Користувач:Rasal Hague/Mith

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перелік богів, богинь та інших божественних і напівбожественних фігур із давньогрецької міфології та давньогрецької релігії.

Безсмертні[ред. | ред. код]

Греки створювали зображення своїх божеств для багатьох цілей. У храмі містилася б статуя бога чи богині чи кількох божеств, і він міг бути прикрашений рельєфними сценами, що зображують міфи. На монетах часто зустрічалися божественні зображення. Чаші та інші посудини були розписані сюжетами з грецьких міфів.

Головні боги та богині[ред. | ред. код]

Божество опис
Зевс (Ζεύς)

Цар богів, володар гори Олімп і бог неба, погоди, грому, блискавки, закону, порядку та справедливості. Він молодший син Кроноса і Реї. Скинув свого батька й отримав престол на небесах. У мистецтві він зображується як царствений, зрілий чоловік із міцною фігурою та темною бородою. Його звичайними атрибутами є царський скіпетр і блискавка (перун). Священні тварини Зевса – орел і бик. Його римським аналогом є Юпітер, також відомий як Юпітер.

Аїд (ᾍδης)/ Плутон (Πλούτων)

Цар підземного світу і мертвих. Він також є богом багатства. Його дружина – Персефона. Його атрибутами є ріг достатку, ключ, скіпетр і триголовий пес Цербер. Його священними тваринами є пугач. Він був одним із трьох синів Кроноса та Реї, і, таким чином, владика над однією з трьох сфер всесвіту, підземним світом. Однак місце хтонічного бога серед олімпійців неоднозначне. У таємничих релігіях та афінській літературі ім'я Плутон («Багатий») втілює ідею, що всі багатства походять із землі. Термін Аїд використовувався також для позначення самого підземного світу. Римляни називали Плутона Діспатером («Багатим батьком»).

Аполлон (Ἀπόλλων)

Бог музики, мистецтва, знань, лікування, пророцтва, поезії, чоловічої краси та стрільби з лука. Він – син Зевса і Лето, а також брат-близнюк Артеміди. Й Аполлон, й Артеміда вправно володіють луком і стрілами. Аполлон зображений молодим, безбородим, красивим і спортивним. У міфах він може бути жорстоким і руйнівним, і його любовні стосунки зрідка бувають щасливими. Бога часто супроводжують музи. Його найвідоміший храм розташований к Дельфах, де він заснував свій оракульський храм. Символи Аполлона включають лавровий вінок, лук і стріли та ліру. Його священними тваринами є грифон, лебідь і пітон. Деяка пізня римська та грецька поезія та міфографія ідентифікують його як бога сонця, еквівалентного римському Солу та грецькому Геліосу.

Арес (Ἄρης)

Бог мужності, війни, кровопролиття і насильства. Син Зевса та Гери зображувався як безбородий юнак, або оголений у шоломі та зі списом чи мечем, або як озброєний воїн. Гомер зображує його примхливим і ненадійним, а також як найнепопулярнішим богом на землі та Олімпі (Іліада 5.890–1). Загалом він уособлює хаос війни на відміну від Афіни, богині військової стратегії та майстерності. Арес відомий тим, що зробив рогоносцем свого брата Гефеста, і закрутив роман з його дружиною Афродітою. Його священними тваринами є грифи, отруйні змії, собаки та кабани. Його римський аналог Марс, навпаки, вважався гідним предком римського народу.

Артеміда (Ἄρτεμις)

Діва богиня полювання, тварин, Місяця та молодих дівчат. І вона, й Аполлон — боги стрільби з лука. Вона є дочкою Зевса і Лето, а також сестрою-близнючкою Аполлона. У мистецтві її часто зображують як молоду жінку, одягнену в короткий хітон до колін, споряджену срібним мисливським луком і сагайдаком зі стрілами. Серед її атрибутів — мисливські ножі та списи, шкури тварин, оленів та інших диких тварин. Її священна тварина - олень. Її римський двійник — Діана.

Афіна (Ἀθηνᾶ)

Богиня розуму, мудрості, майстерності, миру, війни, бойової стратегії та ремесел. Згідно з більшістю традицій, вона народилася з чола Зевса повністю сформована та вбрана, після того, як Зевс проковтнув її матір, Метіду, цілком. Вона зображується увінчаною шолом з гребенем, озброєною щитом і списом й одягненою в егіду поверх довгого вбрання. Поети описують її як «сірооку» або з особливо яскравими, проникливими очима. Афіна є покровителькою міста Афіни (від якого вона отримала своє ім'я), і їй приписують різноманітні винаходи в мистецтві та літературі. Її символом є оливкове дерево. Вона також опікається такими героями, як Одіссей. Афіну зазвичай показують у супроводі з її священним птахом совою. Її римським аналогом є Мінерва.

Афродіта (Ἀφροδίτη)

Богиня краси, кохання, бажання та насолоди. У «Теогонії» Гесіода (188–206) богиня народилася з морської піни та відрізаних геніталій Урана; в «Іліаді» Гомера (5.370–417) Афродіта — дочка Зевса і Діони. Вона була одружена з Гефестом, але не народила йому дітей. Богиня мала багато коханців, зокрема Ареса, якому вона народила Гармонію, Фобоса та Деймоса. Вона також була коханкою Адоніса та Анхіза, якому народила Енея. Зазвичай її зображують оголеною або напівоголеною красивою жінкою. Її символи включають магічний пояс, мирту, троянди та черепашку морського гребінця. До священних тварин Афродіти належать голуби та горобці. Її римським аналогом є Венера.

Деметра (Δημήτηρ)

Богиня зерна, землеробства, врожаю, росту та харчування. Деметра — дочка Кроноса і Реї, її батько проковтнув, а потім відригнув. Вона є сестрою Зевса, від якого вона народила Персефону, відому також як Коре, тобто «дівчина». Один із центральних міфів, пов’язаних із Деметрою, стосується викрадення Аїдом Персефони та тривалих її пошуків Деметрою. Деметра — одне з головних божеств Елевсінських містерій, в яких обряди зосереджені навколо пошуку Деметрою та возз’єднання з дочкою, що символізувало як відродження посівів навесні, так і відродження посвячених після смерті. Її зображують у вигляді зрілої жінки, часто увінчаної вінцем, яка тримає снопи пшениці та смолоскип.  Її символами є ріг достатку, пшеничні колоски, крилата змія та посох лотоса. До її священних тварин належать свині та змії. Її римським аналогом є Церера

Діоніс (Διόνυσος)

Бог вина, плодючості, веселощів, святкувань, божевілля, хаосу, пияцтва, рослинності, екстазу та театру. Він є двічі народженим сином Зевса і Семели, оскільки Зевс вихопив його з утроби матері, пришив Діоніса до свого власного стегна і носив його, поки він не був готовий народитися. У мистецтві його зображують або старшим бородатим богом (особливо до 430 р. до н. е.), або жінкоподібним довговолосим юнаком (особливо після 430 р. до н. е.). Його атрибути включають тирс, чашу для пиття, виноградну лозу та венець із плюща. Діоніс часто перебуває в компанії своїх тіасосів, групи супровідників, зокрема сатирів, менад і свого старого наставника Сілена. Дружиною Діоніса була Аріадна. Колись вважалося, що Діонісій був пізнішим доповненням до грецького пантеону, але знахідка давніх табличок підтверджує його статус божества з раннього періоду. Вакх (Бахус) — інша його назва грецькою мовою, яка увійшла в загальне вживання серед римлян.  Його священними тваринами є дельфіни, змії, тигри та осли.

Гера (Ἥρα)

Цариця Неба і богів, покровителька жінок, шлюбу та народження, дружина і сестра Зевса, а також дочка Кроноса і Реї. Зазвичай її зображували як царствену жінку в розквіті сил, у діадемі, вуалі та з посохом із головкою у вигляді лотоса. Хоча вона є богинею шлюбу, численні зради Зевса спонукають її до ревнощів і мстивості. Серед її священних тварин — телиця, павич і зозуля. Її римським аналогом є Юнона.

Гермес (Ἑρμῆς)

Бог кордонів, подорожей, торгівлі, спілкування, мови, писемності, хитрості та злодіїв. Гермес також відповідав за захист худоби та керував сферами, пов’язаними з родючістю, музикою, удачею та обманом.  Гермес, син Зевса та Майї, є посланником богів і психопомпом, тобто провідником душ померлих у потойбічний світ. Його зображували або як красивого і спортивного безбородого юнака, або як старшого бородатого чоловіка. Атрибути Гермеса включають жезл вісника або кадуцей, крилаті сандалі та капелюх від дощу. До його священних тварин відноситься черепаха. Його римським аналогом є Меркурій.

Гестія (Ἑστία)

Незаймана богиня домашнього вогнища, дому, домашнього господарства та цнотливості. Вона дочка Реї та Кроноса та сестра Зевса. У грецькому мистецтві її вона не має яскравих особливостей. Богиня з’являється як скромно жінка з покритою головою. Її символами є вогнище, ківш, патера. Вона відіграє незначну роль у грецьких міфах. Хоча в деяких списках дванадцяти олімпійців Гестію не згадують, замінивши її Діонісом, жодний стародавній міф не розповідає про те, що вона зріклася престолу або віддала своє місце Діонісу.  Водночас її римська аналогія Веста була головним божеством Римської держави.

Гефест (Ἥφαιστος)

Бог вогню, металообробки та ремесел. Гефест або син Зевса та Гери, або однієї Гери. Він – коваль богів і чоловік невірної Афродіти. Зазвичай він зображувався у вигляді бородатого каліки з молотом, кліщами та ковадлом, іноді верхи на ослі. Його священними тваринами є осел, сторожовий пес і журавель. Серед його творінь були обладунки Ахілла. Гефест використовував вогонь кузні як творчу силу, але його римського колегу Вулкана боялися за його руйнівну силу і асоціювали з вулканічною активністю землі.

Персефона (Περσεφόνη)

Богиня весни, цариця підземного світу, дружина Аїда і дочка Деметри і Зевса. Її символами вважаються гранат, зерно, факели, пшениця і квітка асфодель. Після її викрадення Аїдом була змушена жити між світом мертвих зі своїм чоловіком і світом живих зі своєю матір’ю. Їй поклонялися разом з Деметрою, особливо в Елевсинських містеріях. У стародавньому мистецтві її зображували як молоду жінку, зазвичай у сцені її викрадення.

