Користувач:Nadiiya Teo

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трафаретний друк (шовкографія) - метод відтворення як текстів і написів, так і зображень (чорно-білі та кольорові) за допомогою трафаретного друкованої форми, крізь яку фарба проникає на запечатуваний матеріал.

Техніка нанесення зображення методом шовкографії

Попередник шовкографії - японський шаблон. 1890.

Шовкографії називають різновид трафаретного друку, в якій в якості формного матеріалу використовуються спеціальні моноволокон поліефірні, поліамідні (нейлонові) або металеві сітки частотою 4-400 ниток / см і товщиною приблизно 40-500 мкм. Зазвичай пробільні елементи формують безпосередньо на сітці фотохімічним способом. Для виготовлення друкованої форми може бути використаний як сухий плівковий фотослой (капілярна плівка), так і рідка фотоемульсія, висушується на сітці після нанесення, а також комбінування цих двох способів. У звичайному стані фотослой змивається водою. Після експонування УФ-випромінюванням (довжина хвилі 360-420 нм) фотослой полимеризуется і перестає змиватися водою, за винятком ділянок, що не зазнали опромінення (закриті зображенням позитиву). Ділянки зі змитим фотослоем стають друкованими елементами. У переважній більшості випадків експонування проводиться контактним способом.

Безпосередньо саму печатку виробляють спеціальними Ракель з поліуретановим полотном, ведучи його по верхній (ракеля) стороні сітки (трафарету). Таким чином, фарба строго дозовано проходить крізь сітку в тих місцях, де немає фотоемульсії.

Як правило, друковані форми (сітки) після друку йдуть на регенерацію (змивку фотополімерного шару) і потім знову застосовуються у пресі.

Друк відповідними фарбами може проводитися практично по всіх матеріалах - по папері, пластику, ПВХ, шовку, скла, кераміки, металу, тканин, шкіри, гумі і т. Д. Фарби можуть відрізнятися за типом сполучного (водні, сольвентні (на основі розчинників) , пластизоли, фарби для скла та деколей на основі скляного наповнювача (фрити [en]), металевого пігменту і сполучного), способу затвердіння (ультрафіолетового затвердіння (водні і традиційні УФ-фарби), температурної фіксації (пластизоли, водні), повітряної сушки ( сольвент Перші, водні), випалювальні фарби.

Свою назву «шовкографії» цей спосіб отримав через патенту процесу трафаретного друку, виданого в 1907 році під назвою англ. Silk screen printing - «печать шовковим ситом». Вважається, що цей спосіб друку виник в глибокій старовині, але сучасний вигляд трафаретний друк набула в середині 19-го століття. Завдяки особливостям технології шовкографії дозволяє друкувати як на плоских, так і на циліндричних поверхнях. Зараз трафаретний друк застосовується не тільки в поліграфії, але і в текстильній, електронної, автомобільної, скляної, керамічної та інших галузях промисловості.

Однією з особливостей шовкографії є ​​можливість отримувати товстий барвистий шар від 8-10 мкм до 1000 і більше (для офсету барвистий шар складає 1-2 мкм) з вражаючою покриваністю і яскравістю кольору. Також можна широко використовувати спецефекти - гліттер (блискітки), об'ємну друк, імітацію оксамиту або гуми. Можлива як прямий друк безпосередньо на запечатується поверхность, так і перекладна (трансферна) на проміжний носій (напр., Трансферна папір) з подальшим перенесенням на виріб.