Користувач:Sofffaa/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джейн Эйр[ред. | ред. код]

«Джейн Ейр», у першій публікації був випущений під назвою «Джейн Ейр: Автобіографія» - роман англійської письменниці Шарлотти Бронте, випущений під псевдонімом «Каррер Белл». Друге перевидання роману Бронте присвятила письменнику Вільям Теккерею.

Сюжет[ред. | ред. код]

Джейн Ейр десятирічна дівчинка, живе в багатому будинку у своєї тітки з двома двоюрідними сестрами та двоюрідним братом (по материнській лінії). У будинку її не люблять. Якось вона свариться з братом, її карають (незаслужено), вона занедужує.

Після одужання вирушає до школи-інтернату. Умови життя там досить суворі, але дають непогану освіту. Там вона знайомиться з дівчинкою, яка невдовзі помирає від туберкульозу. А вся школа через погані умови заражається тифом. Багато дівчат померли.

Джейн 18 років. Вона вже два роки не учениця, а вчителька у цій школі. І вона вирішує, що слід шукати іншу роботу. Пише оголошення до газети. Знаходить місце у сімейному замку Рочестерів виховувати французьку дівчинку 10 років. Працює там (господаря замку ще півроку немає) і одного разу на дорозі зустрічає господаря, котрий якраз перед нею впав з коня і пошкодив ногу. Знайомиться із ним. Через якийсь час закохується в нього, а він у неї. Він робить їй пропозицію. Вона погоджується. Одружитися вони не змогли. він виявляється одружений з божевільною жінкою, яка живе зі служницею, закрита в кімнаті, в цьому ж замку нагорі.

Джейн йде, через якийсь час випадково знаходить родичів, про яких ніколи не знала. Селиться у них. Отримує спадок від дядька, ділить його між новонабутими родичами. (Ці родичі – дві двоюрідні сестри та брат, тільки по батьківській лінії). Кузен робить їй пропозицію, вона приймає його з умовою, що має побачити містера Рочестера. Їде до замку. Замок спалено. У ньому ніхто не мешкає. Джейн розповідає, що дружина господаря замку його спалила, а сам містер Рочестер осліп і втратив руку. Джейн знаходить його ще в одному пологовому будинку. Той живе лише з двома слугами і нікого не бажає бачити. Вона приходить до нього та вирішує залишитися. Оскільки він уже не одружений (дружина загинула під час пожежі), вони одружилися і жили довго та щасливо.

Публікація[ред. | ред. код]

Роман уперше опублікований в 1847 році «Смітом Елдером і Ко» , Лондон із заголовком «Jane Eyre: An Autobiography» під псевдонімом Каррер Белл. Відразу ж після публікації книга заслужила любов читачів і гарні відгуки критиків, включаючи Вільяма Теккерея, якому Бронте присвятила друге видання. Українською мовою роман вперше переклав М. Рудницький. Під назвою «Ідеалістка» його надрукували у Львові 1902 року

Посилання[ред. | ред. код]

Книга: https://www.yakaboo.ua/ua/dzhejn-ejr-2261519.html