Користувач:ShmaideiNatalia/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Парадокс Еджуорта[ред. | ред. код]

В економічній науці парадокс Еджуорта описує ситуацію, коли два гравці не можуть досягти стану рівноваги з чистими стратегіями, тобто кожен з них стягує стабільну ціну.

Припустимо, дві компанії, А і В, продають однаковий товарний товар, і що клієнти вибирають товар виключно на основі ціни. Кожна компанія стикається з обмеженнями потужності, оскільки сама по собі вона не може задовольнити попит за ціною нульового прибутку, але разом вони можуть більш ніж задовольнити такий попит.

На відміну від парадоксу Бертрана, ситуація з обома компаніями, які стягують ціни з нульовим прибутком, не є рівновагою, оскільки будь-яка компанія може підвищити свою ціну та отримати прибуток. Також не є рівновагою ситуація, коли одна компанія бере менше, ніж інша, оскільки компанія з нижчою ціною може вигідно підвищити свою ціну до ціни компанії, що має вищу ціну. Не ситуація, коли обидві компанії стягують однакову ціну з позитивним прибутком, оскільки кожна компанія може потім незначно знизити свою ціну та вигідно захопити більшу частину ринку.

Налоговий парадокс[ред. | ред. код]

Оподаткування товару може фактично привести до зниження ціни. Френсіс Ісідро Еджворт заклав утилітарні основи для дуже прогресивного оподаткування, стверджуючи, що оптимальний розподіл податків має бути таким, щоб «гранична марність, яку відчуває кожен платник податків, повинна бути однаковою» Еджуорт зробив відкриття і захищав його від опозиції провідних економістів, що полягає в тому, що монополіст, який контролює два види продукції, може після оподаткування податком одного з них злічити вигідним зниження обох цін, крім сплати податку. Проте, він розглядав це як чистий курйоз, насправді вкрай рідко зустрічається, властивий лише монополії. Але в цитованій роботі показано, що це явище також можливо при вільній конкуренції і, цілком ймовірно, зустрічається в багатьох випадках як при монополії, так і при конкуренції. Еджуорт першим спробував дати систематичне і суворе визначення досконалої конкуренції. Його робота заслуговує самого ретельного розгляду, незважаючи на той факт, що мало хто з економістів його часу і сучасних спробували розібратися в теоремах і гіпотезах Математичної психіки, ймовірно, найважчим для розуміння з значних книг в історії економіки.


Еджуорт замінює теорію рівності жертви теорією найменших жертв з точки зору народного господарства, причому головний тягар оподаткування повинен падати на тих, статки яких значно перевищують середній рівень, тоді як особи з мінімальними доходами повинні бути звільнені від податку.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]