Посейдон (Ποσειδῶν)

Бог моря, річок, повеней, посух і землетрусів. Він є сином Кроноса і Реї, а також братом Зевса й Аїда. Посейдон керує одним із трьох царств всесвіту як цар моря та вод. У мистецтві його зображують у вигляді зрілого чоловіка міцної статури, часто з пишною бородою і з тризубом. Його священними тваринами є кінь і дельфін. Його весілля з Амфітрітою часто представляють як тріумфальну ходу. У деяких історіях він ґвалтує Медузу, що призводить до її перетворення на жахливу Горгону, а також до народження їхніх двох дітей, Пегаса та Хрісаора. Його римським аналогом є Нептун.

Грецькі первісні божества[ред. | ред. код]

Список грецьких первісних божеств
ім’я опис
Ананке (Ἀνάγκη) Богиня неминучості, вимушеності та необхідності.
Ахліс (Ἀχλύς) Богиня отрут, уособлення нещастя та смутку; існувала до Хаоса. А її римський двійник Каліго була матір'ю Хаоса
Гемера (Ἡμέρα) Уособлення дня.
Гея (Γαῖα) Уособлення Землі (Матері-Землі); мати титанів.
Еон (Αἰών) Бог вічності, що уособлює циклічний і необмежений час; персоніфікація часу. Іноді прирівнюють до Хроноса.
Ереб (Ἔρεβος) Бог темряви і тіні, а також порожнечі, яка існувала між Землею і підземним світом.
Ерос (Ἔρως) Бог кохання.
Ефір (Αἰθήρ) Бог світла і верхніх шарів атмосфери.
Несої (Νῆσοι) Богині островів.
Нікс (Νύξ) Богиня і уособлення ночі.
Понт (Πόντος) Бог моря, батько риб та інших морських істот.
Тартар (Τάρταρος) Бог найглибшої, найтемнішої частини підземного світу, Тартарської ями (яку також називають самим Тартаром).
Таласа (Θάλασσα) Уособлення моря і дружина Понта.
Уран (Οὐρανός) Бог небес (Батько Неба); батько титанів.
Уреї (Οὔρεα) Боги гір.
Фанес (Φάνης) Бог продовження роду в орфічній традиції.
Хаос (Χάος) Уособлення небуття, з якого виникло все існування; німий безмежний простір, безладна суміш матеріальних елементів світу, темне й життєдайне джерело всебуття — на протилежність Космосу
Хронос (Χρόνος) Бог емпіричного часу, іноді ототожнюваний з Айоном.

Титани[ред. | ред. код]

Боги та богині-титани зображуються в грецькому мистецтві рідше, ніж олімпійці.

Титани
ім'я грецька назва опис
Дванадцять титанів і титанід
Γіперіон Ὑπερίων Бог світла. Разом з Теєю він є батьком Геліоса (Сонця), Селени (Місяця) і Еос (Зорі).
Κей Κοῖος Бог інтелекту та вісь небес, навколо якої обертаються сузір’я.
Крій Κρεῖος Найменш індивідуалізований з дванадцяти титанів, він є батьком Астрея, Паллади та Персеса. Натякає бути богом сузір'їв.
Кронос Κρονος Бог врожаїв і уособлення руйнівного часу. Вождь титанів, який скинув свого батька Урана лише для того, щоб бути скинутим своїм сином Зевсом. Не плутати з Хроносом.
Мнемозина Mνημοσύνη Богиня пам'яті та пам'яті, мати дев'яти муз.
Океан Ὠκεανός Бог річки, що оточує Землю, океанів, джерела всієї прісної води на Землі.
Рея Rhéa Богиня родючості, материнства і гірських пустель; сестра та дружина Кроноса; мати Зевса, Аїда, Посейдона, Гери, Деметри та Гестії.
Тетія Tēthýs Богиня прісної води і мати річок, джерел, струмків, фонтанів і хмар.
Тея Theía Богиня зору і сяйного світла чистого блакитного неба; дружина Гіперіона; мати Геліоса, Селени та Еос.
Феба Φοίβη Богиня «світлого» інтелекту та пророцтва, дружина Коуса.
Феміда Θέμις Богиня божественного закону і порядку.
Япет Ἰαπετός Бог смертного життя і батько Прометея, Епіметея, Меноеція та Атласа.
Інші титани
Аніт Ἄνυτος Бог, який виховав юну богиню Деспоїну, дочку Деметри.
Астерія Ἀστερία Богиня нічних оракулів і падаючих зірок.
Астрей Ἀστραῖος Бог сутінків, зірок і планет і мистецтва астрології.
Атлант Ἄτλας Бог змусив Зевса нести небо на своїх плечах. Вважається богом витривалості та астрономії. Також син Япета.
Діона Διώνη Богиня оракула Додона.
Геліос Ἥλιος Бог Сонця і охоронець клятв.
Еос Ἠώς Богиня Світанку.
Епіметей Ἐπιμηθεύς Бог задніх думок і батько виправдань.
Лелант Λήλαντος Бог невидимого руху та батько німфи Аури з Перибеї
Лето Λητώ Богиня материнства і мати близнюків Олімпійців Артеміди та Аполлона.
Менетій Μενοίτιος Бог сильного гніву, необдуманих дій і людської смертності. Убитий Зевсом.
Метіда Μῆτις Богиня добрих порад, порад, планування, хитрості, підступності та мудрості. Мати Афіни.
Паллант Πάλλας Бог варкрафта. Його вбила Афіна під час Титаномахії.
Перс Πέρσης Син Крія та Еврібії.
Прометей Προμηθεύς Бог передбачливості й хитрої поради, і творець людства.
Селена Σελήνη Богиня Місяця.
Сікей Συκεύς Бог, якого Гея перетворила на фігове дерево, щоб допомогти йому втекти від Зевса.
Стікс Στύξ Богиня підземної річки Стікс і уособлення ненависті.
Титан Τιτὰν Бог календаря пір року, брат Геліоса, як правило, сам Геліос

Гіганти[ред. | ред. код]

Гіганти були нащадками Геї (Землі), народжені від крові, яка впала, коли Уран (Небо) був кастрований їхнім сином -титаном Кроносом, який воював у Гігантомахії, їхній війні з олімпійськими богами за панування в космосі, серед яких:

  • Алкіон (Ἀλκυονεύς), велетень, який зазвичай вважають одним із Гігантів, убитий Гераклом.
  • Даміс (Δάμυσος), найшвидший з усіх велетнів у грецькій міфології.
  • Енцелад (Ἐγκέλαδος), зазвичай убитий Афіною, вважається похованим під горою Етна на Сицилії.
  • Мімас (Μίμας), згідно з Аполлодором, був убитий Гефестом або іншими Зевсом чи Аресом.
  • Паллада (Πάλλας), за словами Аполлодора, з нього здерла шкіру Афіна, яка використовувала його шкіру як щит.
  • Піколоус (Πικόλοος), який утік із битви, але був убитий Геліосом.
  • Полібот (Πολυβώτης), зазвичай убитий Посейдоном.
  • Порфіріон (Πορφυρίων), один із вождів гігантів, убитий Зевсом.
  • Тоас (Θόων), він був убитий мойрами.
  • Хтоній (Χθόνιος).

Інші «гіганти»[ред. | ред. код]

  • Алоади (Ἀλῳάδαι), гіганти-близнюки, які намагалися піднятися на Олімп, нагромаджуючи гори одна на одну.
    • Отус або Отос (Ότος).
    • Ефіальт (Εφιάλτης).
  • Анакс (Αναξ) — велетень з острова Ладе поблизу Мілета в Лідії, Анатолія.
  • Антей (Ἀνταῖος), лівійський велетень, який боровся до смерті з усіма відвідувачами, поки не був убитий Гераклом.
  • Антифат (Ἀντιφάτης), цар гігантів-людожерів, відомих як Лестригони, яких зустрів Одіссей під час своїх подорожей.
  • Аргус Паноптес (Ἄργος Πανόπτης), стоокий велетень, якому доручено охороняти Іо.
  • Астерій (Αστεριος), лідійський велетень.
  • Гегенеї (Γηγενέες), плем’я шестируких велетнів, з якими боролися аргонавти на Ведмежій горі в Мізії.
  • Гекатонхейри (Ἑκατόγχειρες), або сентимани (лат.), Сторукі, гігантські боги сильних штормів і ураганів. Три сини Урана і Геї, кожен зі своїми характерами.
    • Бріарей (Βριάρεως) або Айгайон (Αἰγαίων), Енергійний.
    • Коттус (Κόττος), Лютий.
    • Гіг (Γύγης), Великоногі.
  • Геріон (Γηρυων), велетень із трьома тілами, який жив на острові заходу сонця на кінці землі. Він був убитий Гераклом, коли герой прибув, щоб забрати худобу велетня як одну з його дванадцяти робіт.
  • Какус (Κακος), вогнедишний латинський гігант, убитий Гераклом.
  • Лестригони (Λαιστρυγόνες), плем’я велетнів-людожерів, яких зустрів Одіссей під час своїх подорожей.
  • Оріон (Ὠρίων), гігантський мисливець, якого Зевс помістив серед зірок як сузір'я Оріона.
  • Талос (Τάλως), гігант, викуваний з бронзи Гефестом і подарований Зевсом своїй коханій Європі як її особистий захисник.
  • Тифон (Τυφῶν), жахливий безсмертний грозовий велетень, який намагався атакувати гору Олімп, але був переможений олімпійцями й ув’язнений у ямах Тартару.
  • Тітіос (Τίτυος), велетень, убитий Аполлоном і Артемідою, коли він намагався згвалтувати їх матір Літо.
  • Циклопи (Гесіод), три одноокі велетні, які викували блискавки Зевса, Тризуб Посейдона та Шолом Аїда.
    • Арджеш (Ἄργης).
    • Бронтес (Βρόντης).
    • Стеропи (Στερόπης).
  • Циклопи (гомерівські), плем’я однооких велетнів-людожерів, які пасли отари овець на острові Сицилія.
    • Поліфем (Πολύφημος), циклоп, який ненадовго захопив Одіссея та його людей, лише щоб бути подоланим і осліпленим героєм.

