Користувач:Mrpl.travel/Будинок на вулиці Грецькій, 43 (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будинок на вулиці Грецькій, 43 (Маріуполь) - будівля центральної міської публічної бібліотеки імені В.Г. Короленка на перехресті вулиці Грецької з головною вулицею міста – проспектом Миру. Територіально розташований на одній зі старих вулиць Маріуполя, у його історичній частині у Центральному районі міста Маріуполь.

Будівля на вулиці Грецькій була побудована на замовлення Маріупольської міської думи. У 1897 році у Санкт-Петербурзі було складено проект представницького двоповерхового будинку для Маріупольського відділення Державного банку. Для його будівництва міська дума відвела місце у самому центрі міста, там, де головна вулиця – Катерининська (нині пр. Миру) перетиналася з вулицею Марії Магдалини (зараз вул. Грецька).

Зводили будівлю банку (скоріше за все) маріупольські будівельники, використовуючи продукцію місцевого цегельного заводу Д. Хараджаєва. У 1905 році банк переїхав до цієї будівлі. Це найстародавніша банківська будівля у Приазов'ї та на південному сході України. Саме через цей банк проходило фінансове забезпечення будівництва маріупольських металургійних заводів «Нікополь» та «Провіданс», будівництво міських приватних та громадських будівель. Багато промислових, сільськогосподарських та культурних об'єктів по всьому Маріупольському повіту виникли завдяки кредитним можливостям місцевого відділення Державного банку.

У 1921 році створюється Держбанк РРФСР, який у 1923 році перетворюється на Державний банк СРСР. Через маріупольське відділення цього банку роки перших п'ятирічок вироблялося кредитування відновлювальних робіт на заводах ім. Ілліча і в морському порту, будівництво «Азовсталі» та коксохімзаводу, інших підприємств та будівель. Саме це відділення Державного банку СРСР забезпечувало надходження платежів на будівництво житлового фонду, індустріальних та соціальних об'єктів міста у 50-80-ті роки минулого століття.

З 1991 року і до 2018 року будівля банку використовувалася для потреб українських банків. Після реконструкції 2019 року в будівлю переїхала центральна бібліотека ім. Короленка.