Користувач:Olha Senkiv/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Історія замку[ред. | ред. код]

Замок був побудований близько 1130 р Вільгельмом Толстим, графом Омальскій. В середині XII ст. Скарборо захопив король Генріх II, який перетворив замок на королівську резиденцію. Король Генріх III також звів додаткові споруди в замку. Близько 1312 р Генріх дарував замок своєму фавориту П'єру Гавестону, графу Корнуельського. Гавестон був непопулярною особистістю в середовищі вищої знаті, тому незабаром Скарборо був обложений, а король полонений баронами і відправлений в Оксфорд на страту.

Це була не остання облога в історії Скарборо. У 1538 р замок був обложений сером Ральфом Еверс, під час повстання «Благодатного паломництва» - Робертом Еском, а в 1553 році, під час правління королеви Марії I, Скарборо захопив Томас Стаффорд.

У 1644 році, під час Англійської революції, комендант замку сер Х'ю Челме прийняв сторону роялістів і незабаром був змушений захищати Скарборо, коли його взяли в облогу прихильники парламенту. В кінцевому підсумку 1645 р замок призначили комендантом полковника Бойнтона. Однак Бойнтон незабаром перейшов на сторону роялістів, і в результаті в 1648 р Скарборо був знову обложений і узятий армією Кромвеля.Під час Другої світової війни замок був сильно пошкоджений німецькими бомбардувальниками.(1)

Розташування[ред. | ред. код]

Джерело : https://www.english-heritage.org.uk/learn/conservation/

Замок розташований у курортному місті на березі Північного моря у графстві Північний Йоркшир, Англія. Скарборо займає скелястий мис, який проходить у Північне море і захищений високими скелями з трьох сторін.

Завдяки своїй сильній природній обороні, було охоплено тисячоліттями з доказами людської діяльності, що склалася приблизно в 2000 році до н.е. До пізнього бронзового віку / раннього залізного віку на місці встановилося поселення, проте масштаби цієї спільноти невідомі, оскільки вони були втрачені до ерозії прибережної смуги або поховані в пізніших структурах.(3)

Схема замку[ред. | ред. код]

Джерело: https://www.british-history.ac.uk/vch/yorks/north/vol2/pp538-560

Планування замку Скарборо[ред. | ред. код]

Джерело : http://kinemage.biochem.duke.edu/panther/scarborough/index.scar.html

Джерело: http://kinemage.biochem.duke.edu/panther/scarborough/index.scar.html

Історія реконструктивних робіт замку Скарборо[ред. | ред. код]

Перша вежа 4-5 століття до н.е Укріплена вежа встановлена на околиці. Ймовірно, це була одна з багатьох сигнальних станцій, побудована римлянами на північно-східному узбережжі Англії. Римська сигнальна станція, побудована приблизно в 307 р. Н.е. і одна з кількох на Йоркширському узбережжі, залишки якої все ще можна побачити, воно використовувалось до початку п'ятого століття. Сигнальна станція складається з канави, внутрішньої стінки з бастіонами та сигнальної вежі.

Було також виявлено сім баз для дерев'яних стовпів, що підтримують балки підлоги. Вежа висотою близько 30 метрів була створена для попередження ворожих підходів.(2)


Джерело: https://www.dezeen.com/2016/10/03/carquero-arquitectura-matrera-castle-contemporary-restoration-cadiz-spain-architizer-awards/

Цей об'єкт був захищений квадратною, кам'яною стіною із заглушками, що має D-образні башти на кожному кутку. Центральна споруда, що вважається головною вежею, була замкнута всередині. Вся сторона був оточений сухим канавом з причалом на захід, щоб забезпечити доступ.(2)

РЕКОНСТРУКЦІЯ ЗА ЧАСІВ ВІКІНГІВ[ред. | ред. код]

Каплиця побудована в фундаменті римської сигнальної станції та створено невелике кладовище.

Джерело : https://www.dezeen.com/2016/10/03/carquero-arquitectura-matrera-castle-contemporary-restoration-cadiz-spain-architizer-awards/ Саме в цей період споруда отримала свою назву Скарбороу, що означає "твердиня Скарді". Тим не менше, Viking Scarborough було реконструйовано, щоб дозволити жителям мати легкий доступ до моря. Полянина, можливо, використовувалася для пасовищ худоби. Каплиця була побудована на колишній римській сигнальній станції, повторно використовуючи її кам'яні та міцні фундаменти. Проте Скарборо було спустошено в 1066 році, коли на нього напав король Норвегії Гаральд Хардрада, який також прагнув претендувати на трон Англії. Його флот прибув до Скарбороу у вересні 1066 р., І коли він зустрів непосильний місцевий опір, зайняв околицю і бомбардував місто .(2)


Джерело: https://www.yorkshirepost.co.uk/our-yorkshire/heritage/king-of-castles-1-8148726

Перебудова за час правління Генріха II[ред. | ред. код]