Персоніфікації[ред. | ред. код]

  • Агатодемон (Ἀγαθοδαίμων), дух виноградників і хлібних полів ; забезпечення удачі, здоров'я та мудрості
  • Агон (Ἀγών), дух змагання, який мав вівтар в Олімпії, місці проведення Олімпійських ігор
  • Адефагія (Ἀδηφαγία), дух ситості та обжерливості
  • Адікія (Ἀδικία), дух несправедливості та злочину
  • Аергія (Ἀεργία), дух неробства, лінощів, лінощів і лінивства
  • Айдос (Αἰδώς), дух скромності, благоговіння та поваги
  • Айса (Αἴσα), уособлення долі та долі
  • Алала (Ἀλαλά), дух бойового кличу
  • Аластор (Ἀλάστωρ), дух кровної помсти та помсти
  • Алгеї (Ἄλγεα), духи болю та страждань
    • Аня (Ἀνία) «біль, туга»
    • Ахос (Ἄχος) «біда, лихо»
    • Лупе (Λύπη) «біль, горе, печаль»
  • Алетея (Ἀλήθεια), дух правди, правдивості та щирості
  • Алке (Ἀλκή), дух доблесті та відваги (один із махаїв)
  • Амеханія (Ἀμηχανία), дух безпорадності та браку засобів
  • Амфілогія (Ἀμφιλογίαι), духи суперечок, дебатів і суперечок
  • Анаідея (Ἀναίδεια), дух безжалісності, безсоромності та непрощення
  • Ангелія (Ἀγγελία), дух послань, звісток і проголошень
  • Андроктасії (Ἀνδροκτασίαι), духи бойні на полі бою
  • Апате (Ἀπάτη), дух обману, лукавства, шахрайства та обману
  • Арае (Ἀραί), духи прокляття
  • Арете (Ἀρετή), дух чесноти, досконалості, доброти та доблесті
  • Ате (Ἄτη), дух омани, закоханості, сліпої дурості, безрозсудності та руїни
  • Афелея (Ἀφέλεια), дух простоти
  • Ахліс (Ἀχλύς), дух смертельного туману, уособлення смутку, нещастя та отрути
  • Біа (Βία «Насильство»), уособлення сили та сирої енергії
  • Гармонія (Ἁρμονία), богиня гармонії та злагоди
  • Гелос (Γέλως), дух сміху
  • Герас (Γῆρας), дух старості
  • Гібрис (Ὕβρις), дух епатажної поведінки
  • Гіпнос (Ὕπνος), бог сну
  • Гісмінаї (Ὑσμῖναι), духи боротьби та боротьби
  • Гомадос (Ὅμαδος), дух гомону битви
  • Дайка (Δίκη), дух справедливості, справедливий суд і права, встановлені звичаєм і законом
  • Деймос (Δεῖμος), дух страху, жаху й жаху
  • Дисномія (Δυσνομία), дух беззаконня і погана громадянська конституція
  • Диссебея (Δυσσέβεια), дух нечестя
  • Долос (Δόλος), дух хитрості, підступного обману, лукавства, зради та підступності
  • Евклея (Εὔκλεια), дух доброї репутації та слави
  • Евлабея (Εὐλάβεια), дух розсудливості, обережності та обачності
  • Евномія (Εὐνομία), богиня доброго порядку та законної поведінки
  • Ейрена (Εἰρήνη), богиня миру
  • Екехейрія (Ἐκεχειρία), дух перемир’я, перемир’я та припинення всіх військових дій; відзначений на Олімпійських іграх
  • Елевтерія (Ἐλευθερία), уособлення свободи
  • Елеос (Ἔλεος), дух милосердя, жалю та співчуття
  • Елпіс (Ἐλπίς), дух надії та очікування
  • Епіфрон (Ἐπίφρων), дух розсудливості, проникливості, вдумливості, обережності та мудрості.
  • Еріда (Ἔρις), дух боротьби, розбрату, суперечок і суперництва
  • Ероти (ἔρωτες)
    • Антер (Ἀντέρως), бог розділеного кохання
    • Ерот (Ἔρως), бог любові та статевих стосунків
    • Геділог (Ἡδύλογος), бог солодких балачок і лестощів
    • Гермафродит (Ἑρμαφρόδιτος), бог союзів, андрогінності, шлюбу, сексуальності та родючості
    • Гімер (Ἵμερος), бог сексуального бажання
    • Гіменей (Ὑμήν) або Гіменей (Ὑμεναιος), бог шлюбних церемоній, надихаючих бенкетів і пісень
    • Потій (Πόθος), бог сексуального бажання, туги та бажання
  • Євпраксія (Eὐπραξία), дух благополуччя
  • Євсевея (Eὐσέβεια), дух благочестя, вірності, обов'язку та синівської поваги
  • Євтенія (Εὐθενία), дух процвітання, достатку та достатку
  • Євфема (Εὐφήμη), дух слів доброї прикмети, акламації, хвали, оплесків і тріумфальних вигуків
  • Зелос (Ζῆλος), дух нетерплячого суперництва, змагання, заздрості, ревнощів і завзяття
  • Іоке (Ἰωκή), дух погоні в битві
  • Ірезіон (Ειρεσιώνη), уособлення оливкової гілки
  • Ісихія дух тихого
  • Кайрос (καιρός), бог символізує відповідний або сприятливий час для дії.
  • Какія (Kακία), дух пороку і моральної нечистоти
  • Керес (Κῆρες), дух насильницької або жорстокої смерті
  • Кідоімос (Κυδοιμός), дух гомону битви, замішання, галасу та гомону
  • Коалемос (Κοάλεμος), дух дурості та дурості
  • Корус (Κόρος), дух перенасичення
  • Кратос (Κράτος), дух сили, могутності, могутності та суверенного правління
  • Лета (Λήθη), дух забуття і забуття, і однойменної річки
  • Лімузини (Λιμός), дух голоду та голодної смерті
  • Лісса (Λύσσα), дух люті, люті та сказу у тварин
  • Літи (Λιταί), молитовні духи
  • Манія (Μανία), дух або духи божевілля, божевілля та божевілля
  • Махаї (Μάχαι), духи боротьби та бою
  • Мойри, або «Долі» (Μοίραι)
    • Клото (Κλωθώ), прядильниця нитки життя
    • Лахесіс (Λάχεσις), мірник нитки життя
    • Атропа (Άτροπος), розрив нитки життя
  • Мом (Μῶμος), дух насмішки, звинувачення, осуду та гострої критики
  • Морос (Μόρος), дух загибелі
  • Нейкеа (τὰ Νείκη), духи сварок, чвар і образ
  • Немезида (Νέμεσις), богиня помсти, рівноваги, праведного гніву та відплати
  • Ніка (Νίκη), богиня перемоги
  • Номос (Νόμος), дух закону
  • Ойзіс (Ὀϊζύς), дух горя та нещастя
  • Омоноя (Ὁμόνοια), дух злагоди, одностайності та єдності духу
  • Онейроі (Ὄνειροι), сни
  • Ормі (Ὁρμή), дух пориву або зусиль (зробити щось), завзяття, приведення себе в рух і початок дії
  • Паліоксис (Παλίωξις), дух відступу, втечі та відступу з бою
  • Пейтархія (Πειθαρχία), дух дисципліни
  • Пейто (Πειθώ), дух переконання та зваблення
  • Пенія (Πενία), дух бідності та потреби
  • Пентус (Πένθος), дух скорботи, жалоби та плачу
  • Пепромен (Πεπρωμένη), уособлення призначеної частки, схожий на Хеймармен
  • Пістіс (Πίστις), дух довіри, чесності та добросовісності
  • Полем (Πόλεμος), уособлення війни
  • Понос (Πόνος), дух тяжкої праці та праці
  • Порос (Πόρος), дух доцільності, засіб досягнення або забезпечення, винахід і пристрій
  • Праксидіка (Πραξιδίκη), дух вимагання справедливості
  • Пройоксій (Προίωξις), дух натиску та переслідування на полі бою
  • Профазис (Πρόφασις), дух виправдань і благань
  • Птохея (Πτωχεία), дух жебрацтва
  • Пуане (Ποίνη), дух відплати, помсти, відшкодування, покарання та покарання за вбивство та ненавмисне вбивство
  • Рома, жіноче божество, яке уособлювало місто Рим
  • Сотер (Σωτήρ), чоловічий дух безпеки, збереження та позбавлення від зла
  • Сотерія (Σωτηρία), жіноче уособлення безпеки, збереження та позбавлення від зла
  • Софросин (Σωφροσύνη), дух поміркованості, самовладання, стриманості, стриманості та розсудливості.
  • Танатос (Θάνατος), уособлення смерті та смертності
  • Техне (Τεχνη) уособлення мистецтва, ремесла та технічної майстерності
  • Тихе (Τύχη), богиня удачі, випадку, провидіння і долі
  • Фема (Φήμη), дух чуток, звітів і пліток
  • Філот (Φιλότης), дух дружби, прихильності та статевих стосунків
  • Філофросина (Φιλοφροσύνη), дух дружелюбності, доброзичливості та гостинності
  • Фобос (Φόβος), дух панічного страху, втечі та розгрому на полі бою
  • Фоної (Φόνοι), духи вбивств, убивств і бійні
  • Фрас (Θράσος), дух сміливості
  • Фріке (Φρίκη), дух жаху і трепетного страху
  • Фтон (Φθόνος), дух заздрості та ревнощів
  • Хедоне (Ἡδονή), дух насолоди, насолоди та захоплення
  • Хеймармене (Εἵμαρμένη), уособлення частки, призначеної долею
  • Хоркос (Ὅρκος), дух клятв
  • Цер (Καιρός), дух можливостей
  • Діке (Δικαιοσύνη), дух справедливості та праведності

Морські божества[ред. | ред. код]

