Користувач:Shiro D. Neko/Чернетка2

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Сторінка Користувач:Shiro D. Neko/blstyles.css не має контенту.

Дати[ред. | ред. код]

Залежно від контексту та призначення (списки, таблиці) дати зазначається детальніше (місяць та день) для вагоміших подій. Проміжок часу між двома датами позначається знаком тире (—), без пробілів між тире й датами (наприклад, 2000—2004).

Події до нашої ери рекомендується записувати скорочено — до н. е. Тисячоліття та століття можуть записуватися арабськими чи римським числами (17-те століття, V тисячоліття). При вказання частини (половини чи чверті тощо) відрізку часу вказуються однаковим форматом чисел (наприклад, неправильно II пол. 17 століття). Тисячоліття та десятиліття з арабським форматом запису чисел позначається з нарощенням (5-те століття, 1870-ті).



Повний запис років життя (зазвичай для преамбули та карток, залежно від мети в інших випадках) зазначається у форматі дата народження, місце народження — дата смерті, місце смерті та без додаткових позначок та скорочень.

Якщо є невідомі дані, то вказується ? або невідомо.

Якщо узагалі не відоме і місце народження, і місце смерті, то вони не зазначаються. У рідкісних випадках і дати народження та смерті.

Якщо невідомі дані щодо народження, то можливий запис {{пом}} дата смерті, місце смерті (якщо відомо).

Для живих осіб використовується формат {{н}} дата народження, місце народження. Якщо місце народження невідомо, то не зазначається.

Для таблиць, списків тощо використовуються скорочені записи: дата народження — місце народженнячи просто вказуються роки життя (наприклад, 2000—2050).

У всіх форматах використовується довге тире (—) та зазвичай шаблони{{н}} та {{пом}}. Для підтягування даних з допомоги Вікіданих може використовуватися шаблон {{роки життя}}

Невідомі місця народеження Теж застосовується для місць народження чи смерті, якщо невідомо щось одне з них. Якщо невідомо місце народження та смерті, або узагалі нічого з років життя невідомо, то нічого не зазначається.

Для живих осіб використовується формат {{н}} дата народження, місце народження (якщо відомо). Якщо місце народження невідомо, то не зазначається.

формат приклади
повний запис дата народження, місце народження — дата смерті, місце смерті 12 грудня 2000, Київ — 12 червня 2006, Лондон
12 грудня 2000, с. Веселе, Білгородський район, Україна — 12 червня 2100, с. Рожки, Київський район, Україна
повний запис, з відсутніми роками життя ?, місце народження — дата смерті, місце смерті

дата народження, місце народження — ?, місце смерті

? грудня 2000, Париж — 12 червня 2006, Лондон
12 грудня 2000, Париж — ? червня 2006, Лондон
12 ? 2000, Париж — 12 червня ?, Лондон
?, Париж — 12 червня 2006, Лондон
12 грудня 2000, Париж — ?, Лондон
невідомо, Париж — 12 червня 2006, Лондон
12 грудня 2000, Париж — невідомо, Лондон

12 грудня 2000, Київ — 12 червня 2006, Лондон ? грудня 2000, Київ — 12 червня 2006, Лондон

12 грудня 2000, Київ — ? червня 2006, Лондон

12 ? 2000, Київ — 12 червня 2006, Лондон

12 грудня ?, Київ — 12 червня 2006, Лондон

12 грудня 2000, Київ — 12 червня ?, Лондон

12 грудня 2000, ? — 12 червня 2006, Лондон

12 грудня 2000, Київ — 12 червня 2006, ?

