Користувач:Mariana ptth

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Гіперпосилання.

[ред. | ред. код]
      • Гіперпосиланням – це виокремлений фрагмент (в рамках даного розділу ключове слово), при натиску на якому документ пересувається до потрібного місця в документі (зазвичай, для отримання більш детальної інформації). У Web-сторінках гіперпосилання є поширеною функцією і це пов’язано, перш за все, з можливістю пошуку у величезній бібліотеці WWW потрібної інформації. Вперше для роботи з текстовими документами, ця функція втілена процесорі Word 2000 і довела свою ефективність. Гіперпосилання можна встановити, як для переходу по відкритому документу, так і для переходу в інші файли та Web-сторінки.


Для встановлення гіперпосилання треба виокремити текстовий або графічний фрагмент і виконати команду Insert/Вставка и Hyperlink/Гиперссылка або натиснути на кнопку .
В діалоговому вікні Insert Hyperlink/Добавление гиперссылки у віконці Text to Display/Текст потрібно ввести назву гіперпосилання або залишити текст виокремленого фрагменту та зафіксувати ліворуч одну з категорії, до якої посилається гіперпосилання: Exicting File or Web Page/Имеющимся файлом, Web-страницей - посилання на існуючий файл або Web-сторінку; Place in This Document/Местом в этом документе – посилання у відкритому документі; Create New Document/Новым документом Жирний текст– посилання на новий документ; E-mail Address/Электронной почтой – посилання на адресу електронної пошти.
Якщо гіперпосилання розраховано на інформацію у тому ж самому документі, потрібно вибрати місце в документі. Це можуть бути заголовки розділів, заздалегідь оформлені належним стилем або електронні позначки. Знак “+” вказує на низхідний список, який потрібно розкрити і вибрати потрібне.
Гіперпосилання має вигляд кольорового підкресленого текстового фрагмента. При наведенні на нього, курсор набуває вигляду руки з піднятим пальцем. Текст гіперпосилання можна форматувати та редагувати, як звичайний текст, зокрема вилучати, вирізати, копіювати, уставляти, а також змінювати шрифт, розмір та накреслення тексту.У випадку створення нового файлу слід встановити шлях до директорії, де буде розміщено новий файл та ввести назву нового файлу. Посилання на електронну адресу полегшує зв’язок з автором документа або Web-сторінки

Зв’язування файлів

[ред. | ред. код]


Зв’язувати файли можна кількома способами. Коли файлі-приймач відкритий потрібно виконати команду File/ФайлInsert/Вставка . У діалоговому вікні Insert File/Вставка файла вибирають файл-джерело і розкривають меню кнопки Insert/Вставить. Якщо вибрати пункт Insert as link/Вставить как ссылку, то файл буде уставлений в документ як файл-джерело. Якщо файл-джерело є файлом редактора Excel, треба натиснути на кнопку Range/Диапазон При створенні web-узла за допомогою майстра додаток Frontpage автоматично розміщує на сторінках панелі навігації з гіперпосиланнями на різні web-страницы вузла. Посилання додаються і в сам текст сторінок. Але для забезпечення правильного функціонування web-узла розробникові часто доводиться вставляти додаткові посилання або змінювати параметри існують.
Припустимо, ви не хочете указувати ціни прямо на сторінці Труби, а плануєте представити їх на додатковій сторінці, організувавши відповідне посилання. Крім того, потрібно додати адресу електронної пошти менеджера, відповідального за продаж труб, і гіперпосилання на повний довідник товарів фірми. Щоб відповідним чином модифікувати web-страницу, виконаєте наступні кроки.