  • Амфітрита (Αμφιτρίτη), морська богиня та дружина Посейдона
  • Бентесікіма (Βενθεσικύμη), дочка Посейдона, яка жила в Ефіопії
  • Бризо (Βριζώ), богиня-покровителька моряків, яка посилала віщі сни.
  • Главк (Γλαῦκος), «морський дід», морський бог й оракул рибалок
  • Дельфін (Δελφιν), бог дельфіна або даймон
  • Егеон (Αιγαίων), бог сильних морських штормів і союзник титанів
  • Ейдотея (Ειδοθέα), пророча морська німфа і донька Протея
  • Кето (Κῆτώ), богиня небезпек океану та морських чудовиськ, жінка Форкія.
  • Кімополея (Κυμοπόλεια), донька Посейдона, одружена з велетнем Бріареєм.
  • Левкотея (Λευκοθέα), морська богиня, яка допомагала морякам у біді
  • Морський дід (ἅλιος γέρων), стародавнє морське божество, яке згодом ототожнювали з різними морськими богами: Главком, Нереєм, Протеєм або Форкієм
  • Нереїди (Νηρηίδες), морські німфи
    • Аретуза (Αρετούσα), дочка Нерея, яка була перетворена на фонтан
    • Динамена (Δυναμένη), асоціюється з міццю великих океанських хвилювань
    • Галена (Γαλήνη), богиня тихих морів
    • Псамафа (Ψαμάθη), мати Фока від Еака
    • Фетіда (Θέτις), лідер нереїд, яка керувала розмноженням морського життя в морі
  • Нерей (Νηρέας), «морський дід», покровитель Егейського моря та моряків, батько нереїд
  • Неріт (Νερίτης), морський дух, якого Афродіта перетворила на молюсків
  • Океан (Ὠκεανός), бог річки, що оточує Землю, Океан (океан), джерело всієї прісної води на Землі
  • Океаніди (Ωκεανίδες), морські німфи та покровительки водойм Серед відомих Океанід:
    • Азія / Клімена, дружина Япета
    • Клімена, мати напівбога Фаетона
    • Кліті, яка перетворилася на геліотропіум, коли Геліос покинув її
    • Доріс, дружина морського бога Нерея
    • Ідія (Ίδυια), дружина колхійського царя Еета, мати Медеї
    • Лева, перша дружина Аїда, стала білою тополею
    • Метіда, перша дружина Зевса, яку Зевс запліднив Афіною, а потім проковтнув
    • Стікс, богиня річки Стікс
    • Тея, мати Церкопів
    • Філіра, мати кентавра Хірона
  • Палемон (Παλαίμων), юний бог моря, який допомагав морякам у біді
  • Понт (Πόντος), первісний бог моря, батько риб та інших морських істот, єдиний син Геї.
  • Посейдон (Ποσειδῶν), морський цар і володар морських богів; також бог річок, повеней і посухи, землетрусів і коней
  • Потамої (Ποταμοί), боги річок і потоків землі Деякі відомі річкові боги включають:
    • Ахелой, бог річки Ахелой, найбільшої річки в Греції, який видав свою дочку заміж за Алкмеона.
    • Алфей, який закохався в німфу Аретузу
    • Інах, перший цар Аргоса та родоначальник аргійської лінії через свого сина, онука Аргуса
    • Ніл, єгипетський річковий бог і батько багатьох дочок, які змішалися з нащадками Інаха.
    • Пеней, річковий бог Фессалії, що тече від підніжжя Пінда; батько Дафни і Стільби
    • Скамандр, який воював на боці троянців під час Троянської війни
  • Протей (Πρωτεύς), «морський дід», мінливий, пророчий старий морський бог і пастух тюленів Посейдона
  • Сангарій (Σαγγάριος), бог річки
  • Таласса (Θάλασσα), первісна богиня моря та дружина Понтоса
  • Таумас (Θαῦμας), бог морських чудес
  • Тельхіни (Τελχινες), морські духи, що походять з острова Родос; боги вбили їх, коли вони звернулися до злої магії
    • Актей (Ακταίος)
    • Аргірон (Αργυρών)
    • Атабірій (Αταβύριος)
    • Халкон (Χαλκών)
    • Хрисон (Χρυσών)
    • Деймон (Δαμων) або Демонакс (Δημώναξ)
    • Дамнаменей (Δαμναμενεύς)
    • Дексітея (Δεξιθέα), мати Евксантія від Міноса
    • Лікос (Λύκος) або Ліктос (Λύκτος)
    • Лисагора (Λυσαγόρα)?
    • Макело (Μακελώ)
    • Мегалезій (Μεγαλήσιος)
    • Майлас (Μύλας)
    • Нікон (Νίκων)
    • Орменос (Ορμενος)
    • Симон (Σίμων)
    • Скельміс (Σκελμις)
  • Тетіда (Τηθύς), богиня джерел прісної води та мати річок, джерел, струмків, фонтанів і хмар
  • Тритон (Τρίτων),«морський дід», рибохвостий син і вісник Посейдона
  • Тритони (Τρίτωνες), рибохвості духи в свиті Посейдона
  • Трітея (Τριτεια), дочка Тритона і супутниця Ареса
  • Туса (Θόοσα), богиня стрімких течій
  • Форкій (Φόρκυς), «морський дід», бог прихованих небезпек безодні

Небесні божества[ред. | ред. код]

Посейдон і Амфітріта у супроводі еротів їдуть на колісниці, запряженій гіпокампами; під ними рибалки за роботою, з німфами та морськими створіннями (розфарбована мозаїка римської доби)
  • Авраї (Αὖραι), німфи прохолодного бризу
    • Авра (Αὖρα), богиня бризу та свіжого прохолодного повітря раннього ранку
  • Анемої, (Άνεμοι), боги вітрів
    • Апарктія (Απαρκτίας), інша назва північного вітру (не ототожнюється з Бореєм)
    • Афеліот (Αφηλιώτης), бог східного вітру (коли Євр вважається південно-східним)
    • Аргестес (Αργέστης), інша назва західного або північно-західного вітру
    • Борей (Βορέας), бог північного вітру та зими
    • Евронот (Ευρονότος), бог південно-східного вітру
    • Евр (Εύρος), бог нещасливого східного або південно-східного вітру
    • Зефір (Ζέφυρος), бог західного вітру
    • Кекій (Καικίας), бог північно-східного вітру
    • Киркій (Κίρκιος) або Фраскій (Θρασκίας), бог північно-північно-західного вітру
    • Ліпс (Λίψ), бог південно-західного вітру
    • Нот (Νότος) бог південного вітру
    • Скірон (Σκείρων), бог північно-західного вітру
  • Арка (Άρκη), посланниця титанів і сестра Іріди
  • Астра-Планети (Αστρα Πλανετοι), боги п'яти мандрівних зірок або планет
    • Стілбон (Στιλβών), бог Гермаона, планети Меркурій
    • Еосфор, або Фосфор (Ηωσφόρος), бог ранкової зорі Венери
    • Геспер (Ἓσπερος), бог Венери, вечірньої зірки
    • Пірей (Πυρόεις), бог Арея, планети Марс
    • Фаетон (Φαέθων), бог Діоса, планети Юпітер
    • Фенон (Φαίνων), бог Кроніона, планети Сатурн
  • Астрай (Ἀστραῖος), бог зірок і планет і мистецтва астрології
  • Астрапа і Бронте, богині блискавки і грому відповідно
  • Геліос (Ἥλιος), бог Сонця і охоронець клятв
  • Гемера (Ημέρα), первісна богиня дня
  • Гера (Ήρα), цариця богів
  • Геспериди, (´Εσπερίδες), німфи вечора та заходу сонця
  • Електрона (Αλεκτρονα), сонячна богиня ранку або пробудження
  • Еол (Aiolos) (Αίολος), бог вітрів
  • Еос (Ἠώς), богиня світанку
  • Ерса (Ἕρση), богиня ранкової роси
  • Етер (Αιθήρ), первісний бог верхнього повітря
  • Зевс (Ζεύς), Цар Неба і бог неба, хмар, грому та блискавки
  • Ірис (Ίρις), богиня веселки і божественний посланник
  • Люди (Μήν), місячне божество, якому поклонялися у внутрішніх західних частинах Анатолії
  • Нефела (Νεφέλη), хмарна німфа
  • Нікс, (Νύξ), богиня ночі
  • Пандія (Πανδία), дочка Селени і Зевса
  • Плеяди (Πλειάδες), богині зоряного скупчення Плеяд і асоціювалися з дощем
    • Алкіона (Αλκυόνη)
    • Астеропа (Στερόπη)
    • Електра (Ηλέκτρα)
    • Келено (Κελαινώ)
    • Майя (Μαία)
    • Меропа (Μερώπη)
    • Тайгета (Ταϋγέτη)
  • Сабазій (Σαβάζιος), кочовий вершник і бог - батько неба фрігійців і фракійців
  • Селена (Σελήνη), богиня Місяця
  • Уран (Ουρανός), первісний бог небес
  • Хіона (Χιόνη), богиня снігу і дочка Борея

Сільські божества[ред. | ред. код]

