Користувач:Mr.Ilia T/Расухеріна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Расухеріна, до царювання Рабодо (Rasoherina, 29.09.1814 р. — 1.04.1868 р., Антананаріву, Мадагаскар) — королева Імерини з 1863 по 1868 року.

Історія[ред. | ред. код]

Расухеріна зійшла на трон королівства Імерина після вбивства її чоловіка Радами II. Рабодо була дочкою принца Андріанцаламанандріана і принцеси Рафараманжака, а також племінницею королеви Ранавалуни I. Рабодо була одружена з сином королеви Ранавулуни I Ракото, який після смерті своєї матері в 1861 році став королем Радамою II. Після вбивства її чоловіка Радами II в 1863 році Рабодо стала королевою Імерини після ради князів Імерини, який виставив їй певні умови успадкування королівського трону. Ці умови включали в себе зокрема свободу віросповідання. 13 травня 1863 року Рабодо зійшла на королівський трон, взявши собі ім'я Расухеріна.

Расухеріна мала номінальну владу в королівстві Імерина. Реальну владу в королівстві мав під час правління Расухеріни прем'єр-міністр Райнівунінахітрініуні, який одружився з нею через кілька тижнів після її коронації. Проте вже в наступному році Расухеріна вийшла заміж за свого зведеного брата Райнілайарівуні, який скинув Райнівунінахітрініуні, і зайняв пост прем'єр-міністра і головнокомандувача одночасно.

Під час правління королеви Расухеріни були відправлені посли Імерини в Лондон і Париж. Була заборонена торгівля на ринках по неділях. 30 червня 1865 року Расухеріна підписала договір з Великобританією, який дозволяв громадянам Англії орендувати землю, купувати майно. У Франції Расухеріна підписала мирний договір з Францією. Перед смертю Расухеріна вступила в Римо-Католицьку Церкву.

Расухеріну змінила Рамако, інша дружина короля Радами II, яка прийняла ім'я Ранавалуна II.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Frédéric Randriamamonjy, Tantaran’i Madagasikara Isam-Paritra (The history of Madagascar by Region), стр. 529—534.
  • Keith Laidler, Female Caligula: Ranavalona, the Mad Queen of Madagascar, стр. 210—213, ISBN 0-470-02223-X

Посилання[ред. | ред. код]

[[Категорія:Історія Мадагаскару]] [[Категорія:Персоналії за алфавітом]] [[Категорія:Народились 29 вересня]] [[Категорія:Народились 1814]] [[Категорія:Померли 1 квітня]] [[Категорія:Померли 1868]]