Користувач:Mrpl.travel/Будинок на вулиці Миколаївській, 38 (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Будинок на вулиці Миколаївській, 38 (Маріуполь) - приватний цегляний будинок в історичному центрі Маріуполя.

Будинок став відомим під час реалізації проекту «Життя дверей мають значення» метою якого була реставрація дверей цього будинку.

За інформацією проекту будинок був збудований для маріупольського купцем Б.Ф. Мелековим. Будучи купцем другої гільдії, свій капітал купець заробив на торгівлі зерновими. Саме тому на вхідних дверях його будинку були розташовані вітражі з зображенням колосків пшениці.

Будинок купця виконував дві функції: будучи одночасно і будинком для проживання, і, свого роду, приймальню-офісом для ведення своїх торгових справ.

Незважаючи на свій зовнішній вигляд та архітектуру яка притаманна навколишнім будинкам, є кілька фактів, які роблять його особливим.

Перший з них це незвичний прилад, який дозволяв отримувати інформацію про наявність господаря будинку вдома. Спеціальний металевий бігунок дозволяв регулювати положення ліворуч/праворуч, людина бачила написи «Вдома» або «Немає».

Другий, пов’язаний з історією подій національно-визвольних змагань 1917-1921 років. Є відомості, що стіни цього будинку були свідками історичних подій - на Миколаївській, 38 у 1917 році підписували договір про співпрацю грецького громади Маріуполя з Українською Народною Республікою.