  • Агрей і Номіос — два козлоногі даймони полювання та хуліганства
  • Амфіктіоніс (Αμφικτυονίς), богиня вина та дружби між народами, місцева форма Деметри
  • Антусаї (Ανθούσαι), квіткові німфи
  • Арістей (Ἀρισταῖος), бог бджільництва, сироваріння, скотарства, вирощування олив і полювання.
  • Аттіс (Άττις), бог рослинності та дружина Кібели
  • Бог лісів Фавнос не ототожнюється з Фавном
  • Брітомартіс (Βριτόμαρτις), критська богиня полювання та сіток, що використовувалися для риболовлі, дичини та полювання на дрібну дичину.
  • Гамадриади (Αμαδρυάδες), дріади дуба
  • Гекатер (Ηεκατερος), менший бог гекатеріса сільського танцю швидкого руху рук — і, можливо, майстерності рук загалом
  • Гермес (Ερμής), бог стад і отар, доріг і межових каменів, бог злодіїв.
  • Гея (Γαία), первісна богиня землі
  • Гіперборейські німфаї (Νύμφαι Υπερβόρειοι), які керували різними аспектами стрільби з лука
    • Hekaerge (Εκαέργη), представлене віддалення
    • Loxo (Λοξώ), представлена ​​траєкторія
    • Oupis (Ουπις), репрезентований ціль
  • Дактилі (Δάκτυλοι) «пальці», другорядні божества, які спочатку представляли пальці руки
    • Акмон (Ακμών)
    • Геракл (не плутати з героєм Гераклом)
    • Дамнаменей (Δαμναμενεύς)
    • Делас (Δήλας)
    • Епімед (Επιμήδης)
    • Кельміс (Κελμις)
    • Скайтс (Σκύθης)
    • Ясіос (Ιάσιος)
    • супутники Кібели
      • Титій (Τιτίας)
      • Кіллен (Κύλληνος)
  • Діоніс (Διόνυσος), бог вина, п'яних оргій і дикої рослинності
  • Дріади (Δρυάδες), деревні та лісові німфи
  • Епімеліади (Επιμελίδες), німфи високогірних пасовищ і захисники отар овець
  • Етна (Αἴτνη), богиня вулканічної гори Етна на Сицилії
  • Загрей (Ζαγρεύς), в орфічних містеріях, перше втілення Діоніса
  • Кабейрі (Κάβειροι), боги або духи, які керували Містеріями островів Лемнос і Самофракія
    • Айтнайос (Αιτναιος)
    • Алкон (Αλκων)
    • Еврімедон (Ευρυμεδών)
    • Оннес (Όννης)
    • Тонни (Τόννης)
  • Кібела (Κυβέλη), фрігійська богиня гір
  • Комус (Κόμος), бог гулянь, веселощів і свята
  • Корибанти (Κορύβαντες), чубаті танцюристи, які поклонялися Кібелі
    • Дамней (Δαμνεύς) «той, хто приручає(?)»
    • Ідайос (Ιδαίος) «з гори Іда»
    • Кирбас (Κύρβας), чиє ім’я, ймовірно, є варіантом Корибас, однини від «Корибант»
    • Okythoos (Ωκύθοος) «той, що швидко біжить»
    • Prymneus (Πρυμνεύς) «нижчих областей(?)»
    • Пірріх (Πυρῥιχος), бог сільського танцю
  • Коримб (Κόρυμβος), бог плодів плюща
  • Курети (Κουρέτες), опікуни немовляти Зевса на горі Іда, ледве відрізнялися від дактилів і корибантів
  • Ма, місцева богиня в Комані в Каппадокії
  • Мелії (Μελίαι), німфи меду та ясена
  • Мелісей, бог бджіл і бджільництва на Криті.
  • Менади (μαινάδες), божевільні німфи в свиті Діоніса
    • Мета (Μέθη), німфа пияцтва
  • Наяди (Ναιάδες), прісноводні німфи
    • Дафна (Δάφνη)
    • Метопа (Μετώπη)
    • Мінте (Μίνθη)
  • Ореади (Ὀρεάδες), гірські німфи
    • Адрастея (Αδράστεια), нянька немовляти Зевса
    • Кіллена, гірська німфа, яка вигодувала немовля Гермеса
    • Ехо (Ηχώ), німфа, проклята ніколи не говорити, окрім як повторювати слова інших
  • Палічі (Παλικοί), пара сільських богів, які керували гейзерами та термальними джерелами на Сицилії
  • Пан (Πάν), бог пастухів, пасовищ і родючості
  • Пан Сібаріос (Παν Συβαριος) бог лісів і долин
  • Потамої (Ποταμοί), річкові боги
    • Алфей (Αλφειός)
    • Асоп (Ασωπός)
    • Ахелой (Αχέλους)
    • Ацис (Άκις)
    • Євротас (Ευρώτας)
    • Кладей (Κλάδεος)
    • Ніл (Νείλος)
    • Пеней (Πηνειός)
    • Скамандер (Σκάμανδρος)
  • Пріап (Πρίαπος), бог родючості саду
  • Сатири (Σάτυροι) / Satyress, сільські духи родючості
    • Кротос (Κρότος), великий мисливець і музикант, який складав компанію муз на горі Гелікон
  • Силен (Σειληνός), старовинний сільський бог танцю в винному пресі
  • Телет (Τελέτη), богиня посвячення у вакхічні оргії
  • Уреї (Ούρος), первісні боги гір
  • Хлорис (Χλωρίς), мала квіткова німфа та дружина Зефіра

Сільськогосподарські божества[ред. | ред. код]

  • Адоніс (Άδωνις), божество життя-смерті-відродження
  • Афея (Αφαία), мала богиня землеробства та родючості
  • Деметра (Δημήτηρ), богиня родючості, землеробства, зерна та врожаю
  • Деспойна (Δέσποινη), дочка Посейдона і Деметри, богиня таємниць в Аркадії.
  • Діоніс (Διόνυσος), бог виноградарства і вина
  • Евност (Εύνοστος), богиня млина
  • Опора, богиня осені та вина
  • Персефона (Περσεφόνη), цариця підземного світу, дружина Аїда та богиня весняного росту
  • Плутос (Πλοῦτος), бог багатства, в тому числі сільськогосподарського, син Деметри
  • Промілая (Προμυλαια) богиня квіткового млина
  • Триптолем (Τριπτόλεμος), бог землеробства та землеробства, він приніс сільське господарство до Греції
  • Трохил (Τροχιλος), бог жорен
  • Філомел (Φιλόμελος), сільськогосподарський напівбог, винахідник воза та плуга
  • Ціаміти (Κυαμίτης), напівбог бобів

Божества здоров'я[ред. | ред. код]

  • Аполлон (Ἀπόλλων), бог стрільби з лука, музики й танцю, правди й пророцтва, зцілення й хвороб, сонця й світла, поезії тощо.
  • Асклепій (Ασκληπιός), бог медицини
  • Акесо (Ἀκεσώ), богиня загоєння ран і лікування хвороб
  • Гігієя (Ὑγεία), богиня чистоти та міцного здоров’я
  • Даррон (Δάρρων), македонський бог здоров'я
  • Егл (Αἴγλη), богиня блискучого здоров’я
  • Епіона (Ἠπιόνη), богиня заспокоєння болю
  • Панацея (Πανάκεια), богиня лікування
  • Пеан (Παιάν), лікар богів
  • Телесфор (Τελεσφόρος), напівбог одужання, який «доводив до виконання» одужання від хвороби чи травми
  • Хірон (Χείρων), бог зцілення (може обговорюватися, чи це бог)
  • Ясо (Ἰασώ), богиня ліків, ліків і способів зцілення

Хтонічні божества[ред. | ред. код]

  • Аїд (¨Αδης) Бог підземного світу та всього підземного
  • Амфіарай (Ἀμφιάραος), провидець і один із семи проти Фів, який став пророчим духом підземного світу після своєї смерті
  • Ангела (Ἄγγελος), дочка Зевса та Гери, яка стала богинею підземного світу
  • Аскалафос (Ἀσκάλαφος), син Ахерона та Орфни, який доглядав фруктові сади Підземного світу до того, як Деметра перетворила його на сову-пискуна
  • Геката (Ἑκάτη), богиня магії, чаклунства, ночі, місяця, привидів і некромантії
  • Еребос (Ἔρεβος), первісний бог темряви, його тумани оточували підземний світ і заповнювали западини землі
  • Еринії (Ἐρινύες), фурії, богині відплати, відомі як «Добрі».
    • Алекто (Ἀληκτώ), невпинний
    • Тисифон (Τισιφόνη), месник за вбивство
    • Мегера (Μέγαιρα), ревнива
  • Загрей (Ζαγρεύς), бог підземного світу, можливо, син Зевса і Персефони
  • Кевтонім (Κευθόνυμος), дух підземного світу та батько Меноета
  • Кронос (Κρόνος), скинутий цар титанів; після звільнення з Тартару був призначений царем Острова Блаженних
  • Лампади (Λαμπάδες), факелоносні німфи підземного світу
    • Горгіра (Γοργύρα)
    • Орфна (Ορφνη), Лампадська німфа Аїда, мати Аскалафа
  • Макарія (Μακαρία), дочка Аїда і богиня благословенної смерті (не плутати з дочкою Геракла)
  • Меліноя (Μελινόη), донька Персефони та Зевса, приносить нічні жахи смертним
  • Меноет (Μενοίτης), дух підземного світу, який пас худобу Аїда
  • Нікс (Νύξ), первісна богиня ночі
  • Персефона (Περσεφόνη), цариця підземного світу, дружина Аїда та богиня весняного росту
  • Річки підземного світу
    • Ахерон (Αχέρων), річка горя
    • Алфей (Ἀλφειός), біла річка
    • Ерідан (Ἠριδανός), ріка бурштину
    • Кокіт (Kωκυτός), ріка плачу
    • Лета (Λήθη), річка забуття (її відповідником були води Мнемозини)
    • Флегетон (Φλεγέθων), річка вогню
    • Стікс (Στύξ), ріка ненависті та обітниць
  • Судді мертвих
    • Еак (Αἰακός), колишній смертний цар Егіни, охоронець ключів Аїду та суддя людей Європи
    • Мінос (Μίνως), колишній смертний цар Криту та суддя останнього голосування
    • Радамант (Ῥαδάμανθυς), колишній смертний законодавець і суддя людей Азії
  • Танатос (Θάνατος), уособлення смерті
  • Тартар (Τάρταρος), первісний бог темної, бурхливої ями Аїда
  • Харон (Χάρων), перевізник Аїда

Божества сну[ред. | ред. код]

  • Гіпнос (Ὕπνος), бог сну
  • Емпуса (Ἔμπουσα), нічна мара
  • Епіалес (Ἐφιάλτης), богиня кошмарів
  • Морфей (μορφή), бог сновидінь
  • Онейроі (Ὀνείρων), бог снів
  • Пасітея (Πασιθέα), богиня розслаблення та галюцинацій

Харити[ред. | ред. код]

