Користувач:Perohanych/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

УДК 339.922

Юрій Пероганич, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України, ініціатор створення і засновник ГО «Вікімедіа Україна», https://orcid.org/0000-0003-0140-3146

СТАТИСТИЧНІ ВИМІРИ ВІКІПЕДІЇ

Анотація. У статті проаналізована система статистичних показників (метрик) Вікіпедії на прикладі Вікіпедії українською мовою та запропонована система їх класифікації.

Ключові слова: Вікіпедія, статистика, класифікація показників.

Екосистема Вікіпедії

Екосистему Вікіпедії складають три основні елементи:

1. Спільнота дописувачів Вікіпедії, переважно волонтерів, а також значно більш широке коло читачів, кожен з яких потенційно може стати дописувачем.

2. Сайт https://wikipedia.org, а також понад 300 його піддоменів відповідно до класифікатора мов (наприклад https://uk.wikipedia.org – Вікіпедія українською мовою) і сестринські сайти, такі як Вікісховище, Вікідані, Вікіджерела, Вікіцитати, Вікісловник, Вікімандри та інші.

3. Низка організацій – Фонд Вікімедіа (ФВМ), юридична особа, зареєстрована в США як неприбуткова неурядова організація, а також визнані цим Фоном організації руху Вікімедіа:

а) відділення Вікімедіа –які є незалежними організаціями, заснованими для підтримки та просування проєктів Вікімедіа у певному географічному регіоні;

б) тематичні організації Вікімедіа – незалежні організації, засновані для підтримки та просування проєктів Вікімедіа за певною темою чи напрямом;

в) групи користувачів Вікімедіа — прості та гнучкі зареєстровані або не зареєстровані як юридичні особи, які можуть бути організовані за регіоном чи темою;

г) хаби Вікімедіа — це організації, створені відділеннями Вікімедіа для регіональної чи тематичної підтримки, співпраці та координації.

В Україні єдиною організацією руху Вікімедіа є заснована 2009 року Громадська організація «Вікмедіа Україна», яка того ж року отримала статус відділення Вікімедіа.

Фонд Вікімедіа володіє авторськими правами на торговельні знаки Вікіпедія, Вікімедіа, розвиває спільноту дописувачів, технічно підтримує сервери Вікіпедії і сестринських сайтів, а також збирає кошти для їх використання з метою поширення вільних знань.

Система показників

Кількісні статистичні показники Вікіпедії можна поділити на три групи:

1. Дописувачі і їхня діяльність.

2. Обсяг вмісту на сайті Вікіпедії.

3. Використання вмісту (популярність).

Якісні показники отримуються шляхом співвідношень кількісних показників. Приладом якісного показника є показник вікіпедійної пасіонарності — співвідношення числа редакторів Вікіпедії до числа носіїв мови.

1. Дописувачі

Дописувачі розрізняються за терміном реєстрації, поточною активністю, внеском, наявністю окремих прав. Існують також програми-боти, які можуть створювати статті на основі існуючих баз даних, вносити масові зміни, наприклад у зв’язку зі змінами правопису.

Вікіпедія зберігає інформацію про кожного дописувача, зокрема дату його реєстрації, всю історію його внеску, число започаткованих і відредагованих статей, загальне число редагувань.

Результатом роботи дописувачів є зміни на сайті Вікіпедії.

2. Сайт

Основними показниками сайту (власне Вікіпедії) є обсяг бази даних зі статтями у знаках, число статей, категорій, шаблонів, перенаправлень.

Статті розрізняються: а) за розміром (короткі статті-заготовини, середні і великі); б) якістю (звичайні, добрі і вибрані); а також в) за окремими характеристиками, які зазвичай вказують на недоліки (статті-сироти, статті з граматичними помилками, невичитані машинні переклади, статті без джерел, статті з джерелами, але написаними як резюме, статті з сумнівами щодо значущості та інші).

Вимірюється число редагувань за визначений період як і загалом на сайті, так і редагувань окремих дописувачів.

Інформація про окрему статтю містить, зокрема, всю її історію редагувань, включаючи дату створення, статті, число дописувачів і внесок до статті кожного дописувача, розмір статті, число користувачів, які спостерігають за статтею.

3. Використання

Популярність Вікіпедії – найголовніший показник, який є наслідком внеску дописувачів. Вимірюється числом переглядів статей за певний період часу. Це стосується як Вікіпедії в цілому, так і окремих статей. Важливим є також географічне охоплення – перегляди з різних країн, з різних пристроїв (смартфони, планшети, настільні комп’ютери), а також загальне число пристроїв, з яких переглядали Вікіпедію.

Існують показники відвідуваності кожної окремої статті, а також формуються списки найпопулярніших статей.

Цікавим показником є вплив внеску конкретних дописувачів на відвідуваність Вікіпедії.

Фонд Вікімедіа

Фонд Вікімедіа і його афіліати можна оцінити за фінансовими показниками, кількостями персоналу, проведених заходів і досягнутого від них ефекту.

Міжмовні порівняння

Один із найактивніших дописувачів української Вікіпедії професор В. С. Білецький стверджує: «Масштаб і якість кожного національного сектора Вікіпедії побічно є мірилом сучасного суспільного потенціалу певної нації творити новий культурний продукт. По суті сукупність мовних розділів Вікіпедії є майданчиком змагань і репрезентацій світових культур, показником їх сучасних потенцій»[1].

Найчастіше мовні розділи Вікіпедії порівнюють між собою:

  • за числом активних дописувачів
  • за числом редагувань
  • за розміром бази у байтах
  • за числом статей
  • за середнім розміром статей
  • за числом відвідувань (популярністю)
  • за числом унікальних пристроїв, з яких здійснювався доступ
  • за числом добрих і вибраних статей
  • за якістю вибірки статей, які повинні бути у всіх Вікіпедіях.

Частка від ділення числа активних дописувачів до певного мовного розділу Вікіпедії і на «позавікіпедійний» показник числа носіїв певної мови дозволяє визначити вікіпедійну пасіонарність носіїв цієї мови.

Популярність вікіпедій різними мовами в Україні

Верхній графік демонструє загальну відвідуваність вікіпедій усіма мовами з території України. Пік 2020 року пов’язаний з пандемією Ковід, коли велике число людей в Україні були вимушені вести ізольований спосіб життя. Наступне спадання відвідуваності вікіпедій можна пояснити широкомасштабним вторгненням Росії в Україну з лютого 2022 року.

Нижній графік демонструє невпинне зростання частки «споживання» в Україні Вікіпедії українською мовою в порівнянні з російською.

Примітки

  1. Білецький Володимир Стефанович. Вікіцитати. Процитовано 10 липня 2024.

Джерела:

  1. Щомісячний статистичний збірник Віківісник, https://uk.wikipedia.org/wiki/Вікіпедія:Віківісник
  2. Wikimedia Statistics - Українська Вікіпедія, https://stats.wikimedia.org/#/uk.wikipedia.org