Користувач:Oleg Karpash

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Карпаш Олег Михайлович - доктор технічних наук, професор, проректор із наукової роботи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

Народився 9 січня 1949 року в м.Тлумач на Івано-Франківщині у сім’ї службовців.

Освіта вища, 1972 р. - закіччив факультет автоматизації і економіки Івано-Франківського інституту нафти і газу. Кандидатська дисертація “Підвищення роботоздатності бурильних труб з конічними стабілізуючими поясками” (1983 р.), докторська дисертація ”Методи і засоби забезпечення роботоздатності трубних колон“ (1996 р.).

Після закінчення інституту 1972 року розпочав наукову діяльність у науково-дослідних і дослідно-впровадницьких організаціях: Укрдіпронафта (м. Дрогобич), Івано-Франківський відділ ВНДІТнафта (м. Самара), СКТБ «Надра».

1990 - 2000 р. – директор наукової фірми “Зонд” (м. Івано-Франківськ).

2001 р. – проректор із наукової роботи Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу.

1999 р. “Заслужений працівник газової промисловості”.

Рішенням Міжнародного фонду підтримки соціальних ініціатив в Україні ім. І. Мазепи за поданням Української Асоціації якості занесений в “Золоту Книгу України-2000”.

2001 р. “Заслужений діяч науки і техніки України”.

2006 р. лауреат Державної премії в галузі науки і техніки.

2010 р. нагороджений орденом "За заслуги" ІІІ ступеня.

Заступник головного редактора фахових видань: науково-технічних журналів «Нафтогазова енергетика», «Розвідка та розробка нафтових і газових родовищ», «Науковий вісник ІФНТУНГ», член редколегії журналу «Технічна діагностика та неруйнівний контроль», «Методи і прилади контролю якості», «Ринок інсталяцій», “Machinery technology, Materials” (Болгарія), Journal of Hydrocarbons Mines and Environmental Research (Франція), віце-президент Українського товариства з неруйнівного контролю і технічної діагностики.

Учасник Міжнародних проектів транскордонної співпраці у науково-освітній сфері Європейського Союзу TEMPUS. Рамкової програми ЄС з досліджень та інновацій “Горизонт 2020”, “QASERD”, INOGATE і виступає партнером проекту “Development of a network for the cooperation promotion of Renewable Energy Sources” (Розвиток мережі для співпраці і поширення відновлювальних джерел енергії – BUS OZE). Результатом виконання проекту стало розроблення Плану дій сталого енергетичного розвитку м.Івано-Франківська до 2020 року.

У творчому доробку майже 400 публікацій, у тому числі в науково метричних виданнях, понад 50 авторських свідоцтв і патентів, 4 монографії, 10 навчальних підручників, 41 нормативний документ.

Основним напрямком наукових робіт ученого є дослідження та розроблення нових методів та технологій визначення фактичного технічного стану металоконструкій довготривалої експлуатації, а також складу технологічних рідин і газів, зокрема, теплоти згорання природного газу.

Сформував власну наукову школу «Методи та засоби забезпечення технологічної безпеки обладнання, споруд і конструкцій довготривалої експлуатації» , під його керівництвом захищено 3 докторських та 17 кандидатських дисертацій.