовах. Ефективність роботи SPS контролерів було випробувано та схвалено Міжнародною Автомобільною Федерацією FIA яка визнала доцільним застосування цих пристроїв в перегонах і які рекомендовано для встановлення на всі автомобілі.

Це рішення цілком логічне і вкладається в парадигму безпеки дорожнього руху не тільки для автомобілів F1 але і для звичайних автомобілів які використовуються в нічний час або за складних погодних умов, коли габаритні вогні зливаються з стоп сигналами і не зрозуміло, почав автомобіль гальмувати чи ні. Крім того, доволі часто трапляються випадки неуважності водіїв на дорозі, що в результаті також може закінчитись ДТП.

Саме для привернення уваги водіїв до зміни дорожньої обстановки попереду і був створений SPS контролер.  

Принцип роботи контролера полягає в наступному: при натисканні на педаль гальм, контролер формує серію імпульсів з подальшим переходом в режим постійного сигналу. Цей пакет поступає на додатковий стоп-сигнал де і відтворюється штатними лампами у вигляді спалахів, привертаючи увагу водіїв їдучих позаду. При повторному натисканні на педаль гальм цикл роботи контролера повторюється.

Особливістю SPS контролера стробоскопа є те, що він має власне програмне забезпечення, за допомогою якого користувач може самостійно налаштувати бажаний або оптимальний режим роботи, і зберегти ці налаштування в енергонезалежну пам'ять пристрою.

На українському ринку SPS контролер представлений під торговельною маркою SPS ORION