  • Харити (Χάριτες), богині чарівності, краси, природи, людської творчості та родючості
    • Аглая (Αγλαΐα), богиня краси, прикрас, блиску та слави
    • Єфросинія (Εὐφροσύνη), богиня доброго настрою, радості, веселощів і веселощів
    • Талія (Θάλεια), богиня святкових урочистостей і багатих і розкішних бенкетів
    • Антея (Άνθεια), «цвітіння», богиня квітів і квітчастих вінків
    • Гегемона (Ηγεμόνη), «майстерність»
    • Євдемонія (Ευδαιμονία) «щастя»
    • Євтимія (Ευθυμία), «гарний настрій»
    • Каліс (Καλλείς), «краса»
    • Клета (Κλήτα), «славна»
    • Паїдія (Παιδία), «гра, розвага»
    • Пандаїсія (Πανδαισία), «бенкет»
    • Паннихіс (Παννυχίς), «всеночна (свято)»
    • Пасітея (Πασιθέα), богиня відпочинку та розслаблення
    • Фена (Φαέννα), «сяйна»

Ори[ред. | ред. код]

  • Ори (Ώρες), богині пір року й суспільного ладу
    • Евномія (Ευνομία), дух доброго порядку та весняна богиня зелених пасовищ
    • Діке (Δίκη), дух справедливості, можливо, символізувала весняне зростання
    • Ейрена (Ειρήνη), дух миру та богиня весни
    • Богині весняного зростання
      • Талло (Θαλλώ), богиня весняних бруньок і пагонів, ототожнена з Ейреною
      • Авксо (Αυξώ), богиня весняного росту
      • Карпо (Καρπώ), богиня плодів землі
    • Богині добробуту
      • Ейпорія (Ευπορίη), «достаток»
      • Ортозія (Ορθοσίη), «процвітання»
      • Феруза (Φέρουσα), «дароносиця»
    • Богині пір доби
      • Авг (Αυγή), перший ранковий світанок
      • Акт (Ακτή) або Кіпр (Κυπρίς), їжа та насолода, другий післяобідній час роботи
      • Анатоль (Ανατολή) або Анатолія (Ανατολία), схід сонця
      • Арктос (Άρκτος), нічне небо, сузір'я
      • Гесперія (Έσπερίς), вечірня
      • Гімнастика (Γυμναστίκή) або Гімназія (Γυμνασία), ранкова година гімнастики/вправ
      • Дисія (Δύσις), захід сонця
      • Елет, молитва, перший післяобідній час роботи
      • Месембрія (Μεσημβρία), полудень
      • Музика (Μουσική), ранкова година музики та навчання
      • Німфа (Νυμφή), ранкова година обмивання (купання, обмивання)
      • Спонде (Σπονδή), вилив після обіду
    • Богині пір року
      • Іар (Είαρ), весна
      • Терос (Θέρος), літо
      • Птінопорон (Φθινόπωρον), осінній
      • Хеймон (Χειμών), зима

Музи[ред. | ред. код]

Музи (Μούσαι), богині музики, пісні та танцю та джерело натхнення для поетів
Ім'я
Музи титанів
Аеда (Ἀοιδή) муза пісні
Арха (Αρχή) муза витоків
Мелета (Μελέτη) муза медитації та практики
Мнема (Μνήμη) муза пам'яті
Тельксіопа (Θελξινόη) муза "чарівниця розумів"
Олімпійські музи, дочки Зевса і Мнемозини
Калліопа (Καλλιόπη) муза епічної поезії
Кліо (Κλειώ) муза історії
Евтерпа (Ευτέρπη) муза музичної поезії
Ерато (Ερατώ) муза ліричної поезії
Мельпомена (Μελπομένη) муза трагедії
Полігімнія (Πολυμνία) або (Πολύμνια) муза сакральної поезії
Терпсихора (Τερψιχόρη) муза танцю та хорової поезії
Талія (Θάλεια) муза комедії та буколічної поезії
Уранія (Уранія) муза астрономії
Шановані у Дельфах музи, дочки Аполлона
Кефісо (Κεφισσώ) також Гіпат (Υπάτη), «верхній (акорд ліри)»
Аполлонида (Απολλωνίς) також Mese (Μέση), «середина (акорд ліри)»
Борисфенида (Βορυσθενίς) також Nete (Νήτη), «найнижчий (акорд ліри)»
Шановані у Сікіоні музи
Поліматея (Πολυμάθεια) муза знань

Інші божества[ред. | ред. код]

  • Авксезія (Αὐξησία) і Дамія (Δαμία), дві місцеві богині родючості
  • Агдістіс (Ἄγδιστις), фрігійське гермафродитне божество
  • Акратопот (Ἀκρατοπότης), бог незмішаного вина
  • Алексіар і Анікет (Αλεξιαρης і Ανικητος), сини-близнюки Геракла, які керували обороною укріплених міст і цитаделей
  • Астрея (Αστραία), незаймана богиня правосуддя
  • Афродіта (Ἀφρόδιτος), Кіпрська гермафродитна Афродіта
  • Бендіс (Βένδις), фракійська богиня полювання та Місяця. Її поклоніння, здається, було введено в Аттиці приблизно в 430 році до нашої ери.
  • Гарпократ (Ἁρποκράτης), бог мовчання
  • Геба (Ήβη), богиня молодості та виночерпія олімпійців
  • Гермафродит (Ἑρμάφρόδιτός), бог гермафродитів і жіночих чоловіків
  • Гіменей (Ὑμέναιος), бог шлюбу та весільних бенкетів
  • Глікон (Γλύκων), бог-змій
  • Гончарні духи (Δαίμονες Κεραμικοί), п’ять злих духів, які мучили майстра-гончаря
    • Синтрібос (Σύντριβος), розбивач
    • Смарагос (Σμάραγος), розгромник
    • Азбет (Ασβετος), обвуглювач
    • Сабакт (Σαβάκτης), руйнівник
    • Омодамос (Ωμόδαμος), сировипалювач
  • Дейпней (Δειπνεύς), напівбог приготування їжі, зокрема виготовлення хліба
  • Ейлейтія (Εἰλείθυια), богиня пологів
  • Еніялій (Ενυάλιος), менший бог війни
  • Енодія, фессалійська богиня перехрестя
  • Еньо (Ἐνυώ), богиня руйнівної війни
  • Епідот (Ἐπιδώτης), божество, якому поклонялися в Лакедемоні
  • Ійнкс (Ιύνξ), богиня любові
  • Іхнея (Ἰχναία), богиня стеження
  • Маттон (Μάττων), напівбог їжі, зокрема замішування тіста
  • Мене (Μήνη), богиня місяців
  • Палестра (Παλαίστρα), богиня боротьби
  • Пасіфая (Πασιφάη), богиня-відьма і цариця Криту
  • Рапсо (Ραψώ), мала богиня або німфа, чиє ім'я, очевидно, стосується шиття
  • Сосіполіс (бог), місцевий бог в Еліді, син богині Ейлейтії
  • Тритопатори, боги-предки вітру та шлюбу
  • Хриз (Χρύσος), дух золота
  • Цераон (Κεραων), напівбог їжі, зокрема змішування вина
  • Цирцея (Κίρκη), богиня-чарівниця Ееї

Обожнені смертні[ред. | ред. код]

  • Алабандус (Ἀλάβανδος), він був засновником міста Алабанда
  • Амфіарай (Ἀμφιάραος), герой війни семи проти Фів, який став пророчим духом підземного світу після своєї смерті
  • Аріадна (Αριάδνη), критська принцеса, яка стала безсмертною дружиною Діоніса
  • Арістей (Ἀρισταῖος), фессалійський герой, завдяки своїм винаходам увічнив його як бога бджільництва, сироваріння, скотарства, вирощування олив і полювання.
  • Асклепій (Ἀσκληπιός), фессалійський лікар, який був убитий Зевсом за те, що він оживляв мертвих, щоб пізніше відновити його батько Аполлон
  • Аттіс (Ἄττις), дружина Кібели, отримав безсмертя як один із її супутників
  • Ахілл (Ἀχιλλεύς), герой Троянської війни
  • Аякос (Αἰακός), цар Егіни, призначений суддею мертвих у підземному світі після його смерті
  • Боліна (Βολίνα), смертна жінка, перетворена Аполлоном на безсмертну німфу
  • Ганімед (Γανυμήδης), красивий троянський принц, викрадений Зевсом і зроблений виночерпієм богів
  • Гемітея (Ἡμιθέα) і Парфенос (Παρθένος), принцеси острова Наксос, які кинулися в море, щоб уникнути гніву свого батька; Аполлон перетворив їх на напівбогинь
  • Геракл (Ἡρακλῆς), вознесений герой
  • Главк (Γλαῦκος), морський бог рибалки, став безсмертним після того, як з’їв чарівну траву
  • Діоскури (Διόσκουροι), божественні близнюки
    • Кастор (Κάστωρ)
    • Поллукс (Πολυδεύκης)
  • Ендіміон (Ἐνδυμίων), коханець Селени, отримав вічний сон, щоб ніколи не старіти й не померти
  • Еол (Αἴολος), цар Фессалії, зроблений Зевсом безсмертним царем усіх вітрів
  • Іно (Ἰνώ), фіванська принцеса, яка стала морською богинею Левкотеєю
  • Лампсаце (Λαμψάκη), напівісторична бебрійська принцеса, яку вшановували як богиню за допомогу грекам
  • Левкіппіди (Λευκιππίδες), дружини Діоскурів
    • Феба (Φοίβη), дружина Поллукса
    • Гілаера (Ἱλάειρα), дружина Кастора
  • Мінос (Μίνως), цар Криту, призначений суддею мертвих у підземному світі після його смерті
  • Оріфія (Ὠρείθυια), афінська принцеса, викрадена Бореєм і зроблена богинею холодних, поривчастих гірських вітрів
  • Палемон (Παλαίμων), фіванський принц, перетворений на бога моря разом зі своєю матір’ю Іно
  • Психея (Ψυχή), богиня душі
  • Семела (Σεμελη), смертна мати Діоніса, яку пізніше зробили богинею Тіоною (Θυωνη)
  • Тенес (Τέννης) — герой острова Тенедос.
  • Філоктет (давньогрецьке : Φιλοκτήτης) був сином Мелібейського царя Поея у Фессалії, відомий лучник, брав участь у Троянській війні.
  • Філоноя (Φυλονόη), донька Тіндарея та Леди, зроблена безсмертною Артемідою


