Користувач:Mrpl.travel/Хоральна синагога (Маріуполь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Хоральна синагога (Маріуполь) - цегляна культова споруда збудована єврейською громадою на розі вулиці Миколаївської та Харлампіївської (вул. Миколаївська, 28).

Зовнішній вигляд будівлі підтверджує факт її побудови на початку ХХ століття: якщо порівнювати екстер’єри будинків цієї частини міста з будівлею синагоги, то можна звернути увагу на те, що будівля дуже вписується в архітектурний ансамбль старого міста кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Цей архітектурний стиль властивий багатьом спорудам які були збудовані в Російській імперії наприкінці її існування. Цегляні стіни прикрашалися різними елементами кладки, які дозволяли індивідуалізувати будівлю під потреби власника.

З початком радянської влади діяльність синагоги було припинено, а будівлю було реквізовано.

За часів радянської влади у приміщенні цієї будови було розміщено приміщення кравецької артелі «Вільна праця», а пізніше – дитячий садок №1 маріупольської швейної фабрики.

У 1999 році будинок колишнього дитячого садка по вул. Миколаївській, 28 було придбано громадою адвентистів Сьомого дня, після того, як було виставлено на торги Маріупольською універсальною товарною біржею.