Користувач:Strelok Ot Boga

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Посадка картоплі - це фундамент для всього циклу робіт по вирощуванню бульб. Якщо при посадці допускається порушення технології (занадто широкі або занадто вузькі гребені, нерівномірна глибина посадки, пошкодження паростків і т. д.), Це все так чи інакше проявиться надалі. Тому важливо ретельно, дотримуючись усіх правил проведення посадки картоплі.

Результати посадки залежать від:

1. Стан паростків (загартовані або білі, слабкі паростки)

2. Фракції, форми і сорти

3. Робочої швидкості

4. Регулювання машин

5. Зацікавленості працівників

6. Стану грунту.

Велика різниця в розмірі насіннєвих бульб негативно впливає на роботу саджалки. Першими висаджуються більш дрібні бульби, а великі бульби блокують вихід до ложечки. Тому різниця в розмірах не повинна перевищувати 10 мм. Для великих і довгих бульб необхідно встановити в саджалку спеціальні ложечки. Круглі насіннєві бульби лягають в гребені рівніше, ніж довгі. Відстань при посадці картоплі повністю залежить від розміру, форми бульби і сортів. Важливо також враховувати призначення картоплі - насіннєва або продовольча, ранньостигла або пізньостигла і так далі.

Під час посадки дуже важливо, щоб бульби розміщувалися рівномірно і на однакову глибину. При неоднаковій глибині посадки рослини будуть нерівномірно розвиватися, що небажано при вирощуванні насіннєвої картоплі. Формування молодих бульб відбуватиметься на різній глибині, що погіршить збір бульб картоплі і спричинить розрізання бульб копалками.

Від нижнього краю насіннєвого бульби до щільного нижнього шару грунту повинен бути пишний дрібно структурний шар в 1-2 см, щоб копальні Лемеші могли підкопувати бульби. Важливо також дотримуватися рівної відстані між гребенями. Нерівномірна відстань між гребенями ускладнить роботу при виконанні подальших операцій. Неможливо буде добре провести обробку картоплі проти бур'янів. Насіння бульби повинно потрапляти в центр гребеня, інакше бульби будуть пошкоджуватися, позеленіють, а також можуть бути втрати при збиранні врожаю.

Мал. Установка маркера по центру трактора

Мал. Установка маркера на колесі трактора

Незадовго до посадки необхідно ще раз перевірити бульби, видалити гниль і значні пошкодженя. Гниль бульби не повинна потрапити в саджалку. При розвантаженні насіннєвого матеріалу зі сховища перед посадкою, потрібно пропустити його по транспортеру і провести інспекцію. Інфекція з хворого насіннєвого матеріалу потрапить також і в саджалку, тому після посадки такої партії картоплі, саджалку необхідно ретельно промити. Чи не висаджувати картопля з паростками довше 1,5 см. Якщо паростки занадто великі, спочатку видалити їх.

Під час посадки можна провести обробку проти ризоктоніозу. Для цього можна використовувати порошкоподібні або рідкі препарати.

Обробку порошкоподібними препаратами можна провести за допомогою спеціальних пристроїв, які встановлюються на кінці транспортера в сховище або на саджалку.

Для оброблення рідкими препаратами на саджалку встановлюється обприскуючий вузол. Оптимальна обробка виходить при наявності 2-3 розпилювальних головок. Частина речовини вноситься перед бульбою, частина - перед бороздозакрівающим диском. При роботі з рідкими препаратами потрібно стежити за можливим поширенням бактерій.

Викорастині джерела:https://ipmpotato.com.ua/uk/kartopleznavstvo/540-posadka-kartopli-osnovni-pravila.html