Смертні[ред. | ред. код]

Герої[ред. | ред. код]

  • Абдер допомагав Гераклові під час його восьмих пологів і був убитий кобилами Діомеда
  • Амфітріон (Αμφιτρύων), фіванський полководець, який врятував Фіви від тевмеської лисиці ; його дружиною була Алкмена, мати Геракла
  • Антілох (Ἀντίλοχος), син Нестора, пожертвував собою, щоб врятувати свого батька в Троянській війні разом з іншими вчинками доблесті
  • Ахілл (Αχιλλεύς або Αχιλλέας), герой Троянської війни та центральний персонаж гомерівської « Іліади»
  • Аякс Великий (Αίας ο Μέγας), герой Троянської війни та цар Саламіну
  • Аякс Малий (Αίας ο Μικρός), герой Троянської війни та лідер локрійської армії.
  • Беллерофонт (Βελλεροφῶν), герой, який убив Химеру
  • Бузігес, герой, якому приписують винахід сільськогосподарських методів, таких як запрягання волів у плуг
  • Ганімед (Γανυμήδης), троянський герой і коханець Зевса, який отримав безсмертя і призначений виночерпієм богів
  • Гектор (Ἕκτωρ), герой Троянської війни та поборник троянського народу
  • Дедал (Δαίδαλος), творець лабіринту і великий винахідник, доки цар Мінос не спіймав його у власному творінні
  • Діомед (Διομήδης), цар Аргоса і герой Троянської війни
  • Евност, беотійський герой
  • Елевсин (Ἐλευσῖνι або Ἐλευσῖνα), однойменний герой міста Елевсін
  • Еней (Αινείας), герой Троянської війни, прабатько римського народу
  • Ікар (Ἴκαρος), син майстра ремісника Дедала
  • Іолай (Ἰόλαος), племінник Геракла, який допомагав своєму дядькові в одному з його подвигів
  • Кастор, смертний близнюк Діоскурів; після смерті Кастора його безсмертний брат Поллукс поділився з ним своєю божественністю, щоб вони могли залишитися разом
  • Мелеагр (Μελέαγρος), герой, який плавав з аргонавтами і вбив калідонського кабана.
  • Одіссей (Ὀδυσσεύς або Ὀδυσεύς), герой і цар Ітаки, чиї пригоди є темою « Одіссеї» Гомера ; він також відіграв ключову роль під час Троянської війни
  • Орфей (Ὀρφεύς), легендарний музикант і поет, який намагався повернути свою мертву дружину з підземного світу
  • Пандіон (Πανδίων), однойменний герой аттичного племені Пандіоніс, зазвичай вважається одним із легендарних афінських царів Пандіона I або Пандіона II
  • Персей (Περσεύς), син Зевса і цар-засновник Мікен і вбивця Медузи Горгони
  • Тесей (Θησεύς), син Посейдона і цар Афін і вбивця Мінотавра
  • Хрісіпп (Χρύσιππος), божественний герой Еліди
  • Ясон (Ἰάσων), ватажок аргонавтів

Видатні жінки[ред. | ред. код]

  • Алкестида (Άλκηστις), донька Пелія та дружина Адмета, яка була відома своєю відданістю чоловікові
  • Амімона, єдина дочка Даная, яка відмовилася вбити свого чоловіка, таким чином уникнувши покарання своїх сестер
  • Андромаха (Ανδρομάχη), дружина Гектора
  • Андромеда (Ανδρομέδα), дружина Персея, яку після смерті помістили серед сузір'їв
  • Антігона (Αντιγόνη), дочка Едіпа та Йокасти
  • Апемозіна (Ἀπημοσύνη), критська принцеса, яка бігла швидше за Гермеса
  • Арахна (Αράχνη), вміла ткаля, перетворена Афіною на павука за її богохульство
  • Аріадна (Αριάδνη), дочка Міноса, царя Криту, яка допомогла Тесею перемогти Мінотавра і стала дружиною Діоніса
  • Аталанта (Αταλάντη), швидконога героїня, яка брала участь у калідонському полюванні на кабана та в пошуках золотого руна.
  • Брісеїда, принцеса Лірнеса, взята та передана Ахіллу як військова нагорода
  • Гекуба (Ἑκάβη), дружина Пріама, царя Трої, і мати дев'ятнадцяти його дітей
  • Герміона (Ἑρμιόνη), дочка Менелая та Єлени; дружина Неоптолема, а пізніше Ореста
  • Даная, мати Персея від Зевса
  • Деянейра, третя дружина і мимовільна вбивця Геракла
  • Електра, дочка Агамемнона і Клітемнестри, вона допомагала своєму братові Оресту в плануванні помсти їхній матері за вбивство батька.
  • Європа, фінікійка, викрадена Зевсом
  • Ісмена, сестра Антігони
  • Іфігенія, дочка Агамемнона і Клітемнестри; Агамемнон приніс її в жертву Артеміді, щоб задобрити богиню
  • Йокаста, мати і дружина Едіпа
  • Кассандра, принцеса Трої, проклята бачити майбутнє, але їй ніколи не вірити
  • Кассіопея (Κασσιόπεια), цариця Ефіопії та мати Андромеди
  • Кеней, раніше Кеніс, жінка, яка була перетворена на чоловіка і стала могутнім воїном
  • Клітемнестра, сестра Олени і невірна дружина Агамемнона
  • Медея, чарівниця і дружина Ясона, яка вбила власних дітей, щоб покарати Ясона за його невірність
  • Медуза, смертна жінка, перетворена Афіною на жахливу горгону
  • Ніоба, донька Тантала, яка оголосила себе вищою за Літо, що змусило Артеміду та Аполлона вбити її чотирнадцять дітей
  • Олена, дочка Зевса і Леди, викрадення якої спричинило Троянську війну
  • Пандора, перша жінка
  • Пенелопа, вірна дружина Одіссея
  • Поліксена, молодша дочка Пріама, принесена в жертву примарі Ахілла
  • Семела, смертна мати Діоніса
  • Федра, дочка Міноса і дружина Тесея
  • Фракія, дочка Океана і Парфенопи, сестра Європи

Царі[ред. | ред. код]