  1. Виділите абзац Ціни, клацнувши зліва від нього.
  2. Введіть текст Низькі ціни, постійним клієнтам знижки.
  • Виберіть в списку Стиль панелі інструментів Форматування варіант Звичайний (Normal), щоб відмінити шрифт, властивий заголовкам.
  • Натисніть клавішу Entern надрукуйте Додаткову інформацію про труби можна знайти в довіднику товарів або отримати у менеджера за адресою info@hercules .corn. Потім знову натисніть Enter.
  • Приберіть весь текст і об'єкти, що опинилися нижче за цю пропозицію. Вони вам не знадобляться.
  • Для цього виділяйте непотрібні об'єкти і видаляйте їх натисненнями клавіші Delete. Frontpage уміє розпізнавати текст, схожий на адреси електронної пошти, і автоматично настроювати посилання таких адрес. Тому символи info@percules.com відразу інтерпретуються як електронна адреса. Вони будуть підкреслені і виділені кольором, властивим гіперпосиланням.
  • Виконаєте команду Вигляд > Область завдань (View > Task Pane).
  • У вікні, що з'явилося, в розділі Створити (New) клацніть на значку Порожня сторінка (Blank Page). Нова сторінка відкриється у вікні Frontpage.
  • Клацніть на кнопці Зберегти (Save) панелі інструментів Стандартна (Standard).
  • У вікні діалогу, що відкрилося, Зберегти як (Save As) введіть ім'я рп -се01 .htm і клацніть на кнопці Зберегти. Сюди ви можете вносити необхідну інформацію, що стосується цін.
  • Поверніться на сторінку prod0l. htm, клацнувши на відповідній закладці, і виділите слово ціни. Клацніть на нім правою кнопкою миші і виберіть в контекстному меню пункт Гіперпосилання (Hyperlink).

Переміщення між гіперпосиланнями.

[ред. | ред. код]


Після додавання в Web- вузол нових сторінок необхідно подумати про те, як же користувач між ними переміщатиметься.Прекрасним засобом переміщення між сторінками поточного вузла Web-, а також на інші вузли є гіперпосилання. Ви клацнули мишею у визначеному місці Web- сторінки і, як по чаклунству, виявилися в потрібному місці зовсім іншої сторінки.

Вигляд гіперпосилання.

[ред. | ред. код]


Гіперпосилання можна представити у вигляді ліній із стрілками, по яких ви переміщаєтеся у пошуках необхідної інформації. Вони можуть вказувати на текст, графічні зображення, сторінки інших Web- вузлів в мережі Інтернет, документи Microsoft Office, закладки, розміщені на цій же сторінці, на інших сторінках Web- вузла або усередині документів, локальні файли вашого комп'ютера, адреси електронної пошти для доставки кореспонденції і так далі.При засланні на файли Microsoft Office автоматично запускається відповідна програма і відкривається файл, на який вказує заслання. Якщо сторінка, де створюється заслання є фреймом, можна навіть вказати, в якові область фрейма завантажувати сторінку, на якові вказує заслання.Біля гіперпосилання можна включати як все графічне зображення, так і окремі його частини, звані активними областями. Напріклад, для здобуття інформації про погоду в тому або іншому регіоні можна розмістити на сторінці зображення карти. Потім на карті створити декілька активних областей, при вказівці на яких з'являтиметься повідомлення метеослужби відповідного регіону.

Створення гіперпосилань

[ред. | ред. код]


Якби не існувало гіперпосилань, World Wide Web складався з окремих ізольованих сторінок Web-, переміщатися по яких було б достатнє складний. Далеко за прикладами ходити не треба. Розглянемо створений нами тестовий вузол Web-. Окрім домашньої сторінки, ми можемо додати в нього будь-яке необхідне нам кількість сторінок. Але як здійснювати перехід між ними? Звичайно, розробник може переміщатися по сторінках за допомогою панелі Список тек (Folder List), вибираючи на ній потрібну сторінку. А як бути користувачеві, що переглядає сторінку в оглядачі, де ця панель відсутня?
Давайте розглянемо, як створити гіперпосилання для переходу з домашньою на інші сторінки Web- вузла. Аби створити гіперпосилання, виконаєте наступні дії:

  • Відкрийте створений нами тестовий вузол Web-.
  • Розмістите на домашній сторінці текстовий список, елементи якого використовуватимуться для переходу на останні сторінки.
  • Виділите перший елемент списку, а потім виконаєте одну з наступних дій:
  1. У меню Вставка (Insert) виберіть команду Гіперпосилання (Hyperlink).
  2. Натискуйте праву кнопку миші і виберіть команду контекстного меню Гіперпосилання.
  3. Натискуйте кнопку Додавання гіперпосилання (Insert Hyperlink) на стандартній панелі інструментів.
  4. Натискуйте комбінацію клавіш <Ctrl>+<K>.
  5. При виконанні будь-якої з цих дій на екрані відкривається діалогове вікно Додавання гіперпосилання (Insert Hyperlink).

