Користувач:Stepanchuk

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крістіан Крахт
Крістіан Крахт[1]

Крістіан Крахт[ред. | ред. код]

Крістіан Крахт (Christian Kracht[2]) - сучасний швейцарський письменник, журналіст, пише німецькою мовою, автор романів «Faserland», «1979», «Метан», «Я буду тут, на сонце й у тіні».[3]

Зміст:

  1. Життя
  2. Навчання
  3. Діяльність
  4. Творчість

Народився 29 грудня 1966 року у кантоні Саанен, Швейцарія. Батько Крахта працював у видавництві «Axel Springer». Син виконуючого обов'язки генерального директора видавництва «Аксель Шпрінгер АГ», він провів дитинство в США, Канаді і на півдні Франції, жив в Центральній Америці, в Бангкоку, Катманду. Одружений. Дружина Фрауке Фінстервальдер (Frauke Finsterwalder) – кінорежисер. Мешкають зараз в Аргентині у Буенос-Айресі.

Навчання у:

1978-1980: Lakefield College School, Lakefield, Canada.

1980-1985: Schule Schloss Salem, Salem, Germany.

1985-1989: Sarah Lawrence College, Bronxville, NY, USA.

1990-1992: волонтаріат в журналі «Темпо» (Tempo), Гамбург, дружба з письменником і журналістом Екхарт Нікелем (Eckhart Nickel).

1993: місце перебування - Сомалі. За репортаж «Менше ніж нуль: безпритульні Лондона» (Less than Zero: Die Heimatlosen von London), опублікований в липні 1992 року в журналі «Темпо», Крахт нагороджується премією Акселя Шпрінгера (Axel-Springer-Preis).

1995: виходить у світ роман «Faserland». Російська версія: Крахт К. «Faserland», Ad Marginem, 2001.

1997: Крахт стає кореспондентом журналу «Шпігель» (Der Spiegel) в південній Азії, місце перебування - Нью-Делі.

1998: Бангкок, Таїланд, Крахт проживає в будинку, де знаходилося перш посольство Югославії, звідти він проводить подорожі по Азії. Крістіан Крахт і Екхарт Нікель публікують збірку статей «Канікули назавжди» (Ferien für immer). Крістіан Крахт стає колумністом газети «Вельт ам Зоннтаг» (Welt am Sonntag).

1999: Крахт видає антологію поп-літературних текстів «Месопотамія» (Mesopotamia), а також публікує збірку своїх есе про Азії «Жовтий олівець» (Der gelbe Bleistift). Дружба з письменником і журналістом Інго Нірманн (Ingo Niermann). Разом з поп-автором Беньяміном фон Штукрад-Барре (Benjamin von Stuckrad-Barre) рекламна кампанія для мережі магазинів верхнього одягу «Пік унд Клоппенбург» (Peek & Cloppenburg).

З 24 по 30 квітня участь у проекті «Королівська смуток. Поп-культурний квінтет. Йоахім Бессінг, Крістіан Крахт, Екхарт Нікель, Олександр фон Шенбург, Беньямін фон Штукрад-Барре »(Tristesse Royale. Das popkulturelle Quintett. Mit Joachim Bessing, Christian Kracht, Eckhart Nickel, Alexander von Schönburg, Benjamin von Stuckrad-Barre).

2001: виходить у   світ роман «1979». Російська версія: Крахт К. «1979», Ad Marginem, 2002. Переїзд на Шрі-Ланку, місто Галле.

2004: дослідницьке перебування в Північній Кореї. Крістіан Крахт і Екхарт Нікель видають журнал, випуск якого спочатку обмежений вісьмома номерами протягом двох наступних років, під назвою «Друг» (Der Freund), місцезнаходження редакційних приміщень - Катманду.

В журналі «Друг» повністю були відсутні фотографії та реклама, але були деякі малюнки і ілюстрація. Ессе та короткі розповіді чергувалися літературними слайдами, колумнеї, віршами та інтерв'ю. За словами Кр. Крахта, цей журнал треба читати в повільно охолоджують ванній, в неділю, при чашці чаю і сигарети.

Багаторазові експедиції до Гімалаїв. Місця перебування - Північна Корея, Катманду (Непал), Сан-Франциско.

2005: Афганістан, Парагвай. Виходить у світ аудіокнига для прослуховування японського письменника Ясусі Іноуе «Мисливська рушниця», в якій Крахт є одним з оповідачів. Постановка п'єси «1979» у театрі «Schauspielhaus» міста Цюріха.

2006: Танзанія. Разом з Інго Нірманн підйом на Кіліманджаро, спільна робота над романом «Метан» (Metan). Виходить у світ книга з фотографіями (108 шт.) Північної Кореї і текстом Крістіана Крахта «Згадати все - Північна Корея Кім Чен Іра» (Die totale Erinnerung. - Kim Jong Ils Nordkorea / Total Recall), спільно з Євою Мунц (Eva Munz) і Лукасом Николем (Lukas Nikol).

Також виходить у світ книга «New Wave». Kompendium 1999-2006. Діяльність в якості колумніста для «Франкфуртер Алльгемайне Цайтунг», назва колумнеї «Листи з ...;" в перерві з Ніколь Краусс (Nicole Krauss) і Дженні Ерпенбек (Jenny Erpenbeck). Постановка п'єси «Bayerische Motoren Werke» (BMW) в театрі «Thalia» міста Гамбург.

2007: виходить у світ роман «Метан» (Metan), а також читана Крістіаном Крахтом версія аудіокниги «Сніданок у Тіффані» Трумена Капоте. Переїзд в Аргентину. Сприяння в проекті «Велика Піраміда» (Die Große Pyramide) у східній Німеччині. Спільна робота з художниками Андреасом Гурскі (Andreas Gursky) і Елмгрін і Драгсет (Elmgreen & Dragset)

2017: Письменник став лауреатом Літературної премії Германа Гессе,

[4]

  1. Файл:European Voices- A Reading & Conversation with Swiss Author Christian Kracht (21012875334).jpg. Вікіпедія (укр.). Процитовано 25 листопада 2018. {{cite news}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  2. Christian Kracht. Wikipedia (нім.). 11 листопада 2018. Процитовано 11 листопада 2018.
  3. Christian Kracht. Wikipedia (нім.). 11 листопада 2018. Процитовано 11 листопада 2018.
  4. Christian Kracht. Wikipedia (нім.). 11 листопада 2018. Процитовано 11 листопада 2018.