  • Абас, цар Аргоса
  • Авгій (Αυγείας), цар Еліди
  • Агамемнон (Ἀγαμέμνων), цар Мікен і командувач грецькими військами під час Троянської війни
  • Агасфен, цар Еліди
  • Агенор (Αγήνωρ), цар Фінікії
  • Адмет (Άδμητος), цар Фер, який плавав з аргонавтами та брав участь у калідонському полюванні на кабана.
  • Адраст (Άδραστος), цар Аргоса і один із семи проти Фів
  • Акаст, цар Іолка, який плавав з аргонавтами та брав участь у калідонському полюванні на кабана
  • Акрісій, цар Аргоса
  • Актей, перший цар Аттики
  • Алей, цар Тегеї
  • Алкіній (Αλκίνους або Ἀλκίνοος), цар Феакії
  • Алкмеон, цар Аргоса і один з епігонів
  • Амік, син Посейдона і цар бебриків
  • Амфіарай (Ἀμφιάραος), провидець і цар Аргосу, який брав участь у калідонському полюванні на кабана та війні семи проти Фів
  • Амфіктіон (Ἀμφικτύων), цар Афін
  • Амфіон і Зет, сини-близнюки Зевса і царі Фів, які побудували стіни міста
  • Анаксагор (Ἀναξαγόρας), цар Аргоса
  • Анхіз (Αγχίσης), цар Дарданії та батько Енея
  • Аргей, цар Аргоса
  • Аргус, син Зевса і цар Аргоса після Форонея
  • Арцесій, цар Ітаки і батько Лаерта
  • Ассарак, цар Дарданії
  • Астеріон, цар Криту
  • Атамас (Ἀθάμας), цар Орхомена
  • Атрей (Ἀτρεύς), цар Мікен і батько Агамемнона та Менелая
  • Аутесіон, цар Фів
  • Біас, цар Аргоса
  • Бусіріс, цар Єгипту
  • Геланор, цар Аргоса
  • Гемус, цар Фракії
  • Гіппотон, цар Елевсіна
  • Гірій, цар Беотії
  • Данай, єгипетський цар і батько Данаїд
  • Дардан, цар-засновник Дарданії, син Зевса та Електри
  • Дейфонт, цар Аргоса
  • Демофонт Афінський, цар Афін
  • Діомед, цар Аргоса і герой Троянської війни
  • Еак (Αιακός), цар острова Егіна в Саронічній затоці ; після смерті він став одним із трьох суддів мертвих у підземному світі
  • Ебал, цар Спарти
  • Еврісфей, цар Тірінфу
  • Евротас, цар Спарти
  • Егей (Αιγεύς), цар Афін і батько Тесея
  • Егімій, цар Фессалії і прабатько дорійців
  • Егіпт (Αίγυπτος), цар Єгипту
  • Егіст (Αίγισθος), коханець Клітемнестри, з якою він змовився вбити Агамемнона та захопити царство Мікен.
  • Едіп, цар Фів, якому судилося вбити свого батька й одружитися на своїй матері
  • Еет, цар Колхіди і батько Медеї
  • Елевсін, епонім і цар Елевсіна, Аттика
  • Електріон, цар Тірінфу і Мікен; син Персея та Андромеди
  • Елефенор, цар абантів Евбеї
  • Еней, цар Калідону
  • Еномай, цар Пізи
  • Енопіон, цар Хіосу
  • Епаф, єгипетський цар і засновник Мемфіса, Єгипет
  • Епопей, цар Сікіону
  • Ергін, цар мінейських Орхоменів у Беотії
  • Ерехтей, цар Афін
  • Еріхтоній, цар Афін, народжений від спроби Гефеста зґвалтувати Афіну
  • Есон, батько Ясона і законний цар Іолка, чий трон узурпував його зведений брат Пелій
  • Етеокл, син Андрія, царя Орхомена
  • Етеокл, цар Фів і син Едіпа; він і його брат Полінік вбили один одного
  • Етіон, цар Кілікійських Фів і батько Андромахи
  • Етлій, перший цар Еліди
  • Етол (Αιτωλός), цар Еліди
  • Ехем, цар Аркадії
  • Ехет, цар Епіру
  • Євксантій, цар Кеоса, син Міноса і Дексітеї
  • Іксіон, цар лапіфів, який намагався зґвалтувати Геру і був прикутий до палаючого колеса в Тартарі
  • Ілус, цар-засновник Трої
  • Кадм, цар-засновник Фів
  • Кар, цар Мегари
  • Катрей, цар Криту, пророкував смерть від рук свого сина
  • Кекропс, автохтонний цар Афін
  • Кефал, цар Фокіди, який випадково вбив власну дружину
  • Кізік, цар доліонів, помилково вбитий аргонавтами
  • Кініра, цар Кіпру і батько Адоніса
  • Кінорт, цар Спарти
  • Кодр, цар Афін
  • Коринф, цар-засновник Коринфа
  • Кранаус, цар Афін
  • Креонт, цар Коринфа, який гостинно ставився до Ясона та Медеї
  • Креонт, цар Фів, брат Йокасти і дядько Едіпа
  • Крес, ранній критський цар
  • Кресфонт, цар Мессени і нащадок Геракла
  • Кретей, цар-засновник Іолка
  • Кріас, цар Аргоса
  • Лаерт, батько Одіссея і цар кефалліїв; він плавав з аргонавтами і брав участь у калідонському полюванні на кабана
  • Лаомедонт, цар Трої і батько Пріама
  • Лікаон з Аркадії, брехливий аркадський цар, якого Зевс перетворив на вовка
  • Лікург Аркадійський, цар Аркадії
  • Лікург, цар Немеї та/або жрець Зевса в Немеї
  • Майлс, цар Лаконії
  • Македон, цар Македонії
  • Мегарей Онхестський, цар Онхеста в Беотії
  • Мегарей Фівський, цар Фів
  • Меламп, легендарний віщун і цілитель, цар Аргоса
  • Мелант, цар Месенії
  • Мемнон, цар Ефіопії, який воював на боці Трої під час Троянської війни
  • Менелай, цар Спарти і чоловік Олени
  • Менестей, цар Афін, який воював на боці греків під час Троянської війни
  • Мідас, цар Фрігії, отримав владу перетворювати будь-що на золото дотиком
  • Мінос, цар Криту; після його смерті став одним із суддів мертвих у підземному царстві
  • Нестор, цар Пілосу, який плавав з аргонавтами, брав участь у калідонському полюванні на вепрів і воював із грецькими військами в Троянській війні.
  • Ніктей, цар Фів
  • Огіг, цар Фів
  • Одіссей, герой і цар Ітаки, чиї пригоди є темою « Одіссеї» Гомера ; він також відіграв ключову роль під час Троянської війни
  • Оікл, цар Аргоса
  • Ойлей, цар Локриди
  • Оксинт, цар Афін
  • Орест, цар Аргосу, син Клітемнестри та Агамемнона; він убив свою матір, помстившись за вбивство нею його батька
  • Пандіон I, цар Афін
  • Пандіон II, цар Афін
  • Пелей, цар мірмідонців і батько Ахілла; він плавав з аргонавтами і брав участь у калідонському полюванні на кабана
  • Пелій, цар Іолка та узурпатор законного трону Есона
  • Пелопс, цар Пізи і засновник роду Атреїв
  • Пенфей, цар Фів, який заборонив поклоніння Діонісу і був розірваний Менадами
  • Періфа, легендарний цар Аттики, якого Зевс перетворив на орла
  • Персей (Περσεύς), цар-засновник Мікен і вбивця Медузи Горгони
  • Пілад, цар Фокіди і друг Ореста
  • Пірітоос, цар лапіфів і чоловік Гіпподамії, на весіллі якого відбулася битва лапіфів і кентаврів
  • Піттей, цар Трозена і дід Тесея
  • Поліб із Сікіону, цар Сікіону та син Гермеса
  • Поліб Коринфський, цар Коринфа
  • Поліб Фівський, цар Фів
  • Полінік, цар Фів і син Едіпа; він і його брат Етеокл вбили один одного
  • Пріам, цар Трої під час Троянської війни
  • Проет, цар Аргоса і Тірінфу
  • Радамантіс, цар Криту; після його смерті він став суддею мертвих у підземному царстві
  • Резус, цар Фракії, який виступав на боці Трої у Троянській війні
  • Сарпедон, цар Лікії і син Зевса, який воював на боці греків під час Троянської війни
  • Сізіф, цар Фессалії, який намагався обдурити смерть і був засуджений до вічності котити валун на пагорб, лише щоб спостерігати, як він котиться вниз
  • Сітон, цар Фракії
  • Талай, цар Аргоса, який плавав з аргонавтами
  • Тевкр, цар-засновник Саламіна, який воював разом з греками в Троянській війні
  • Тевтамід, цар Лариси
  • Тевтра, цар Мізії
  • Тегірій, цар Фракії
  • Теламон, цар Саламіну і батько Аякса; він плавав з аргонавтами і брав участь у калідонському полюванні на кабана
  • Телеф, цар Мізії і син Геракла
  • Темен, цар Аргоса і нащадок Геракла
  • Терсандр, цар Фів і один з епігонів
  • Тесей, цар Афін і вбивця Мінотавра
  • Тиндарей, цар Спарти
  • Тісамен, цар Аргоса, Мікен і Спарти
  • Фенікс, син Агенора, цар-засновник Фінікії
  • Фієст, цар Мікен і брат Атрея
  • Філей, цар Еліди
  • Фіней, цар Фракії
  • Флегій, цар лапіфів
  • Фороней, цар Аргоса
  • Харнабон, цар гетів
  • Хелен, провидець і брат-близнюк Кассандри, який згодом став царем Епіру
  • Цейс, цар Аргоса
  • Целей, цар Елевсіна
  • Цефей, цар Ефіопії
  • Цефей, цар Тегеї і аргонавт
  • Цилараб, цар Аргоса

Провидці / оракули[ред. | ред. код]

  • Амфілох (Ἀμφίλοχος), провидець і брат Алкмеона, який загинув у війні семи проти Фів
  • Аній, син Аполлона, який пророкував, що Троянська війна буде виграна на десятий рік
  • Асбол, провидець Кентавр
  • Бакис
  • Бранх, провидець і син Аполлона
  • Енном, мізійський провидець, убитий Ахіллом під час Троянської війни
  • Ідмон, провидець, який плавав з аргонавтами
  • Калхас, аргійський провидець, який допомагав грекам під час Троянської війни
  • Карія, провидиця і коханка Діоніса
  • Карн, акарнанський провидець і коханець Аполлона
  • Кассандра, принцеса Трої, проклята бачити майбутнє, але їй ніколи не вірити
  • Манто, провидиця і дочка Тіресія
  • Меламп, легендарний віщун і цілитель, цар Аргоса
  • Мопс, ім'я двох легендарних провидців
  • Піфія, Дельфійський оракул
  • Поліейд, коринфський провидець, який врятував життя Главку
  • Телем, провидець, який передбачив, що циклоп Поліфем буде засліплений Одіссеєм
  • Теоклімен, аргійський провидець
  • Тіресій, сліпий пророк Фів
  • Халітерсес, ітаканський провидець, який попередив женихів Пенелопи про повернення Одіссея
  • Хелен, провидець і брат-близнюк Кассандри, який згодом став царем Епіру
  • Ямус, син Аполлона, який володів даром пророцтва, він заснував Ямідай

Амазонки[ред. | ред. код]

  • Аелла (Ἄελλα), амазонка, убита Гераклом
  • Алківія (Ἀλκιβίη), амазонська войовниця, убита Діомедом під Троєю
  • Антандре (Ἀντάνδρη), амазонський воїн, убитий Ахіллом під Троєю
  • Антіопа (Ἀντιόπη), дочка Ареса і сестра Іпполіти
  • Арето (Ἀρετώ), амазонка
  • Астерія (Ἀστερία), амазонка, убита Гераклом
  • Бремуса (Βρέμουσα), амазонський воїн, убитий Ідоменеєм під Троєю
  • Гіппофей (Ἱπποθόη), амазонський воїн, убитий Ахіллом під Троєю
  • Евріпіл (Εὐρυπύλη), лідер амазонок, який вторгся в Нінус і Вавилонію
  • Егея, цариця амазонок
  • Іпполіта (Ἱππολύτη), цариця амазонок і дочка Ареса
  • Іфіто (Ἰφιτώ), амазонка, яка служила під керівництвом Іпполіти
  • Лампедо (Λαμπεδώ), цариця амазонок, яка правила разом зі своєю сестрою Марпезією
  • Марпезія (Μαρπεσία), цариця амазонок, яка правила разом зі своєю сестрою Лампедо
  • Меланіппа (Μελανίππη), дочка Ареса та сестра Іпполіти та Антіопи
  • Міріна (Μύρινα), цариця амазонок
  • Молпадія (Μολπαδία), амазонка, яка вбила Антіопу
  • Оріфія (Ὠρείθυια), цариця амазонок
  • Отрера (Ὀτρήρα), цариця амазонок, дружина Ареса та мати Іпполіти
  • Пантаріст (Πανταρίστη), амазонка, яка воювала з Іпполітою проти Геракла
  • Пентесілея (Πενθεσίλεια), цариця амазонок, яка воювала в Троянській війні на боці Трої
  • Селено (Κελαινώ), амазонський воїн, убитий Гераклом
  • Талестріса (Θάληστρις), цариця амазонок

В'язні Тартару[ред. | ред. код]

  • Данаїди, сорок дев'ять дочок Даная, які вбили своїх чоловіків і були засуджені на вічність носити воду в дірявих глечиках
  • Іксіон, цар лапіфів, який намагався зґвалтувати Геру і був прикутий до палаючого колеса в Тартарі
  • Сізіф, цар Фессалії, який намагався обдурити смерть і був засуджений до вічності котити валун на пагорб, лише щоб спостерігати, як він котиться вниз
  • Тантал, цар Анатолії, який зарізав свого сина Пелопса і подав його як їжу богам; він був покараний голодною смертю, їжа та напої вічно висіли поза межами досяжності