Список Тека (Look in) діалогового вікна містить найменування відкритого вузла Web-, а розташована нижче область - список всіх його тек і сторінок. Виберіть з цього списку Web- сторінку, на яку ви створюєте заслання. Її назва буде перенесена в полі Адреса (Address).

  • Натискуйте кнопку ОК.
  • Збережете домашню сторінку.

Поглянете, як тепер виглядає перший елемент списку, для якого створено гіперпосилання. Він змінив колір і виділений підкресленням. Саме так на Web- сторінках виглядають гіперпосилання, аби користувач їх легко знаходив.

Створення гіперпосилання з використанням механізму "перенести-і-залишити".

[ред. | ред. код]


Ми розглянули створення гіперпосилань за допомогою діалогового вікна Додавання гіперпосилання (Insert Hyperlink). Але цим не обмежуються можливості програми FrontPage.
Для створення гіперпосилань вона надає в розпорядження розробника механізм "перенести-і-залишити".
Аби створити гіперпосилання з використанням цього механізму, виконаєте наступні дії:

  1. Відкрийте Web- вузол.
  2. Відображуватимете на екрані панель перегляду структури тек. Для цього в меню Вигляд (View) виберіть команду Список тек (Folder List).
  3. Відкрийте в робочої області програми FrontPage Web- сторінку, на якій хочете створити гіперпосилання.
  4. В області структури тек встановите курсор на значок файлу або сторінки, для переходу до якої створюється заслання.
  5. Натискуйте ліву кнопку миші і, утримуючи такою, що її натискує, перенесіть в те місце Web- сторінки, в якому хочете розташувати заслання.
  6. Відпустіте кнопку миші.
  7. Біля місці, вказаному вами, з'являється текст і створюється заслання. Текст відповідає найменуванню сторінки, на якові створено заслання. Скоректуйте текст гіперпосилання, стежачи, аби він залишався виділеним і підкресленим. Якщо ви його просто видалите і введете потрібний вам текст, буде видалена і заслання
  8. Знайдіть в списку файлів теки Corporate файл з ім'ям pri се01. htm і клацанням виділите його із списку, при цьому ім'я даного файлу буде введено в поле Адреса: (Adress:).
  9. Клацніть на кнопці ОК. Посилання готове.
  10. Виділите два слова: довіднику товарів.
  11. Клацніть на кнопці Гіперпосилання (Hyperlink) панелі інструментів Стандартна.
  12. У списку вікна діалогу налаштування гіперпосилань, що знов відкрилося, двічі клацніть на теці Доповнення, щоб розкрити її.
  13. Виділите значок Довідник.htm. Ім'я цього файлу з'явиться в полі Адреса.
  14. Клацніть на кнопці ОК. Тепер на сторінці з'явилися три додаткові гіперпосилання. Вони будуть випробувані в кінці заняття.

За допомогою вікна діалогу Додавання гіперпосилання можна створювати посилання самих різних типів. Для цього досить ввести повний покажчик ресурсу в поле Адреса: цього вікна або скористатися одній з кнопок, розташованих правіше за список файлів. Щоб посилання переносило користувача в певну точку web-страницы, виберіть в списку, що розкривається, Закладка (Bookmark) одну із закладок, що є на цільовій web-странице.

Створення гіперпосилання на окремий елемент іншого документа або веб-сторінки

[ред. | ред. код]

Щоб створити гіперпосилання на елемент документа або веб-сторінки, створеної у Word, необхідно позначити розташування гіперпосилання або місце призначення, і додати посилання на нього.

Позначення розташування гіперпосилання.

  • Вставлення закладки у файл призначення або у веб-сторінку.
  • Відкрийте файл, в який потрібно вставити посилання, та виділіть текст або об'єкт, який буде відображатися як гіперпосилання.
  • Клацніть його правою кнопкою миші й виберіть команду Гіперпосилання в контекстному меню.
  • У списку Зв'язати з виберіть пункт файлом, веб-сторінкою.
  • У полі Папка натисніть стрілку вниз, знайдіть та виберіть файл, на який потрібно створити посилання.
  • Виберіть пункт Закладка, виберіть потрібну закладку, а потім натисніть кнопку OK. Щоб настроїти текст підказки, який відображається під час наведення вказівника на гіперпосилання, натисніть кнопку Підказка та введіть текст підказки. Якщо текст підказки не задано, Word відображає шлях до файлу та ім’я закладки як підказки.

