Користувач:Poti Berik/Чернетка4

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Операція Кабралзиньу (порт. Operação Cabralzinho) — план бразильського уряду щодо приєднання території Французької Гвіани у 1961 році.

3 серпня 1961 року бразильський президент Жаніу Квадрус зустрівся з тодішнім губернатором Амапи, Моурою Кавалканті, зустріч була таємною і мала на меті обговорення підпільних досліджень марганцю на бразильській території, і що цей марганець нібито відправлений до Французької Гвіани, звідки його експортували до Європи, що означало втрату в державній скарбниці Бразилії. У всьому цьому Жаніу запропонував губернатору Амапи вторгнення, окупацію та анексію Французької Гвіани[1] [2].

План складався з блискавичного вторгнення на територію Французької Гвіани, яка була повинна розраховувати на спільні дії трьох гілок збройних сил Бразилії.

Бразильські сили мали б 5 армійських бригад (близько 2 500 чоловік), які мали б відкрити підпільні маршрути від бразильської території до ворожої території і щоб вони йшли до своїх цілей. Головною метою була б столиця Французької Гвіани, Каєнна. Бразильський наступ також матиме підтримку військово-морських сил фрегатів і корветів, а військово-повітряні сили підтримуватимуть війська на суші[3].

Через деякий час після цієї зустрічі наказ про підготовку військ був направлений до штату збройних сил, а бразильські війська вже готувалися відкрити дороги на території противника.

Кінець плану

[ред. | ред. код]

Через кілька днів, точніше 25 серпня 1961 року, президент Жаніу Квадрус подав у відставку зі своєї посади, і згодом план вторгнення був скасований.

Деякі експерти вважають, що Бразилія мала шанс виграти війну, оскільки Франція зосередила більшість своїх сил в Алжирі в контексті алжирської війни за незалежність, інші вважають, що Бразилія мала шанси програти, оскільки план вторгнення було створено в останню хвилину і прискорилося без особливої ​​підготовки, щось подібне до того, що сталося в Фолклендській війні 1982 року[4].

Назва

[ред. | ред. код]

Назва операції є посиланням на генерала Франсіско Ксав'є да Вайга Кабрала, відповідального за вигнання французьких військ, які вторглися на спірну територію у 1895 році під час французького вторгнення в Амапу з території Французької Гвіани.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. O DELÍRIO DO PRESIDENTE : ANEXAR A GUINANA FRANCESA AO BRASIL ! (порт.). geneton.com.br. 29-05-2004. Процитовано 27-03-2018.
  2. Jânio quis ocupar a Guiana Francesa (порт.). Diário do Amapá. 28-01-2017. Процитовано 27-03-2018.
  3. O dia em que um presidente brasileiro quis anexar um vizinho (порт.). 9-03-2017. Процитовано 27-03-2018.
  4. O dia em que um presidente brasileiro quis anexar um vizinho (порт.). 9-03-2017. Процитовано 27-03-2018.

Категорія:Планування Категорія:Військові операції pt:Operação Cabralzinho