Скарборо був знову заснований в середині дванадцятого століття Генріхом II, в 1154 році. Після десятиліть громадянської війни новий король захотів відновити королівську владу, і це вимагало здачі всіх замків, побудованих під час війни без дозволу Королівства. Скарбороу був стратегічно важливим для короля, оскільки він пропонував гавань, щоб полегшити доступ до Йоркширу, таким чином, забезпечити ефективний військовий контроль. Відповідно в 1159 році Генріх розпочав будівництво значної фортеці на місці. Центральним елементом нового замку був Великий хрест.Квадратна споруда, вона висотою до 90 футів (27 метрів) завтовшки завтовшки до 12 метрів . Генріх II переробив тодішній лісовий замок в камені, більшість будівельних робіт було здійснено в десятиліття з 1159 по 1169, коли було побудовано триповерховий будинок, а кам'яна стіна була побудована для заміни колишньої дерев'яної палісади, яка захищала внутрішню двір.(8)


Джерело: https://historicengland.org.uk/listing/the-list/list-entry/1011374

Хрест був побудований Генріхом I I між 1159 і 1169 роками. Він був укладений всередині Внутрішнього двору, який був захищений кам'яною стіною,. Відсутня західна сторона Хреста , була знищена під час громадянської війни ХVII століття.

Подальші реставраційні роботи[ред. | ред. код]

Король Джон, як відомо, кілька разів побував у Скарбороу і, здається, розробив його, поряд з Найрборо, як великий королівський замок для управління Йоркширом. Він витратив 2,291 фунтів стерлінгів на Скарборо, більше, ніж на будь-який інший замок у королівстві. В два етапи: по-перше, створення зовнішньої стінки до внутрішньої бейлі в 1202-6, а по друге, розширення цієї стіни до скелі в 1207-12. На другому етапі він також збудував зал у внутрішньому дворику, а також новий корпус королівської кімнати та окремий зал для прогулянок у зовнішньому дворі.(5)

Джерело:https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/scarborough-castle/history/ Реконструкція малюнка показує, як велика башта, виглядала близько 1200.


Джерело: http://www.yorkshireguides.com/scarborough_castle.html


http://www.yorkshireguides.com/scarborough_castle.html

Зовнішня стіна. Добудував король Джон у період з 1207 по 1212 рік. новий Великий зал (праворуч), а також нові об'єкти для проживання.Зал, збудований Джоном в південному куті внутрішнього двору, був замінений у 14 столітті кухнею, пивоварним цехом та пивним заводом, залишки якого все ще можна побачити. Існує також свердловина у внутрішньому дворі, більше 46 метрів в глибині.


Джерело: http://www.yorkshireguides.com/scarborough_castle.html

Свердловина у внутрішньому дворі


Джерело: http://www.yorkshireguides.com/scarborough_castle.html

Невеликий будинок у північно-західному кутку, привабливо прикрашений ступнями, був спеціально побудований на початку 18 століття як приміщення для головного стрільця.

Наступник Джона, Генріх III, продовжував модифікації в Скарборо. Він здійснив значний ремонт пошкоджень, викликаних ерозією берегів. Разом з цими вдосконаленнями, Scarborough залишався потужною базою . у 1270-х роках використовував замок як базу, у якій можна було проводити нелегальні збори. Скарбороу перетворився на процвітаючий порт, і, хоча він ніколи не відвідував замок, Генрі витратрачав значні гроші на утримання.(10)

Пірс Гавестон[ред. | ред. код]

https://www.dezeen.com/tag/restoration/ Пірс Гавестон, був прибудований до замку ,Генріхом III у 1243 році, але його ворота протягом чотирнадцятого століття.

У квітні 1312 р. Король Едуард призначив П'єра Гавестона губернатором. Piers Gaveston був призначений для безпечного проїзду і для супровіду з замок.


https://historicengland.org.uk/listing/the-list/list-entry/1011374

В’їзд складався з двох напівциліндричних башт, його було завершено в чотирнадцятому столітті, хоча впродовж століть він був значно змінений. Онук Іоанна, майбутній король Едуард I (який панував 1272-1307), влаштував дворик у замку в 1275 і 1280 роках. У 1295 році там були взяті заручники з його валлійських походів.

1920-84 РР.ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РЕМОНТ[ред. | ред. код]

Замок береться в державне опікунство .Римська сигнальна станція, а пізніше - каплиця розкопана.

Джерело: https://www.dezeen.com/tag/restoration/ В'ЯЗНИЦЯ І БАРАК З 1650-х років замок також служив тюремним ув'язненням. У відповідь на повстання 1745-6 в стінах камерного блоку короля Джона було збудовано казармовий блок, який залишився в середині 19 століття.


Джерело: https://www.dezeen.com/tag/restoration/

Будинок майстра в замку Скарборо, який, ймовірно, був перетворений з існуючої будівлі на початку 18 ст

Консервація замку Скарборо в Англії[ред. | ред. код]

Руйнування, як довгострокове явище, прогресує непомітно, повільно, але безперервно, що призводить до великих обвалів. Для запобігання руйнуванню, об'єкт був максимально захищений від природних і кліматичних факторів, як вітер, мороз, сонце, вплив рослин і тварин. Було проведено комплекс заходів, спрямованих на стабілізацію фізичного стану руїн і збереження залишків споруд, що дійшли до наших днів у вже зруйнованому вигляді. Було проведено очистку предметів від забруднень, загальне зміцнення, формування захисної поверхні, а також довготривалий захист від впливу вологи, перепадів температури, світла, механічних пошкоджень також відбулося укріплення схилів від зсувів та упорядкування навколишньої території.


