Користувач:Mpanasuk/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Компютерна система

[ред. | ред. код]

Поняття та його означення

[ред. | ред. код]

Комп'ютерна система - інформаційно-технічний комплекс метою якого є обробка, збереження, ввід-вивід інформації. До складу компютерної системи входять комп'ютери, принтери, сервери тощо із програмним забезпеченням. Через комп'ютерну мережу за допомогою локальної або глобальної системи передачі даних здійснюється обмін інформацією. При описуванні систем використовують технічні, організаційні, документальні, функціональні, алгоритмічні, програмні та інформаційні структури. Задачі, що розв'язуються в комп'ютерних інформаційних системах, мають ряд характерних особливостей, що впливають на технологію автоматизованої обробки даних. Комп'ютерна система має можливість інтегрувати з іншими інженерними технологіями, розширювати можливості й створювати єдине середовище для керування завдяки різноманіттю і уніфікації комп'ютерного устаткування.

Сфери застосування та приклади використання

[ред. | ред. код]

Комп'ютерні системи мають дуже велике значення у сучасному світі . Вони використовуються, практично, в усіх сферах життя суспільства, стали незамінні для сучасних менеджерів (і не тільки). Завдяки комп'ютерній системі можна вирішувати прикладні завдання в предметних галузях діяльності такі як технологічна підготовка, керування, облік, автоматизація процесів. Практичне застосування комп'ютерні системи знайшли при дистанційному навчанні. Раніше, дистанційне навчання означало заочне навчання. Зараз це засіб навчання, що використовує кейс-, ТБ-і мережеві технології навчання. Користувачам комп'ютера доступне програмне забезпечення, а саме: системні та прикладні програми (наприклад, компілятори, текстові редактори, системи управління базами даних тощо). Ці програми взаємодіють з операційною системою, яка, в свою чергу, управляє роботою комп'ютера.

Походження та історія виникнення

[ред. | ред. код]

В 1950-х -1970-х рр для комп'ютерів створювалися перші системи. Такими комп'ютерами були: IBM 360/370; з вітчизняних - М-220, БЕСМ-6. Для них вирішувалися всі потрібні завдання - від розрахунку заробітної плати працівникам в організації до розрахунку траєкторій космічних ракет. Такий комп'ютер виглядав досить незграбно і громіздко і міг займати цілий великий зал. Параметри ранніх комп'ютерів були дуже скромними: швидкодія - кілька тисяч операцій в секунду, оперативна пам'ять - кілька тисяч осередків (слів). Недостатньо зручним був призначений для користувача інтерфейс (інтерактивна взаємодія з комп'ютерами була реалізована набагато пізніше, в 1960-х рр..). Тим не менш, на таких комп'ютерах вирішувалися дуже серйозні завдання оборонного та космічного призначення. Саме в комп'ютерних системах були реалізовані всі основні методи і алгоритми, які згодом були використані для персональних, кишенькових комп'ютерів і мобільних пристроїв.

Список використаних джерел

[ред. | ред. код]

http://www.gatisnau.sumy.ua/1/images/Лек%201.pdf

http://www.klaster-plus.ua/ua/about/dejatelnost/kompjuternye-sistemy/

http://ua-referat.com/Інформаційні_технології_та_комп%60ютерні_системи_забезпечують_навчання_службовця_професійної