Додавання посилання

[ред. | ред. код]
  1. Виділіть текст або об'єкт, який потрібно відобразити як гіперпосилання.
  2. Клацніть його правою кнопкою миші й виберіть команду Гіперпосилання в контекстному меню.
  3. У списку Зв'язати з виберіть параметр місцем у документі.
  4. У списку виберіть заголовок або закладку, на яку потрібно створити посилання.

Щоб настроїти текст підказки, який відображається під час наведення вказівника на гіперпосилання, натисніть кнопку Підказка та введіть текст підказки. Якщо текст підказки не задано, буде відображено напис «Поточний документ» як підказку для посилань на заголовки. Для посилань на закладки відображатиметься ім’я відповідної закладки.У документі Word можна створювати посилання на окремі елементи файлів Microsoft Office Excel (формат файлів із розширенням .xls) або Microsoft Office PowerPoint (формат файлів із розширенням .ppt). Щоб створити посилання на елемент книги Microsoft Excel, створіть ім'я елемента у книзі, відтак наприкінці імені файлу в гіперпосиланні введіть знак номера #, а слідом за ним — визначене ім'я. Щоб створити посилання на конкретний слайд презентації Microsoft PowerPoint, введіть знак # і номер слайда після імені файлу.

Швидке створення гіперпосилання на інший файл

[ред. | ред. код]

Гіперпосилання можна швидко створювати, не використовуючи діалогове вікно Додавання гіперпосилання, шляхом перетягування виділеного тексту чи рисунків із документа Word, або перетягування веб-адрес чи гіперпосилань із деяких браузерів. Можна також скопіювати виділену в програмі Microsoft Office Excel клітинку або діапазон. Наприклад, може виникнути потреба створити посилання на детальне пояснення в іншому документі або на новину на веб-сторінці.Копіювати текст можна лише з уже збереженого файлу.Не можна перетягувати графічні об'єкти, наприклад, Фігури, для створення гіперпосилань. Щоб створити гіперпосилання для графічного об'єкта, виділіть об'єкт, клацніть його правою кнопкою миші, а потім виберіть команду Гіперпосилання з контекстного меню. ===Створення гіперпосилань за допомогою перетягування вмісту з іншого документа Microsoft Word===.

  • Збережіть файл, на який потрібно створити посилання. Це є документ призначення.
  • Відкрийте документ, в якому потрібно вставити гіперпосилання.
  • Відкрийте документ призначення та виділіть текст, графічний або інший об'єкт, до якого потрібно перейти.

Наприклад, можна виділити перші кілька слів або перший розділ документа, на який потрібно посилатися.

  • Клацніть правою кнопкою миші виділений об'єкт, перетягніть його на панель завдань і наведіть на піктограму документа, до якого потрібно додати гіперпосилання.
  • Відпустіть кнопку миші в тому місці сторінки, де потрібно вставити гіперпосилання, та виберіть команду Створити гіперпосилання.

Текст, графічний або інший виділений об'єкт буде посиланням на документ призначення.

Створення гіперпосилання за допомогою перетягування з веб-сторінки.

[ред. | ред. код]
  1. Відкрийте документ, в якому потрібно вставити гіперпосилання.
  2. Відкрийте веб-сторінку та клацніть правою кнопкою миші той елемент сторінки, на який потрібно створити посилання.
  3. Перетягніть елемент на панель завдань і наведіть на піктограму документа, до якого потрібно додати гіперпосилання.
  4. Відпустіть кнопку миші в тому місці сторінки, де потрібно вставити гіперпосилання, та виберіть команду Створити гіперпосилання.

Увімкнення автоматичних гіперпосилань

[ред. | ред. код]

Щоб увімкнути автоматичні гіперпосилання після того, як їх було вимкнено, виконайте такі дії:

  1. Натисніть кнопку Microsoft Office і виберіть пункт Word Options.
  2. Виберіть команду Перевірка.
  3. Натисніть кнопку Параметри автозаміни й відкрийте вкладку Автоформат під час вводу.
  4. Установіть прапорець поруч із пунктом адреси Інтернету й мережні шляхи гіперпосиланнями.