Користувач:Ruslana9

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аутизм - це частина суспільства, в якому я живу В інтерв'ю журналу «З турботою про Дитину» доктор Вірджинія Бассі, експерт зі світовим ім'ям у галузі клінічної психології та психофармакології, професор Університету Сан-Франциско, поділилась досвідом створення і впровадження програм лікування дітей-аутистів.


Як Ви можете охарактеризувати феномен аутизму?

Аутизм – це специфічний діагноз, який характеризується комплексом симптомів, які відображаються відхиленням в мовленні, соціалізації і стереотипних рухах.

Що означає аутизм для Вас особисто?

Аутизм - це частина більш широкого суспільства, в якому я живу.

На скільки актуальною є проблема аутизму в світі, США, в Україні?

67 мільйонів людей в усьому світі страждають аутизмом. Це велика економічна і соціальна проблема, адже хвороба важка з емоційної точки зору для сімей. Потрібно звернути увагу громадськості та влади до проблеми аутизму в Україні і до проблеми повної відсутності інфраструктури для нормальної соціальної адаптації та життя особливих дітей.

Яке ставлення суспільства до дітей-аутистів?

Ставлення суспільства до таких дітей різне, воно залежить від країни, в якій ви знаходитесь. У нас, в США, держава гарантує навчання усіх дітей аутистів. Суспільство підтримує такі сім’ї, адже для батьків болісно, коли дитині встановлюють такий діагноз. Важливо, щоб у цих сім'ях не соромились цієї проблеми.

Аутизм – це хвороба чи психічна організація?

Аутизм - це розлад нормального функціонування. Коли говорять про хворобу, то, як правило, мають на увазі етіологію. Причини аутизму невідомі, тому в цьому випадку ми лікуємо симптоми.

Чим відрізняється мислення аутиста?

Його мислення характеризується замкнутістю, що викликає проблеми зі спілкуванням. Діти-аутисти не мають таких характеристик свідомості і поведінки, які б регулювали їх взаємини із суспільством, їх рухи відрізняються стереотипністю та повторюваністю.

Чим поведінкова логіка дітей-аутистів відрізняється від поведінкової логіки інших дітей?

В залежності від виду аутизму спостерігають різну поведінкову логіку дітей.

У дітей з синдромом Аспергера логіка розвинена непогано; вони важко концентруються на якомусь завданні, але із завзяттям можуть добиватися свого, якщо їх щось зацікавить. При цьому порушенні діти володіють мовою, але мають відсутній погляд та досить бідну жестикуляцію, дорожать своїм житлом, але абсолютно байдужі до сім'ї.

При синдромі Ретта дитина перестає цікавитися оточенням, може почати «забувати» все, чого вона навчилася раніше. З часом у неї погіршується здатність до руху і мислення.

Основним у поведінковій логіці дітей з синдромом Каннера є те, що вони не звертають уваги на зовнішні подразники і живуть у своєму світі. Хворі на таку форму аутизму не надто активно використовують мовлення, не дивляться в очі при розмові, часто повторюють фрази за співрозмовником і для них характерна стереотипна поведінка.

Але я б хотіла наголосити на тому, що якщо дитину навчати, якщо займатись її поведінкою, якщо встановлювати для неї правила, то звичайно, можна буде спостерігати розвиток .