Користувач:Mazurm88/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мазур Михайло Йосифович (нар. 4 травня 1955 року в смт. Букачівці Рогатинського району Івано-Франківської області) – український журналіст, фотограф.

Михайло Мазур активно досліджує минуле кооперативного руху, його багатопланові та різножанрові журналістські матеріали публікують на сторінках тижневика "Вісті”, окремі - увійшли до книг з історії кооперації Тернопільщини, наукових видань Львівського торгово-економічного університету. Журналіста запрошують різні гілки кооперацій для об’єктивного висвітлення їх діяльності, роз’яснення у журналістських публікаціях переваг кооперативного способу господарювання для широкого загалу українства.

Він започаткував проведення «круглих столів» за участі кооперативів, їх органів управління всіх гілок кооперативного руху задля об'єднання спільних зусиль щодо відродження економічної моці української кооперації, а результати їхніх дискусій та прийнятих рішень публікуються на сторінках тижневика.

За ініціативи та безпосередньої участі М.Й.Мазура у 1986 році вперше в Україні було засновано кооперативну обласну газету «Голом пайовика», за його сценарієм відзнято документальний фільм з історії кооперативного руху Прикарпаття «До джерел».

Журналіст Михайло Мазур сприяв відродженню книговидавництва у незалежній Україні. У 1975 році з під його пера вийшов «Кооперативний буквар», який продовжив традиції друкованого слова галицьких кооператорів 20-30 років минулого сторіччя. М.Мазур також був біля витоків одного з кращих в Україні музеїв історії кооперативного руху, який функціонує при кооперативному коледжі.

Михайло Мазур спільно з письменником Романом Коритком видав книжку про свою малу Батьківщину “Букачівці — опільське містечко на берегах Свіржа”. В основу видання покладено дослідження архівно-документальних джерел, науково-історичних публікацій, давніх оповідей та переказів, народних легенд, що передаються із покоління в покоління, а також спогадів старожителів Букачівців. Особливу увагу автори приділили географічній характеристиці містечка, культурно-духовним та освітньо-просвітницьким надбанням місцевих мешканців та їхній віковічній героїчній боротьбі за визволення України з-під чужинецького ярма, прагнення до побудови вільної, незалежної і суверенної рідної держави.

Михайло Мазур також професійно займається фотографією. В його творчому доробку низка знімків з життя українського села, гуцульського краю. Авторські роботи журналіста часто виставляють на сільських, обласних і навіть всеукраїнських фотовиставках.

Михайло Мазур обраний секретарем Івано-Франківської обласної організації НСЖУ, очолює первинну журналістську організацію власкорів українських видань в області.

Біографія

[ред. | ред. код]

У 1972 році закінчив Букачівську середню школу і в цьому ж році поступив до Київського державного університету ім. Т.Г.Шевченка на факультет журналістики.

Після здобуття диплому журналіста у 1977 році був направлений на роботу зав. відділу оборонно-масової роботи і спорту в Івано-Франківську обласну молодіжну газету «Комсомольський прапор».

Згодом, з 1978 до 1980 року, працював інструктором обкому комсомолу. У травні 1980 року перейшов працювати в облспоживспілку, спершу інструктором, а потім начальником оргвідділу, відтак - заступником голови правління облспоживспілки.

Протягом усіх років роботи в апараті облспоживспілки М.Мазур регулярно друкувався у кооперативних газетах і журналах , у всеукраїнських газетах.

У травні 2001 року М.Мазура перевели власним кореспондентом у всеукраїнський кооперативний тижневик «Вісті Центральної спілки споживчих товариств України» у західному регіоні України (Івано-Франківська, Тернопільська, Львівська, Чернівецька та Закарпатська області).

Нагороди

[ред. | ред. код]

За сумлінну журналістську працю М.Й.Мазур нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, йому оголошена подяка Прем”єр-міністра України. Він також удостоєний багатьох нагород і відзнак правління Укркоопспілки, Івано-Франківської облдержадміністрації та обласної ради.