?, Київ — 12 червня 2006, Лондон

?, Київ — ?, Лондон

12 грудня 2000, Київ — 12 червня 2006, Лондон

  1. При наведенні в статтях років життя, дат чи місць народження та смерті, слід дотримуватися такого порядку:
  1. для запису років життя у випадках, коли мається на увазі весь проміжок часу, який людина жила, і ця інформація має довідковий характер і не є самостійним реченням (наприклад, на початку статей та в тексті після імен осіб, у таблицях, у списках і т. п.):
    1. для осіб, що померли, і відомі дати народження та смерті, використовувати форму без усяких позначок та скорочень у вигляді «дата_народження — дата_смерті», наприклад: «Іван Петренко (1 січня 1900 — 31 грудня 1999)»;
      • у випадку, коли потрібно вказати місце народження/смерті, додавати їх після відповідних дат із комою, наприклад: «Іван Петренко (1 січня 1900, Стокгольм — 31 грудня 1999, Хараре)».
    2. для осіб, що померли, але дата смерті невідома, використовувати форму подібну попередній, замінивши дату смерті знаком запитання без інших скорочень та позначок у вигляді «дата_народження — ?», наприклад: «Іван Петренко (1 січня 1900 — ?)»;
      • у випадку, коли потрібно вказати місце народження/смерті, додавати їх після дати народження/знаку запитання відповідно з комою, наприклад: «Іван Петренко (1 січня 1900, Стокгольм — ?, Хараре)».
    3. для осіб, що померли, але дата народження невідома, використовувати форму подібну переднім, замінивши дату народження знаком запитання без інших скорочень та позначок у вигляді «? — дата_смерті», наприклад: «Іван Петренко (? — 31 грудня 1999)». Допускається використання форми «пом. дата_смерті», наприклад: «Іван Петренко (пом. 31 грудня 1999)»;
      • у випадку, коли потрібно вказати місце народження/смерті, додавати їх після знаку запитання/дати смерті відповідно з комою, наприклад: «Іван Петренко (?, Стокгольм — 31 грудня 1999, Хараре)».
    4. для осіб, що померли, але дати народження та смерті невідомі, писати про це повністю, без усяких позначок та скорочень (наприклад: «роки життя невідомі», або «дати народження та смерті невідомі»), або не писати взагалі (залишити місце порожнім) в тексті, наприклад: «Гоме́р (дав.-гр. Ὅμηρος) — легендарний давньогрецький поет.», або ставити тире (прочерк) у таблицях;
      • у випадку, коли відомі місця народження та смерті (обидва) і їх потрібно вказати (обидва), допускається використовувати форму «?, місце_народження — ?, місце_смерті», наприклад: «Іван Петренко (?, Стокгольм — ?, Хараре)».
    5. для живих осіб використовувати форму «нар. дата_народження», наприклад «Іван Петренко (нар. 1 січня 2000)»;
      • у випадку, коли потрібно вказати місце народження, додавати його після дати народження з комою, наприклад: «Іван Петренко (нар. 1 січня 2000, Парамарибо)».
  2. для запису тільки дати народження або тільки дати смерті у випадках, коли ця інформація не є самостійним реченням:
    1. для вказання дати народження, якщо вона відома, використовувати форму «нар. дата_народження», наприклад: «нар. 1 січня 2000»;
      • у випадку, коли потрібно вказати місце народження, додавати його після дати народження з комою, наприклад: «Іван Петренко (нар. 1 січня 2000, Парамарибо)».
    2. для вказання дати народження, якщо вона невідома, використовувати форму «нар. ?».
      • у випадку, коли відоме місце народження і його потрібно вказати, використовувати форму «нар. у місці_народження» із указівкою місця в місцевому відмінку, наприклад: «Іван Петренко (нар. у Стокгольмі)».
    3. для вказання дати смерті, якщо вона відома, використовувати форму «пом. дата_смерті», наприклад: «пом. 31 грудня 1999»;
      • у випадку, коли потрібно вказати місце смерті, додавати його після дати смерті з комою, наприклад: «Іван Петренко (пом. 1 січня 2000, Парамарибо)».
    4. для вказання дати смерті, якщо вона невідома, використовувати форму «пом. ?».
      • у випадку, коли відоме місце смерті і його потрібно вказати, використовувати форму «пом. у місці_смерті» із указівкою місця в місцевому відмінку, наприклад: «Іван Петренко (пом. у Стокгольмі)».
  3. для запису тільки дати народження або тільки дати смерті у випадках, коли ця інформація не є самостійним реченням і подається у стовпці таблиці, де назва стовпця однозначно визначає зміст дати, використовувати самі дати, якщо вони відомі, без додаткових позначок та скорочень, або прочерк, якщо потрібна дата невідома.
  4. у випадках, коли за контекстом роки життя можуть бути сплутані з іншими часовими проміжками (наприклад, роками правління, перебування на посаді і т. і.), допускається перед роками життя у вище наведеному порядку додавати уточнення "роки життя: "
  5. вищевказаний порядок застосовується для всіх форматів написання дат (наприклад, «день місяць рік», «місяць рік», «рік», «століття»). У випадках, коли використання скорочень приводить до нагромадження скорочень (наприклад, «пом. сер. IV ст.»), або некоректного узгодження слів у фразі (наприклад, «пом. перша пол. IV ст.»), допускається використовувати замість скорочень повну форму написання (наприклад, «помер у сер. IV ст.», «помер у першій пол. IV ст.»)
  6. для використання скорочень «нар.» і «пом.», на випадок зміни політики використання позначень при датах народження/смерті, слід використовувати шаблони {{Нар}} і {{Пом}} відповідно.