Користувач:Markina Maria

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Херсонський Академічний ліцей імені О.В. Мішукова при Херсонському державному університеті Херсонської міської ради

[ред. | ред. код]

Херсонський Академічний ліцей імені О.В. Мішукова при Херсонському державному університеті Херсонської міської ради - цеодин із найпотужніших багатопрофільних навчальних закладів регіону. Створений у 1994 році спільними зусиллями Херсонської міської ради та вченої ради Херсонського педагогічного інституту (з 2002 року - Херсонський державний університет), ліцей став утіленням новітніх педагогічних ідей у навчально-виховній роботі з талановитою молоддю регіону

[ред. | ред. код]

Історія створення

З перших днів існування Херсонського Академічного ліцею його директором був Мішуков Олег Васильович - доктор філологічних наук, заслужений діяч мистецтв України, відмінник освіти України, почесний громадянин міста Херсон. За його ініціативи був створений Херсонський Академічний ліцей при ХДУ. На даний момент директором ліцею, що був названий на честь засновника, є кандидат філологічних наук, доцент Тетяна Юріївна Томіліна. Вона відноситься до генерації управлінців, здатних втілювати нові педагогічні ідеї в ліцейське життя. У закладі працюють 125 професорів і доцентів, чотири заслужені вчителі України, три Соросівські лауреати, два викладачі, які нагороджені званнями «Заслужений діяч мистецтв України» та «Заслужений працівник культури України», тринадцять учителів - переможців і лауреатів конкурсів професійної майстерності «Учитель - року».

Напрямки навчання

У ліцеї навчаються учні 9-11 класів. Учні обирають один із напрямків навчання: суспільно-гуманітарний, природничо-математичний та філологічний. Ліцеїсти отримують освіту за різними спеціальностями: міжнародні відносини, міжнародна економіка, філологія та журналістика, психологія та соціологія; англо-німецька, німецько-англійська, франко-англійська, іспано-англійська, англо-російська, україно-англійська філологія; медицина та природничі науки; математика та інформатика, економіка та підприємництво. На всіх профілях забезпечується поглиблене вивчення англійської мови та інформатики. З 2007 року ліцей перейшов на модульну систему навчання, яка є однією із складових Болонської системи.

'''''Центр профільного навчання та допрофесійної підготовки

З метою підготовки майбутніх абітурієнтів у закладі діє центр профільного навчання та допрофесійної підготовки. Педагоги, які працюють в центрі, надають херсонцям весь комплекс додаткових освітніх послуг. Центр профільного навчання та допрофесійної підготовки, як структурний підрозділ ліцею, забезпечує підготовку випускників шкіл до проходження зовнішнього незалежного оцінювання та до складання творчих конкурсів для вступу у вищі навчальні заклади України. З метою підготовки майбутніх ліцеїстів у закладі діє підготовче відділення, репрезентоване великою кількістю підрозділів. Щоб забезпечити неперервність дошкільної та шкільної освіти, на підготовчому відділенні створено групи для учнів від 5 до 15 років. Діти нульового класу отримують елементарні математичні уявлення, знайомляться з оточуючим світом, формують навички грамоти та усного мовлення, починають вивчення англійської мови та інформатики. Учителі початкових класів займаються з дітьми за авторськими програмами.

Проліцейська підготовкаучнів

Для учнів середніх класів відкрито різнопрофільні школи: «Школа іноземних мов», «Математично-комп’ютерна школа» та «Хореографічна школа». З метою підготовки майбутніх ліцеїстів реалізується система проліцейської підготовки учнів шкіл міста. Школярі 7-8 класів обирають профіль навчання самостійно або за допомогою практичного психолога ліцею. На підготовчому відділенні представлено 15 спеціальностей гуманітарного та математично-природничого напрямку. Херсонський Академічний ліцей при ХДУ став одним із перших закладів міста, який розробив унікальну систему роботи з обдарованими дітьми. І нині пріоритетним напрямом своєї роботи ліцей визначає створення та забезпечення оптимальних умов для реалізації інтелектуальних, творчих здібностей обдарованих дітей, відкриваючи перед ліцеїстами перші сторінки книги пізнання таємниць наукового дослідження.

Філія Малої Академії Наук України

Діяльність ліцейської філії Малої Академії Наук України є складовою організаційно-педагогічного забезпечення та підтримки інтелектуальної, науково-дослідної роботи учнів у комплексній системі роботи закладу з обдарованими дітьми. Постійна творча співпраця наукового відділу ліцею з відділом організації наукової роботи університету, кафедр ліцею з університетськими кафедрами, зі студентським науковим товариством та радою молодих учених, міським науковим товариством „Пошук" дає можливість чітко спланувати роботу з ліцеїстами під час підготовки їх до участі у предметних олімпіадах усіх рівнів, конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України, різноманітних інтелектуальних змаганнях, конференціях ліцейського, університетського та регіональних рівнів. Роботи юних науковців представлені на конкурсах України, Росії, Туреччини, Польщі. Тільки за минулі три роки 72 ліцеїсти стали переможцями і призерами Всеукраїнських олімпіад, конкурсів і турнірів, 2 учні - призерами Міжнародних олімпіад з біології та екології, одна учениця стала призером стипендії ім. Т.Шевченка, 4 учнів - президентськими стипендіатами.

Наші досягнення

За період існування ліцею 30 випускників стали аспірантами, 8 - захистили кандидатські дисертації, 4 - працюють викладачами ліцею, 35 - викладачами Херсонського державного університету. Щороку ліцеїсти проходять літературно-музейну практику в різних містах України та світу - Франції, Італії, Чехії, Польщі, Німеччині, Єгипті. Виховна робота в ліцеї побудована в контексті педагогіки життєтворчості. Ліцейський Парламент забезпечує самоврядування учнів, сприяє формуванню лідерів та громадян-патріотів України. Традиційними стали свята «День знань», «Ліцейський Дебют», «Ліцейський КВК», «Посвята в ліцеїсти». Різноманітні спортивні секції надають можливість розвивати фізичні здібності дитини, а також досягати певних результатів у галузі спорту.Учні ліцею постійно беруть участь у міських, обласних, Всеукраїнських та міжнародних змаганнях. Жіноча збірна команда з баскетболу «БК - Академічний ліцей» є переможцем обласних змагань та призером чемпіонатів України 1-ї та Вищої баскетбольної ліги.