Користувач:Mukasbok

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Активне слухання

[ред. | ред. код]

Активне слухання - це прийом ефективного консультування, коли консультант активно демонструє, що він чує і розуміє зміст повідомлення і почуття клієнта

Активне слухання - це уважне і шанобливе вислуховування і прийняття того, що говорить клієнт

Активне слухання - це вид слухання, яке допомагає з'ясувати сенс висловлювання і точку зору клієнта, не виносячи при цьому оціночних і критичних суджень.

Прийоми активного слухання

Вирізняють такі прийоми активного слухання:

* Пауза - це просто пауза. Вона дає співрозмовнику можливість подумати. Після паузи співрозмовник може сказати ще щось, про що промовчав би без неї. Пауза також дає самому слухачеві можливість усунути себе (своїх думок, оцінок, почуттів) і зосередитися на співрозмовнику. Уміння відсторонюватися від себе і перемикатися на внутрішній процес співрозмовника - одна з головних і важких умов активного слухання, що створює між співрозмовниками довірчий контакт.
*  Уточнення  - це прохання уточнити або роз'яснити щось зі сказаного. У звичайному спілкуванні дрібні недомовленості та неточності додумуються співрозмовниками один за одного. Але коли обговорюються складні, емоційно значущі теми, співрозмовники часто мимоволі уникають явно порушувати болючі питання. Уточнення дозволяє зберігати розуміння почуттів та думок співрозмовника у такій ситуації.
* Переказ (парафраз) - це спроба слухача коротко і своїми словами повторити викладене співрозмовником щойно. При цьому слухач повинен намагатися виділяти та підкреслювати головні на його погляд ідеї та акценти. Переказ дає співрозмовнику зворотний зв'язок, дає можливість зрозуміти, як його слова звучать із боку. В результаті співрозмовник або отримує підтвердження того, що він був зрозумілий, або отримує можливість скоригувати свої слова. Крім того, переказ може використовуватися як спосіб підбиття підсумків, у тому числі проміжних.
* Повтор (луна)  - дослівне повторення того, що сказав співрозмовник. Повторюючи слово в слово, слухач дає зрозуміти, що дуже уважний до того, що йому сказали.
  Розвиток думки - спроба слухача підхопити і просунути далі хід основної думки співрозмовника.
* Повідомлення про сприйняття - слухач повідомляє співрозмовнику своє враження від співрозмовника, що сформувалося в ході спілкування. Наприклад, "Ця тема дуже важлива для вас".
* Повідомлення про сприйняття себе — слухач повідомляє співрозмовнику про зміни у своєму власному стані в результаті слухання. Наприклад, "Мені дуже боляче це чути".
* Зауваження про перебіг бесіди — спроба слухача повідомити, як, на його погляд, можна осмислити розмову в цілому. Наприклад, "Схоже, ми досягли загального розуміння проблеми". --Mukasbok (обговорення) 16:51, 3 квітня 2023 (UTC)