Джерело: https://www.dezeen.com/tag/restoration/

Перший етап проекту полягав у очищенні та консолідації стін усіх башт замку, збереження існуючих матеріалів та виявлення часткових пошкоджень.

Додано новий шар, який відновлює оригінальні обсяги: блоки з пісковика, вирізаними вручну, які інтегруються з ерозірованною тканиною, що забезпечує гарну вібрацію стін.

Консервація руїн на березі моря: заміна грязьових мальт сумішшю з землі, глини і вапна .


Джерело: https://www.dezeen.com/tag/restoration/

Методи консервації які були проведені

1. Метод «повторного занурення в грунт», щоб захистити справжні залишки від руйнівних реагентів навколишнього середовища.

2. Метод натурної консервації. Відповідно до даного методу, руїни замку Скарборо залишилися в максимально незайманому вигляді, провелося тільки хімічне зміцнення самих справжніх залишків, антисептування, гідрофобізація і зміцнення поверхні грунту, щоб не було небезпеки руйнування.

3. Метод консервації з фрагментарною реставрацією, включаючи анастілоз знайдених деталей (установка на колишнє місце справжніх фрагментів, що змінили своє положення при руйнуванні).

4. Інженерне зміцнення окремих частин руїн.

5. Зміцнення відновлених руїн ін'єкцією.

Консервативні роботи з кам’яною кладкою проводять в замку Скарборо протягом року . А конкретно зупиняють ріст рослин , великих плющів, чагарників та дерев коріння яких вростає в фортечну стіну , яка потім потребує ремонту. Висококваліфіковані каменярі переставили вільну кладку і використали спеціальні вапняні міни для переміщення будь-яких суглобів, які були вивернені сильними коріннями. Також їм довелося замінювати сильно еродовані камені, щоб зміцнити ослаблені стіни.


Джерело:http://www.academia.edu/5697458/JY-Beaufort_Castle_Conservation_vs_Restoration

Над замком Скарборо працювали не тільки команда,а також реставратори зміцнили споруду і оновили ісучасним доповненням.

У процесі реставрації замку закріпили основи і фундаменти та укріпили наземні конструкції. Як правило, пошкодження кам'яних споруд є результатом порушення їх статичної рівноваги. Нерівномірне осідання фундаментів спричинило виникнення тріщин у стінах і склепіннях, перекоси отворів і руйнування перемичок над ними, нахили окремих стін. Для закріплення основи під фундаментами виконали цементацію, силікатизацію ґрунту, використовували хімічні розчини.

Працюючи разом з командою археологів, будівельна бригада використовувала бетонні опори та сталеві стержні для зміцнення зовнішнього вигляду.


Джерело:http://www.academia.edu/5697458/JY-Beaufort_Castle_Conservation_vs_Restoration


Джерело:http://www.academia.edu/5697458/JY-Beaufort_Castle_Conservation_vs_Restoration


Джерело:http://www.academia.edu/5697458/JY-Beaufort_Castle_Conservation_vs_Restoration

Зміцнення фундаменту спорди

У стінах замку розміщуються квиткові каси та всі сучасні світильники , фурнітура, лавки, перила, захисні решітки, канони та будинок майстер-гардера . За межами стін замку, у внутрішньому дворику розмістили ігровий майданчик, лавки, світильники, , телеграфні стовпи та громадські пішохідні дороги.


Джерело: http://www.yorkshireguides.com/scarborough_castle.html

Оновлений внутрішній дворик

Список літератури :

1. REM Wheeler, "Доісторичний Скарборо", в "Історії Скарборо" , Ед Роунтрі (Лондон, 1931), 9-39, і Т. Пірсон, "Замок Скарборо, Північний Йоркшир

2. Р. Г. Коллінгвуд, "Римська сигнальна станція", в "Історії Скарбороу" , е .. А. Роунтрі (Лондон, 1931),

3. П. Р. Вілсон, "Аспекти сигнальних станцій Йоркшира",

4. М. Арнольд, "Легендарне джерело Скарборо" у середньовічному Скарборо: дослідження в галузі торгівлі та громадянського життя .

5. Гамільтон Томпсон, "Церква і парафія", в "Історії Скарборо" , Ед Роунтрі (Лондон, 1931), 51-93.

6. " Місто Скарборо ", в історії округу Вікторія: Йорк Північний Ридинг

7. Вільгельм Ньюбург, "Хроніки та пам'ятники Великої Британії та Ірландії в середні віки",

8. РА Браун, Х.М. Колвін і А.Я. Тейлор, "Історія королівських творів".

9. Дж. Гудолл, Англійський замок (Лондон, 2011), 130.

10. Браун Браун, "Королівська будівля замку в Англії, 1154-1216", Англійський історичний огляд .

11. Дж. Бінн, "Скарборо і паломництво благодаті", " Дії Скарборозького археологічного та історичного товариства" .