Користувач:Mrpl.travel/Будинок на вулиці Куїнджі, 69 (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будинок на вулиці Куїнджі, 69 (Маріуполь) - багатоповерховий квартирний будинок на одній з головних вулиць міста Маріуполь.

Інформація відносно дати його побудови відсутня, проте його архітектура являє собою цікавий приклад незвичної для Маріуполя будівлі. Центральна частина міста протягом всього свого існування являла собою квартали будівель поверховість яких не перевищувала 5 поверхів. У часи існування дореволюційного міста, сучасна вулиця Куїнджі була західною межею міста. У часи до 1917 року у цьому районі були розташовані складські приміщення та різноманітні майстерні.

Після початку доби радянської влади, ця частина міста почала розвиватися як адміністративний центр міста, на цій вулиці було розташовано міський комітет комуністичної партії. Приблизно на межі 20-30 років ХХ століття у місті почали з’являтися багатоквартирні будинки у стилі конструктивізму та інших архітектурних напрямків, які на той час вважались авангардними.

У 1930-х роках до міста запросили американських будівельників для побудови хлібозаводу на пустирі біля виходу вулиці Кафайської на сучасну вулицю Куїнджі. Цю територію ще називали Кафайською площею. Тоді фахівці звели доволі вражаючу будівлю у стилі конструктивізму.

Саме американські конструктори побудували поблизу трамвайної зупинки на вулиці Куїнджі зовсім нетиповий для тогочасного Маріуполя житловий будинок з досить мінімалістичними колонами та пілястрами. Саме такі будинки переважно зустрічаються у старих районах Чикаго, Нью-Йорка та Філадельфії. Передбачалося, що квартири в цьому будинку отримають сім'ї керівництва нового хлібзаводу та майбутнього заводу «Азовсталь».

В народі будинок почали називати «чиказьким» або ж «американським», що одразу робило зрозумілим питання його авторів.

Особливістю цього будинку протягом усього періоду його існування була та є його незвична висота у 4 поверхи та оригінальне рішення оформлення фасаду у вигляді двох колон.