Користувач:Tanya Savranchuk/Чернетка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку


Готи – представники готичної субкультури, натхненних естетикою готичного роману, естетикою смерті, готичної музики й відносять себе до готики-сцени. Представники руху з'явилися в 1979 році на хвилі постпанка. Панківський епатаж готи направили в русло пристрасті до вампірскої естетики, до темного погляду на світ.
    Характерний зовнішній вигляд готів:
  • Чорний (темний) одяг.
  • Чорне довге волосся.
  • Високі шнуровані черевики.
  • Чорний корсет, облягаючі чорні нарукавники і чорна максі (для дівчат), одяг під старовину, кльошовані рукави, шкіряний одяг.
  • Шипований нашийник.
  • Срібні прикраси окультної тематики.
    Готична естетика різноманітна за набором вживаних і популярних символів, можна зустріти і єгипетську і християнську і кельтську символіку. Основним готичним символом є єгипетський з «Анх» (Анкх) (хрест з петлею; єгиптяни використовували його як символ безсмертя, життя, з'єднання чоловічого і жіночого почав; копти інтерпретували як символу замогильного життя символ вічного життя).
    Також часто вживаються й інші єгипетські символи, такі як «Око Ра».
    Християнська символіка використовується менше, переважно в вигляді звичайних розп'ять (тільки зі стильнішим дизайном). Кельтська символіка зустрічається у виді кельтських хрестів і різних кельтських орнаментів. Досить широко представлена окультна символіка – використовуються пентаграми (як звичайні, так і перевернуті), перевернуті хрести, восьмипроменеві зірки (символи хаосу).
    Також використовується безліч різних символів смерті – прикраси з могилами, черепами тощо. До чисто готичних символів можна віднести кажанів – різні зображення кажанів (зв'язок з вампірами і з готами очевидний) можна зустріти на тисячах готичних сторінок в Інтернеті і на багатьох прикрасах.
    Готи зазвичай люди освічені, добре розуміються на мистецтві, історії та літературі, часто самі пишуть вірші та музику. Традиційно серед них звернення до готичного романа – від Уолпола до Шеллі; почиталися також Камю, Кафка, пізній Тургенев і інші «сильно перелякані генії». Слухають, відповідно, готичну долю ("Joy Division", "Cure", "Bauhaus", "H.I.M", "Evanescence").
    Справжні готи, крім турбот про одяг, прагнуть підтримувати і відповідний спосіб життя. Готи рясно і охоче запозичують декадентську, кладовищенську, вампірську естетику. Вітається все, що відноситься до темної сторони буття, пов'язано із смертю. Улюблені місця зборищ готів – кладовища. Часто практикують садомазохізм. Готи схильні перетворювати свої тусовки на ролеву гру, в якийсь інфернальний театр, але несхожий з ігрищами фанатів Толкієна.
    Існує безліч підвидів готів: «антикварні», «ренесансні», «романтичні», «вікторіанські», «раби корпорацій», «кіберготи», «гліттерготи», «цигани», «хіппі», «фетишисти», «панк-готи», «вестерн-готи», «вампіри» та інші. Тобто чистого готовського стилю не існує – є певна життєва інтонація.Готи (субкультура)

Категорія:Субкультури